hs-crp test

  • #1

    Pas geleden ben ik getest en kwam ik op 1.74. Mijn cholesterol was op dat moment 6.5 met een ldl van 4.4. Verder ben ik slank,rook niet, beweeg ruim, at alleen te vet, heb geen diabetes, ben man, 49 jaar oud.
    Ik vind de waarde nogal hoog. Op het moment van bloedprikken was ik link verkouden met mogelijk wat onstekigsachtge verschijnselen in de holtes. Ook was ik een kleine maand erg gestresst door een naar voorval wat ik had meegemaakt waardoor ik slecht slaap en moe ben.
    Is het gehalte hs-CRP gerelateerd aan het hoge LDL.
    Wat kun je er aan doen om het te verlagen?
    Hoe gevaarlijk is het het oog op vaataanslag en hartproblemen?
    Is het en momenopname?

    Reageer
    #2

    Het hs-CRP gehalte is niet gerelateerd aan het hoge LDL. Het zou zeker kunnen komen van ontsteking van de holten. Er zijn enige studies die zouden aantonen dat een verhoogd hs-CRP icm een wat verhoogd cholesterolgehalte een verhoogde kans geeft op vaatafwijkingen. Het is natuurlijk mogelijk het hs-CPR opnieuw te laten prikken in een situatie dat er geen ontstekingsachtige verschijnselen meer zijn van de holten. Dan is dit wellicht lager dan 1 zoals het hoort te zijn. Een cholesterolgehalte van 6.5 is aan de hoge kant, maar over het algemeen geen reden tot behandeling als andere risicofactoren zoals erfelijke belasting, diabetes, hoge bloeddruk of overgewicht niet van toepassing zijn.

    Met vriendelijke groet, Bram

    Reageer
    #3

    Hoi,

    Een HS-CRP (High sensitive C-reactive Protein) Is een bepaling, die bij de zogenaamde ''acute fase eiwitten'' hoort. Acute fase eiwitten komen dus op bij een heel scala aan dingen, zoals ontstekingen, trauma of bloedingen. Het High sensitive gedeelte geeft aan dat je met deze hele kleine hoeveelheden kan meten, waardoor je eerder een mogenlijke ontsteking kan vangen. Maar ik vind jouw waardes niet verhoogd, volgens mij is de referentiewaarde van de hs-CRP ergens onder de 6 normaal, en daarboven pas afwijkend.

    Groetjes,
    Thobias

    Reageer
Reageer op: hs-crp test


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief