Spierontsteking in de schouder

  • #1

    Hai hai,

    Sinds 4 dagen heb ik pijn in mijn schouder. Daarvoor ben ik naar de huisarts geweest en die heeft mij diclofenac gegeven. Alleen zijn de bijwerkingen hiervan nogal heftig volgens de bijsluiter.
    Weet iemand misschien of een spierontsteking ook vanzelf over gaat, of moet ik echt die medicijnen slikken?

    Alvast bedankt

    Reageer
    #2

    Een acute ontsteking kan chronisch worden bij onjuiste behandeling.
    Het is de verantwoordelijkheid van de huisarts, de juiste behandeling te geven. het is jouw verantwoordelijkheid dit advies op te volgen. Indien je dit niet doet, zie ik je graag terug hier want dan heb je een gerede kans dat je langer en ernsitger met deze klacht rondloopt.

    Een schouder ontsteking is een standaard verhaal dat vaak voorkomt en waar veel kennis over is. Je hebt ook rust voorgeschreven gekregen, doe je dit niet dan zijn de gevolgen wel voor jou.

    Een beetje harde reactie, zo bedoel ik het niet, maar ik wil wel duidelijk zijn.

    Reageer
    #3

    De meeste gewrichtsklachten kunnen geen kwaad en gaan vanzelf weer over. Maar soms kunnen gewrichten beschadigd en vervormd raken. Bijvoorbeeld door infecties met bacteriën, door langdurige gewrichtsontstekingen, zoals bij reumatoïde artritis, of als de ontsteking regelmatig terugkomt, zoals dat bij jicht kan voorkomen. Als het kraakbeen in uw gewrichten verandert, zoals bij artrose, kan bewegen soms zo moeilijk worden dat een operatie nodig is.

    Reageer
    #4

    Dit zegt de folder van de NHG:

    Voor het herstel is het belangrijk dat u uw schouder blijft gebruiken, ook al heeft u pijn. Probeer daarom door te gaan met uw dagelijkse bezigheden. Vermijd echter zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren. Alleen als ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk zijn, is het goed uw schouder tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw arm in meerdere richtingen te bewegen. Zorg dat u uw dagelijkse bezigheden zo snel mogelijk daarna weer oppakt. Wacht daar niet mee tot de pijn geheel is verdwenen. Als u te lang wacht, wordt uw schouder stijf en wordt het steeds lastiger uw arm weer gewoon te gebruiken.

    Bewegen blijft belangrijk maar dan wel afwisselend. Wanneer u steeds dezelfde bewegingen maakt, bijvoorbeeld de hele dag post sorteert of een computermuis gebruikt, kan dat schouderklachten geven (of het herstel verhinderen). Bespreek eventueel op uw werk of met uw bedrijfsarts of er mogelijkheden zijn om uw werkzaamheden tijdelijk, of zo nodig blijvend, aan te passen. Van behandelingen met ijs, smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk verlichting geven.

    Medicijnen kunnen de pijn verminderen. Als u minder pijn heeft, kunt u uw arm beter bewegen en beter slapen. Gebruik gedurende een tot twee weken paracetamol. Als paracetamol niet helpt, kunt u ibuprofen, diclofenac of naproxen proberen. Deze zogenaamde NSAID’s zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. Het zijn goede pijnstillers, maar ze kunnen (in tegenstelling tot paracetamol) regelmatig vervelende bijwerkingen geven. Vanwege die bijwerkingen kunt u het beste met de laagste dosering beginnen. NSAID’s kunnen maagklachten geven. Daarom worden NSAID’s vaak samen met een maagbeschermend middel zoals omeprazol voorgeschreven (dit krijgt u alleen op recept). Informeer daarom eerst of de pijnstiller geschikt voor u is. In de bijsluiter staat wanneer u het middel beter niet kunt gebruiken. Bel de praktijk als u twijfelt of het middel voor u geschikt is, maar in ieder geval als u ouder bent dan 60 jaar, als u een chronische ziekte heeft of vaste medicijnen gebruikt.

    Lees verder op de website van het nederlands huisartsen genoorschap over schouderklachten:

    http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R187663918510831

    Reageer
    #5

    [b]Van schouderpijn naar schouderfunctie[/b]
    Niets is zo vervelend als schouderpijn. Het niet op de schouder kunnen liggen, pijn bij bewegen boven schouderhoogte, onverwachte bewegingen, moeite met aan- en uitkleden zijn enkele dagelijkse handelingen waar een schouderpatiënt tegenaan loopt. Door de vorm van het gewricht en de complexiteit van de schoudergordel, is het moeilijk te achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. Dankzij echografie is die oorzaak nu gemakkelijk te achterhalen. Iedere afzonderlijke oorzaak verlangt een andere (fysiotherapeutische) behandeling. De meest voorkomende aandoeningen in de schouder en hun specifieke behandeling lichten we nader toe:

    [b]Instabiliteit (vaak schouderklachten tot 30 jaar). [/b]
    Uw fysiotherapeut zal tijdens het behandeltraject de volgende componenten onder handen nemen:
    • Trainen van de stabilisatie en fixatie van het schouderblad
    • Ontspannen van de geïrriteerde spieren
    • Trainen van de functie van de spieren rondom het schoudergewricht
    • Coördinatieoefeningen
    • Sportspecifieke training

    [b]Bursitis (slijmbeursontsteking) en tendinitis (peesontsteking) vaak na het dertigste levensjaar als gevolg van overbelasting:[/b]
    • Onderhouden van de bewegelijkheid binnen de pijngrens
    • Trainen van de functie van de spieren rondom het schoudergewricht binnen het pijnvrije traject
    • Ontspannen van de geïrriteerde spieren
    • Optimale bewegelijkheid onderhouden of uitbreiden van de borst- en nekwervels
    • Coördinatieoefeningen na afname van de pijn
    • Bij onvoldoende resultaat is ondersteuning van de orthopedisch arts gewenst
    • Boven alles staat het respecteren van de pijn (belastingbeperkende maatregelen). ESWT kan dit proces aanzienlijk versnellen

    [b]Bij een cuffruptuur (peesscheur) vaak bij patiënten die ouder zijn dan 60:[/b]• Onderhouden van de bewegelijkheid binnen de pijngrens
    • Onderhouden van de restfunctie van de spieren rondom het schoudergewricht binnen het pijnvrije traject
    • Coördinatieoefeningen binnen de pijngrens
    • Bij onvoldoende resultaat kan de orthopedisch chirurg uitkomst bieden.

    Zoals u kunt zien is de behandeling van uw schouderklacht een interactie tussen patiënt en fysiotherapeut. Samen wordt er gewerkt naar het verminderen van de pijn en uw beperkingen. Een snel herstelproces vraagt om constante evaluatie en bijstelling van het behandelplan. Uw registerfysiotherapeut kan u daar tijdens het intakegesprek meer over vertellen.

    Reageer
    #6

    Ik heb dit vaak voor. Telkens ik enkele dagen zware inspanningen doe, dan heb ik het zitten. Dit is ondertussen al tien jaar aan de gang. De eerste jaren heb ik er niet naar laten kijken en de pijn ondergaan. Nu vrees ik dat ik door die laxheid heel mijn leven zal mogen oppassen met wat ik doe.

    Zijn er eventueel behandelingen die dit probleem preventief kunnen oplossen?

    Reageer
    #7

    Fysiotherapie. Andere houding. Niet meer zo zwaar tillen?

    Reageer
Reageer op: Spierontsteking in de schouder


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief