Deze veel voorkomende pijnlijke aandoening ontstaat meestal bij mannen en vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Wat is eigenlijk de oorzaak van een frozen shoulder en wat kun je ertegen doen?
Wat is een frozen shoulder?
Een frozen shoulder, is een schouder die helemaal vast kan zitten en waarbij bewegen (bijna) niet mogelijk is. Zo’n bevroren schouder is dan stijf en pijnlijk. In veel gevallen ontwikkelt een frozen shoulder zich langzaam. Globaal kunnen we hierbij drie verschillende fases zien:
In de eerste fase wordt de pijn erger tijdens het bewegen en vaak ook ’s nachts. Je merkt dat je steeds minder kan met je arm en dat de pijn toeneemt. Gemiddeld genomen duurt deze fase twee tot negen maanden.
Tijdens de tweede fase merk je dat de pijn minder wordt, ook tijdens het bewegen. Desondanks kun je nog steeds je arm minder goed gebruiker dan voorheen. Deze fase duurt zo’n vier tot twaalf maanden.
Gedurende fase drie neemt de pijn af en de meeste mensen merken dat ze meer en meer hun arm/schouder kunnen bewegen. Echter, deze fase kan wel 12 tot 42 maanden duren.
Oorzaak frozen shoulder
De exacte oorzaak is nog onbekend. Men gaat ervan uit dat een ontstekingsreactie in het schouderkapsel de boosdoener is. Als gevolg van deze ontsteking raakt het schouderkapsel verdikt en wordt het stug. Waarom het kapsel ontstoken raakt, is echter niet bekend.
Er lijken wel een aantal factoren te zijn die het ontstaan van een frozen shoulder beïnvloeden:
- Diabetes;
- Traag werkende schildkier;
- Te snel werkende schildklier;
- Na een operatie aan de schouder;
- Overbelasting van de schouder;
- Ziekte van Dupuytren;
- Een hartinfarct;
- Ziekte van Parkinson;
- Een andere schouderaandoening zoals een botbreuk of een slijmbeursontsteking
- Na een langdurige periode van rust;
Behandeling frozen shoulder
Een frozen shoulder gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Echter, dit kan wel enkele maanden tot jaren duren. Om dit proces te versnellen kan een niet-operatieve of operatieve behandeling gestart worden.
Niet-operatieve behandeling
Medicijnen
Tegen de pijn krijg je meestal paracetamol en onstekingsremmers zoals ibuprofen of meloxicam. Ook kan een injectie met een zeer sterke ontstekingsremmer verlichting geven. Na zo’n injectie duurt het nog steeds lang voor je de schouder weer helemaal kunt bewegen, de pijn verlicht en je mobiliteit verbetert. Wel verloopt de herstelfase meer comfortabel.
Fysiotherapie
De meningen zijn verdeeld over fysiotherapie. Over het algemeen wordt gezegd dat tijdens de eerste twee fases fysiotherapie het niet zinvol is en dat de pijn zelfs kan verergeren. In de derde fase zou het de beweeglijkheid van het gewricht kunnen verbeteren en de pijn verminderen. Gedurende alle fases is het wel belangrijk dat je binnen de pijngrens de schouder blijft bewegen.
Manipulatie onder narcose
In bepaalde hardnekkige gevallen kan de schouder onder verdoving worden doorbewogen. Hier zitten wel risico’s aan vast. Bespreek dus goed de voor- en nadelen met je behandelend arts.
Operatieve behandeling
Wanneer de niet-operatieve behandeling geen of te weinig effect hebben gehad, kan er gekozen worden voor een operatieve behandeling. Meestal wordt door middel van een kijkoperatie het kapsel aan de voorkant tot en met de onderkant losgeknipt, zodat er meer bewegingsruimte ontstaat. Dit kan enkel op het moment dat de schouder niet meer pijnlijk is en de actieve ontstekingsfase voorbij is. Na een operatie volgt wel nog een lange periode van intensieve dagelijkse oefeningen om de vorming van nieuwe vergroeiingen te voorkomen en de werking van de schouder te normaliseren.
Bronnen: Catharina Ziekenhuis, Thuisarts en Maxima Medisch Centrum
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Ik heb jarenlang vreselijke pijnen in de schouder gehad. Destijds wist ik nog niet waar de pijn precies vandaan kwam en waarom. Ik was toen pas 28 jaar. Doch na een maand of 3 kwam ik ’s morgens omhoog vanuit gehurkte stand met een zeer pijnlijke dik gezwollen knie. Dokter vond mij een aansteller omdat ik zei zeer veel pijn te hebben. Ja het vocht moet er uit zei mijn arts van toen. Ik was gepikeerd en boos dat hij mij niet serieus nam. Ben toen op eigen houtje naar een fysiopraktijk gegaan. Het heeft al met al een half jaar oefeningen op de fiets en lopen met krukken plus massage geduurd voordat ik weer redelijk kon lopen. Het was uiteindelijk toch fibromyalgie, want ook de ellebogen en enkels waren aan de beurt. Altijd nog begin van de zomer voelt het aan als blauwe plekken. Niets heeft verder geholpen aan het voorkomen, maar ik kan weer goed meekomen. Dank ook de fysio. Ook ben ik 2 jr geleden begonnen met krachtsport op toestellen in de sportschool. Ik merk dat ik wat soepeler ben geworden.
Ik was 42, toen er bij mij fibromyalgie werd vastgesteld. Ik ben nu 70 en nog alle dagen pijn. Krachttraining helpt wel wat, maar naarmate ik ouder wordt wordt de pijn erger. Vooral in schouders, heupen, nek, enkels, knie en onderrug. Daar komt de ouderdom natuurlijk ook bij kijken. Ik beweeg veel, ik heb een hond en ik hou van wandelen ondanks de pijn.
Op het moment heb ik blijvende pijn tussen de schouderbladen na een ongeluk en een operatie. Ik probeer van alles; fysiotherapie, heb een kastje voor pijnbestrijding maar vooral na het slapen. Ook flinke rugpijnen. Weet niet meer wat ik hier aan kan doen. Wie weet wat?