Slijmbeursontsteking, wat kun je daar aan doen?

Slijmbeursontsteking, wat kun je daar aan doen?

Heb jij een zeurende, drukkende pijn bij je knie of schouder, dan kun je een slijmbeursontsteking hebben. Het is een blessure die regelmatig voorkomt. Maar wat is een slijmbeursontsteking precies en wat kun je er aan doen?

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs is een kussentje gevuld met vocht. Slijmbeurzen zitten op verschillende plekken in je lichaam tussen botdelen of op de uitstekende botten. Denk hierbij aan je elleboog, knie en schouder. Deze kussentjes zorgen ervoor dat de wrijving tussen de pezen en botten vermindert. Op het moment dat zo’n slijmbeurs ontstoken is, dan spreken we van een slijmbeursontsteking. De medische benaming is een bursitis.

Symptomen slijmbeursontsteking

Doordat de slijmbeurs ontstoken is, maakt deze extra vocht aan. Hierdoor zwelt deze op, waardoor de klachten ontstaan. Je kunt dan last krijgen van:

  • Drukkende, zeurende pijn bij activiteit en later ook tijdens complete rust.
  • Stijfheid in het gewricht, waardoor bewegen moeilijk wordt.
  • De huid kan rood worden en warm aanvoelen.
  • Ook kan een zwelling zichtbaar worden.

Vaak gaat een slijmbeursontsteking samen met een peesontsteking

Oorzaken van een slijmbeursontsteking

Je kunt om verschillende redenen een bursitis krijgen.

  • Overbelasting
    Meestal is overbelasting de oorzaak. Wanneer je een gewricht te lang te zwaar belast dan kan een slijmbeursontsteking ontstaan. Dit type noemen we een chronische slijmbeursontsteking.
  • Infectie
    Wanneer een bacteriële infectie de oorzaak is dan noemen we dit een septische slijmbeursontsteking. Dit type kan acuut ontstaan.
  • Door een ongeluk
    Na een ongeval of een harde klap op bijvoorbeeld je schouder kan de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken. Deze vorm noemen we acute slijmbeursontsteking en komt niet vaak voor.
  • Een ontsteking
    Een slijmbeursontsteking kan ook samenhangen met een reumatische ziekte of artrose.

Verhoogd risico

Er zijn mensen die een verhoogd risico lopen op het krijgen van een bepaalde vormen van bursitis of waar deze vaker terugkomt:

  • Bij hardlopers
    Hardlopers vaker een slijmbeursontsteking bij de achillespees. Dit gaat vaak samen met een peesontsteking. Ook een slijmbeursontsteking in de heup is een veelvoorkomende blessure onder hardlopers.
  • Stratenmakers
    Bij beroepen waarbij mensen veel op de knieën werken, zoals stratenmakers en tapijtleggers, komt regelmatig een ontsteking van de slijmbeurs in de knie. De zogenaamde Patersknie.
  • Timmerlieden en metselaars
    Mensen met deze beroepen maken meer kans op een bursitis van de elleboog.

Mannen en vrouwen hebben evenveel kans op het krijgen van een bursitis. Als je ouder bent dan 30 jaar heb je meer kans op een slijmbeursontsteking.

Behandeling slijmbeursontsteking

In eerste instantie zal de oorzaak moeten worden achterhaald. Daarnaast kan een behandeling bestaan uit:

Rust

In de meeste gevallen wordt rust geadviseerd. Indien de oorzaak overbelasting is, dan is het verminderen van de belasting al voldoende. Vaak wordt dit gecombineerd met rek- en spierversterkende oefeningen soms samen met ontstekingsremmende medicatie.

Fysiotherapie

Een fysiotherapie zal door middel van massage en (rek)oefeningen het gewricht losser proberen te maken. Door middel van spierversterkende oefeningen of coördinatietraining kan het gewricht soepeler bewegen, waardoor de wrijving op de slijmbeurs vermindert.

Injectie

Een injectie met een verdovende vloeistof en een corticosteroïde kan direct in de slijmbeurs worden geïnjecteerd om de ontsteking en zwelling te verminderen. Deze verlichting levert bij de meeste mensen tijdelijk verlichting op.

Operatie

Zelden is een operatie nodig. Via een kijkoperatie kan, indien nodig, het verdikte slijmbeurs en eventuele botsporen die zijn ontstaan verwijderd worden.

Vocht verwijderen

Als je veel vocht in een slijmbeurs hebt, dan kan de arts dit eruit halen. Het vocht kan onderzocht worden op bacteriën om na te gaan of zij de oorzaak zijn. Als er een bacteriële ontsteking is, dan krijg je een antibioticakuur.

Wat kun je zelf doen bij een slijmbeursontsteking?

Meestal geneest een slijmbeursontsteking vanzelf wanneer je het aangedane gewricht rust gunt. Ook kan het helpen om de plek te koelen, omdat dit vaak pijnstillend werkt. Wanneer de ontsteking na een week nog niet over is, neem dan contact op met je huisarts.

 

Bronnen: Reuma Nederland en Ocon

 

Delen:  
15 reacties op “Slijmbeursontsteking, wat kun je daar aan doen?
  1. Bij mij is de slijmbeursontsteking operatief weggenomen, eerst was het voorzien om een spoeling uit te voeren met physiological water , maar doordat de ontsteking te hevig was hebben de chirurgen beslist om deze operatief te verwijderen, maar nu ben ik er wel van verlost

    Geschreven door Marc-Arhur Vehent op
    • Heb al bijna een jaar klachten, oefeningen gedaan, niks helpt. In september prik gehaald dat helpt ook niet, is erger geworden. Ook met rust helpt het niet. Pijnstillers genomen, zelfs dát helpt niet. De pijn trekt meer naar míjn oksels. Dus schouder/arm en oksels en pijn aan mijn hand en vingers. Weet geen raad meer.

      Geschreven door JSS op
      • Bij mij het zelfde probleem maar was opgelost na 2de spuit.
        Vooral veel laten rusten.

        Geschreven door joke op
      • Slik pillen genaamd vitacor plus.
        Bij celxpert en bol.com te verkrijgen.
        Werelds!!

        Geschreven door Anoniem op
        • Een paar keer per jaar slijmbeursonst. in de onderrug. Korte kuur met declovinac en het is over.
          Ongeveer 5 a 6 tabletjes. Volg de gebruiksaanwijzing. Ben 85 jaar.

          Geschreven door Hyrramail op
      • En hoe is het nu 3 jaar later?

        Geschreven door Anoniem op
    • mij is aangeraden door mijn arts om de slijm beurs niet te laten verwijderen… omdat de beurs een functie heeft die je dan niet meer hebt… blijft dan altijd gevoelig. Bij
      mij zijn de klachten ook nooit meer terug gekomen zonder verwijdering van de beurs.

      Geschreven door Anoniem op
  2. Ik heb baat gehad middels reflexspray. 2 een dun laagje erop spuiten en goed in laten trekken. 2x daags .

    Geschreven door Harry op
    • vreemd, ik dacht dat je een ontsteking juist moet koelen. reflex verwarmt

      Geschreven door anna op
    • Ik heb verzakte slijmbeurs onder m’n knie door een val.Dit is onderhand 5 mnd geleden.De fisio zegt dat bungelen met het been het enige is wat helpt.Alles wat ik extra doe zoals wandelen, zwemmen of lang staan geeft meteen weer klachten.Ook wordt het meteen weer dikker.Ben er zo klaar mee!

      Geschreven door Rita op
  3. Shockwavetherapie bij de fysio heeft bij mij fantastisch gewerkt!

    Geschreven door Daan op
    • Bij mij ook en jarenlang geen pijnen meer. Kreeg in beide schouders shockwavetherapie. Wel een dingetje , maar de pijn van de slijmbeursontekingen was erger. Kon na twee behandeling van de vijf weer slapen.

      Geschreven door A.v.C. op
  4. als timmerman / tennisser jarenlang pijnlijke rechterschouder gehad met alle voornoemde behandelingen met alleen tijdelijk resultaat . uiteindelijk terecht gekomen in speciale kliniek voor bot problemen hier is de slijmbeurs verwijdert om een gebroken pees opnieuw te kunnen hechten door middel van ankertjes in om liggend bot / punt van schouderdak verwijdert / sleutelbeen ingekort .. stevige operatie maar nu al jaren beste onderdeel van mijn 71 jarig lichaam

    Geschreven door provoost op
  5. Ik zou graag wat oefeningen van u krijgen om thuis die slijmbeursontsteking,( is al vastgesteld door Fysiotherapeute) zelf onder controle te krijgen. Durf v.wege Corona niet naar de fysio. Met vr, groet, [email protected]

    Geschreven door Anoniem op
  6. Bij mij helpt (elke dag)koud douchen en oefeningen. Terwijl ik veel last had van slijmbeursontstekingen in schouder en elleboog en zelfs in knie. Gaat nu een stuk beter.

    Geschreven door M. K in A op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief