Slijmbeursontsteking; een vervelende en pijnlijke blessure

Slijmbeursontsteking; een vervelende en pijnlijke blessure

Een slijmbeursontsteking komt regelmatig voor, en het is bovendien een aandoening die in opmars is. Neem de symptomen serieus, ook wanneer die in het begin niet zo erg lijken te zijn. Het kan je op de lange termijn veel leed besparen.

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs is een soort zakje gevuld met vocht en zit tussen een pees en een bot. De functie van een slijmbeurs is, om ervoor te zorgen dat er geen wrijving ontstaat tussen de pees en het bot van je gewricht. Wanneer een slijmbeurs, ook wel bursa genoemd, ontstoken is dan spreekt men van een slijmbeursontsteking.
In het lichaam zitten er op meerdere plekken slijmbeurzen. Je hebt een slijmbeurs in je:

  • Schouder
    Deze slijmbeurs bevindt zich tussen de schouderkop en het schouderdak. Bij een slijmbeursontsteking in de schouder kun je naast pijn in de schouder ook last hebben van pijn in je nek of arm gevoeld worden. Je voelt de pijn vooral wanneer je de arm moet heffen.
  • Heup
    Bij de heupkop zitten verschillende slijmbeurzen. Bij een ontsteking kun je pijn aan de buitenkant van je heup en van je bovenbeen voelen.
  • Bil
    Deze slijmbeurs zit bij de zitbeentjes van je bekken. Wanneer je hier een ontsteking hebt dan voel je in de bilregio pijn.
  • Lies
    Deze slijmbeurs bevindt zich tussen onderdelen van het bekken. Bij een slijmbeursontsteking kan dit resulteren in pijn aan de voorzijde van de heup, in de liesregio.
  • Knie
    De slijmbeurs bevindt zich voor de knieschijf, en deze kan ontsteken door langdurig op de knie te steunen. De pijn voel je vooral aan de voorkant van je knie. Vooral wanneer je de knie helemaal probeert te buigen, voel je dat er iets mis is
  • Elleboog
    Deze slijmbeurs bevindt zich bij de elleboogpunt. Een slijmbeursontsteking aan de elleboog wordt gekenmerkt door pijn en zwelling aan de achterkant van de elleboog.
  • Hiel
    Bij de hiel zitten 2 slijmbeurzen. Eén diepe tussen het hielbeen en de achillespees. De andere is een oppervlakkige en zit tussen de huid en de achillespees. Je hebt dan pijn aan de achterkant van je hiel.

Mogelijke oorzaken

Je kunt om verschillende redenen een slijmbeursontsteking krijgen.

  • Overbelasting
    In de meeste gevallen is overbelasting de oorzaak van een slijmbeursontsteking. Wanneer pezen en botgewrichten in korte tijd veel wrijving uitoefenen op de slijmbeurs, kan het geïrriteerd raken en daarna ontsteken. Het te vaak herhalen van bepaalde bewegingen is zo’n overbelasting. Dit noemt men ook wel een chronische ontsteking.
  • Door vallen of stoten
    Door een val of een klap kan de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken. Deze acute slijmbeursontsteking komt niet vaak voor.
  • Bacteriële infectie
    Indien er een wondje in de buurt van een slijmbeurs geïnfecteerd raakt kan dit een septische slijmbeursontsteking veroorzaken.
  • Leeftijd
    Oudere mensen hebben een groter risico op een slijmbeursontsteking. Dat is zeker het geval als ze ook last hebben van gewrichtsaandoeningen als artrose, reuma of jicht.

Symptomen slijmbeursontsteking

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Drukkende en/of stekende pijn
    Als gevolg van de ontsteking wordt de bursa groter en drukt tegen omliggende structuren. Dit kan een drukkende pijn veroorzaken. Ook kan de ontsteking gepaard gaan met een stekende pijn.
  • Bewegingsbeperkingen
    Door de zwelling kan de beweeglijkheid van het betrokken gewricht afnemen. Daarnaast kan het te pijnlijk zijn om bepaalde bewegingen te maken, wat op den duur kan leiden tot stijfheid.
  • Uitstralende pijn
    De pijn hoeft niet alleen bij de slijmbeurs te zitten, maar kan ook uitstralen.
  • Zwelling
    Een ontsteking gaat vaak gepaard met zwelling. Dit geldt ook voor een slijmbeursontsteking.
  • Warmte
    De huid rondom de slijmbeurs kan warm aanvoelen als gevolg van de ontsteking.
  • Roodheid
    Bij een bacteriële slijmbeursontsteking kan de huid rondom de slijmbeurs rood worden.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten en de plek van de slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking geneest meestal met rust en ontstekingsremmende medicijnen. Maar het kan zijn dat iemand zoveel last van zijn of haar klachten (vooral ‘s nachts), heeft dat er eerder iets aan gedaan moet worden. Vaak helpt dan een behandeling met 1 tot 3 injecties met ontstekingsremmende medicijnen.
Is lichaamshouding of overbelasting de oorzaak en zijn de klachten niet ernstig dan kan de arts je doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor houding- en bewegingsadvies.

Als deze behandelingen niet werken, kan het zijn dat je geopereerd moet worden. Bij een operatie wordt dan je slijmbeurs verwijderd. Dit is een relatief kleine ingreep. Afhankelijk van het werk dat je doet, wordt in overleg met de arts bepaald hoelang je rust moet houden.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je vermoedt dat je een slijmbeursontsteking hebt, dan kun je een aantal maatregelen nemen om de pijn te verlichten. In de meeste gevallen geneest de ontsteking vanzelf, door het gewricht waar de ontsteking zit rust te gunnen. Belangrijk is om het aangetaste gewricht in ieder geval 3 dagen volledige rust te geven. Dit heeft een kalmerende werking op de ontsteking. Daarnaast kun het pijnlijke gebied koelen met ijs. Dat vermindert de zwelling en verdooft de pijn. Een ijspakking maak je heel gemakkelijk zelf door 10 ijsklontjes in een plastic zakje te doen. Leg dit ongeveer een kwartiertje op de pijnlijke en/of gezwollen plek. Dit kun je natuurlijk een aantal keren per dag doen. Is na een week de ontsteking nog niet over, neem dan contact op met je huisarts.

 

Bronnen: mcl.nl, mmc.nl, fysiotherapie4all.nl en bewegenzonderpijn.nl

Delen:  
12 reacties op “Slijmbeursontsteking; een vervelende en pijnlijke blessure
  1. Klopt .Ik begin met een Injectie. Binnen 3 a 4 weken geen resultaat dan weer 1 .Daarna andere opties

    Geschreven door Hennie op
  2. advies is o.a. koelen met ijsblokjes, echter ik gebruik bloedverdunner medicijn, is het koelen met ijs in dit geval af te raden?

    Geschreven door Abel op
  3. Na 5 injecties geen resultaat. Uiteindelijk m’n arm onder narcose laten door bewegen. Perfect helemaal geen last meer.

    Geschreven door Misja op
  4. Een dik jaar heb ik rondgelopen met heftige pijn die door mijn dokter gediagnosticeerd was als slijmbeurs ontsteking. Sporten en tillen want de pijn keert snel terug. Mijn polsen (POLSEN!?) zijn niet meer wat ze waren. Of dit artikel is incompleet of mijn dokter heeft me gediagnosticeerd met een ontsteking van iets wat niet eens in de pols zit…

    Geschreven door Laura op
    • Een soort gelijke ontsteking kan zeker wel in je pols zitten.
      Ik heb er 3 jaar mee rondgelopen tot ik een arts had die me geopereerd heeft. Het kapsel van mijn pees bleek ontstoken te zijn en daar had zich flink wat vocht opgehoopt. Hij heeft het kapsel opengeknipt en nu al bijna 12 jaar pijnvrij.

      Geschreven door Jet op
  5. Ik blijf de ontsteking regelmatig terugkrijgen. soms heb ik er een jaar geen last van maar helemaal is het nooit weg. Dit speelt inmiddels zo’n 30 jaar. van alles geprobeerd, pijnstillers en injecties. het is zowel links (vaak) als rechts (gelukkig weinig)

    Geschreven door spikker op
  6. chronische slijmbeursontstekingen beide heupen, sinds begin de jaren ’90, agv ernstige chronische bekkeninstabiliteit – constante uitstralende pijnen – eigenlijk niet vol te houden, ondanks morfine (zelfs tijdens jarenlang dagelijks ontstekingsremmers toen reeds op echo te zien!)…
    Wat kan ik doen om het dragelijker te maken?

    Geschreven door Ceeteen op
  7. Met enige regelmaat voel ik een slijmbeurs ontsteking aankomen. Ik kreeg de tip om, zodra ik wat voel, perskindol op de de pijnlijke plek te doen. Sinds ik dat doe, gaat de ontsteking nooit verder. De volgende dag viel ik bijna niets meer. Voor mij echt een supermiddel! Gewoon verkrijgbaar bij de drogist.

    Geschreven door Sandra op
  8. Ik loop normaal morgen de marathon, heb van vorige zaterdag een slijmbeursontsteking van de elleboog.
    Het doet echter geen pijn meer en de zwelling is bijna weg. Mag ik meelopen?

    Geschreven door Didier op
    • Natuurlijk mag u mee lopen.
      Voordeel is dat u hem met uw voeten loopt.
      En als de elleboog zo pijnlijk zal worden, dan stopt u vanzelf.

      Geschreven door Dr petterson op
  9. beide schouders tot de onderarm heftige pijnen, kan de armen niet meer vooruit brengen en zeker niet omhoog brengen de bovenarmen zijn de pijnlijkste. Ik kan alleen rechtop zittend slapen, mijn hals tot de schouderbladen doen echt veel pijn bewegen ven de hals is uitgesloten.

    Mijn zeer goede huisdokter is op verlof, de pijnen heb ik al een maand. De eerst 14 dagen dacht ik het gaat wel over en toen de pijn echt hevig werd wou ik naar de dokter en hij was op verlof.

    Ik probeer me te redden met tramadol en daffalgan maar de pijn gaat niet over.

    Ik lijd aan rugpijnen lumbaal en dorsaal, artrose wo nu 30 mei 71 en heb 46 jaar gewerkt zonder onderbreking in de metaalsector mannen werk als LASSER.

    Nu voel ik me gebroken.

    Geschreven door joanna op
  10. Ik loop al meer dan 5 jaar met last aan mijn heup ,heb in de avond meer last en krijg veel pijn met gemene steken vanaf mijn bil naar mijn been. Soms is het zo erg dat ik er door heen zakt. Of ik kan niet zitten op die bil .Mijn huisarts kon door mijn spijkerbroek zien dat het door te zwaar trainen kwam? Ik ben lichter gaan trainen ,maar gaat niet weg ,blijf last houden . Ik heb de moed opgegeven om weer naar de dokter te gaan. Ik heb dit artikel gelezen en de pijn is net zo als mijn schouder toen. Dat noemde ze in het Engels bevroren schouder. Deed ze ook niks aan. Ging vanzelf over. Deed zo zeer ik heb gebeld weer toen ze op vakantie was. Bij die anders arts kreeg ik gelijk twee spuiten en pijnstiller met morfine plus verwijskaart om het operatief te verhelpen. Ik heb echt geen vertrouwen meer in haar.

    Geschreven door Irene op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief