Frozen shoulder: snel ingrijpen om zo erger te voorkomen

Frozen shoulder: snel ingrijpen om zo erger te voorkomen

Als je merkt dat je schouder steeds pijnlijker en stijver wordt, dan heb je misschien wel een frozen shoulder. Het is een aandoening die 2 tot 5% van de Nederlandse bevolking overkomt. Ondanks dat het een zeer pijnlijke aandoening is, is deze goed te behandelen. Maar snel ingrijpen is belangrijk om erger te voorkomen.

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder, of stijve schouder, is een aandoening waarbij je je schouder en arm slecht kunt gebruiken. De naam komt uit de Engelse taal en verwijst naar de stijfheid van het schoudergewricht. Er is sprake van een te strak kapsel. Doordat het kapsel niet genoeg lengte meer heeft, kan de kop niet goed genoeg bewegen. Deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen tussen de 40 en 70 jaar.

Oorzaak

In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak. Maar een frozen shoulder kan ontstaan als gevolg van een ontstekingsreactie in het schouderkapsel. Dit kun je krijgen na een:

 • Slijmbeursontsteking.
 • Blessure.
 • Operatie of zelfs zonder duidelijke aanleiding.

De ontsteking triggert je schouderkapsel als het ware om te gaan krimpen. Dit is alleen niet iets tijdelijks. Hij blijft dit zelfs doen wanneer de ontsteking al lang is genezen. Waarom dit zo is, en waarom deze ontstekingsreactie bij de één resulteert in een frozen schouder en bij de ander niet, daarover tast men nog in het duister.

In principe iedereen een frozen shoulder krijgen. Er blijken wel een aantal risicofactoren te zijn:

 • Diabetes. Ongeveer 10 tot 20% van de mensen met diabetes, krijgt last van een frozen shoulder. Dat kan te maken hebben met de doorbloeding die bij deze patiënten minder goed is.
 • Te snel- of langzaam werkende schildklier.
 • Ziekte van Parkinson.
 • Bepaalde hart- en vaatziekten.

Mogelijke symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn:

 • De klachten beginnen met pijn. Met name een drukkende pijn, maar de pijn kan ook stekend zijn. De pijn kan continu zijn of aanvalsgewijs (vooral ’s nachts) optreden. De pijn voel je aan de buitenkant van de schouder en vaak in de bovenarm.
 • Stijfheid (de schouder lijkt bevroren) en beperkte bewegingsvrijheid van de schouder.
 • Het is moeilijk om je arm boven je hoofd te tillen, voor je lichaam langs te grijpen of je arm achter je rug te bewegen.

Beloop

Je schouder zit niet van de ene op de andere dag vast. Dit gebeurt langzaam en doorloopt 3 stadia. Het is belangrijk om die te herkennen en snel in te grijpen. Zonder behandeling kan het wel 3 jaar duren voordat je je schouder weer normaal kunt bewegen.

Fase 1 – Bevriezingsfase

De pijn kan hierbij zeer hevig zijn en de bewegingsbeperking neemt langzaam toe. Bij sommige mensen is de pijn minder acuut en sluipt de bewegingsbeperking er langzaam in. Deze fase duurt ongeveer drie maanden (loopt uiteen van 2 tot 9 maanden).

Fase 2 – Bevroren fase

De pijn vermindert en het bewegen is duidelijk minder pijnlijk. Wel is er veel last van de bewegingsbeperking. Deze bewegingsbeperking is een duidelijke handicap tijdens het dagelijks leven. Bewegen in de uiterste standen van het gewricht blijft zeer pijnlijk. Deze fase kan 4 tot 12 maanden aanhouden.

Fase 3 – Ontdooiende fase

De bewegingsbeperking begint af te nemen, te verbeteren. De meeste patiënten ervaren tussen de twaalf maanden tot drie jaar dat ze weer beter kunnen bewegen.
Ongeveer 1 op de 20 mensen met een frozen shoulder, houdt ook na de laatste fase langere tijd een pijnlijke en stijve schouder.

Behandelmogelijkheden

De frozen shoulder is moeilijk behandelbaar en een verkeerde aanpak kan het hele genezingsproces vertragen. In het ergste geval kan het de aandoening verergeren. Het bewegen van je arm en schouder binnen de pijngrens is het beste advies. Daarnaast kunnen pijnbestrijding en fysiotherapie je herstel positief beïnvloeden.

Pijnbestrijding

In de meeste gevallen bestaat dit onderdeel van de behandeling uit ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen of naproxen. Echter, ook injecties met corticosteroïden in het gewrichtskapsel en tabletten met corticosteroïden kunnen helpen om de pijn te doen verminderen. Bij mensen waarbij dit niet voldoende helpt, kan een (tijdelijke) zenuwblokkade een oplossing zijn om de pijn te verminderen.

Fysiotherapie

De meningen zijn verdeeld over het wel of geen fysiotherapie aanbieden. Er is één groep die het advies geeft om niets te doen. Zij zijn van mening dat de schouder na lange tijd vanzelf herstelt. Zij halen het onderzoek aan waarbij 2 groepen mensen met stijve schouders vergeleken werden. Uit dit onderzoek bleek dat de pijn bij een gemiddelde fysiotherapeutische behandeling juist erger was dan in de groep zonder fysiotherapie. De duur van het herstel was in beide groepen hetzelfde en dus niet langer in de groep zonder therapie.De andere groep neemt een ander wetenschappelijk onderzoek als uitgangspunt. Uit dit onderzoek blijkt dat specialistische fysiotherapie de schouder juist sneller zouden kunnen laten herstellen. Binnen een periode van 3 maanden zou de beweeglijkheid dan toenemen en de pijn overeenkomstig afnemen.

Operatie

Een chirurgische ingreep behoort zeker niet tot de standaardbehandeling van een frozen shoulder. Pas als de pijnbestrijding en therapie niet het gewenste effect hebben, kan eventueel worden gekeken of een chirurgische ingreep tot de mogelijkheden behoort. De schouder kan weer genezen door middel van artroscopische chirurgie, in combinatie met een oefenprogramma om de beweging vast te houden en de volledige schouderfunctie weer te herstellen.

 

Bronnen: amc.nl, amphia.nl en rijnlandorthopedie.nl

Delen:  
60 reacties op “Frozen shoulder: snel ingrijpen om zo erger te voorkomen
 1. Ik vraag me af waarom huisartsen graag willen injecteren. Ook.vertellen de huisartsen je niet wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn. Want verder onderzoek bij frozen shoulder lijkt me zeker gewenst.

  Geschreven door Joy op
  • Gelukkig bij mij niet want ben allergisch voor corticosteroiden

   Geschreven door Amer op
  • HEB AL BIJNA 18 JAAR LAST VAN MIJN SCHOUDER EN BEN ER AL 2 KEER GEOPEREERD EN HEB OOK AL MEERDERE KEER SPUITEN GEHAD,HET ZIJN ALLEMAAL OPLAP MIDDELTJES

   Geschreven door AMK op
   • Heb ook spuiten ontvangen , hielpen paarmaanden , daarna kijk-operatie ontvangen , 3 jaar later andere schouder , is nu van 2007 geleden en nooit meer last of pijn gehad

    Geschreven door willem op
   • Waar ik niemand over hoor is acupunctuur. Ik kan na 3 behandelingen mijn arm al voor 80 % omhoog tillen zonder pijn.
    Voor mij dus geen spuiten.

    Geschreven door R.B. op
  • Mijn huisarts wilde ook wel de injectie geven maar dat wilde ik niet ik ben naar een orthopeed gegaan en van hem heb ik een injectie in mijn schouder gehad via een echo.
   Het heeft 8 weken geholpen maar de pijn komt nu helaas weer terug.Met name in de nacht .
   En met bepaalde bewegingen. Hoop toch dat het niet zo lang gaat duren.

   Geschreven door E op
   • Door een injectie gaat de aandoening niet over maar verminder je alleen tijdelijk de pijn. Nog een injectie kan je weer tijdelijk helpen, maar injecties veranderen niet het uiteindelijke beloop en verkorten niet de duur van de frozen shoulder

    Geschreven door @echoruud op
  • Bij mij was hypothyreoidie een mogelijke oorzaak, maar de huisarts werd heel boos toen ik dat zei. Ik had gewoon eerder moeten komen volgens hem. Maar ik ben mijn hele leven al schildklierpatiënt en laatst vroeg mijn internist ook gelijk naar mijn schildklier waarden ten tijde van die Frozen Shoulder. Ik was redelijk ingesteld, maar niet optimaal.

   Geschreven door Anoniem op
   • Ik heb ook last door schildklier problemen ben je gevoeliger voor frozen shoulders.
    Dit weten de meeste artsen niet injectie is niet echt zinvol

    Geschreven door San op
  • Omega 3 vetzuren (bv visolie capsules) en evt MSM en curcumine zijn natuurlijke middelen die kunnen helpen.
   In de beginfase heeft Traumeel (ook een natuurlijk middel) me goed geholpen. (5×2 tabletten per dag ongeveer)

   Geschreven door Mira op
 2. Ik woon net over de grens in Duitsland en ben daar bij een orthopeed terecht gekomen. Die heeft mij twee series bestraling met een lage dosering voorgeschreven.
  Dit helpt fantastisch. Na de eerste serie was de pijn al vijftig procent minder. Na de tweede serie negentig procent. Ik ben nu nog wel bewegingsbeperkt maar de pijn is praktisch weg.

  Geschreven door Peter op
  • Peter , wat voor soort bestraling is het en heeft het ook een naam ?

   Geschreven door Maya op
   • Bestraling zoals dat ook bij kanker gedaan wordt. De filosofie is dat je met bestraling een gezwel laat krimpen. Bij een frozen schoulder is het kapsel verdikt. Dit krimpt door de bestraling waardoor er meer ruimte in het gewricht ontstaat.
    Ik heb in het verleden ook een cortison spuit gehad. Dit werkt ook wel maar veel minder. En de klachten komen later vaak terug.

    Geschreven door Peter op
  • Hallo Peter,ik heb ook last van een Frozen shoulder en dit houdt al maanden aan ,loop bij de Orthopeed maar die raad mij af de injecties te nemen. Nu schrijf jij over bestraling, wat voor bestraling is dat? Kun je mij hier wat meer over vertellen? Ik wil graag van de pijn af, soms is het niet te harden.
   Hoor graag van je. Misschien kun je me mailen.eavanoijen@ hotmail.com

   Geschreven door Anoniem op
 3. Ook ik heb ontzettende last gehad van deze aandoening. Wat mij heel goed heeft geholpen is Yoga. Maar wel van een goeie yogaleraar!

  Geschreven door happy patient op
 4. Ik heb al acht maanden pijn in mijn shoulder maar naproxen helpt niet
  Wat Moët ik doen

  Geschreven door Parino op
 5. Gaat vanzelf over ’t afschuwelijk, gruwelijk, pijnlijk, paracetamol , beetje warmte, effe rust, je kunt trouwens vrijwel niets, niet eens aankleden. en in eens is het weg. Zoals de meeste kwalen.

  Geschreven door Anoniem op
  • Acupunctuur helpt

   Geschreven door Cilia W. op
 6. Ik ben eind november geopereerd aan mijn schouder. Mijn pees is er weer aangezet. Ook is er ruimte gemaakt. Ik ga 2 keer per week naar de fysio. Dit is zeer pijnlijk, en de rest van de dag kan ik niets meer. 3 weken geleden was ik bij de orthopeed die me waarschuwde voor een frozen shoulder. Dankzij de fysio gaat het erg langzaam vooruit maar het blijft dag en nacht pijnlijk. Ik zou wel wat meer over de laserbehandeling willen weten?

  Geschreven door Anoniem op
 7. Het gaat niet altijd vanzelf over. Ik had 9 jaar geleden een frozen shoulder en kan nu nog steeds mijn arm niet boven mijn hoofd krijgen. Operatie is geen optie, vanwege klein kans op succes.

  Geschreven door Jody op
 8. 7Jasr geleden een frozen shoulder opgelopen rechterschouder wegens een ski val, eind 2016 zonder reden aan de linkerschouder, nu geen injecties gewild want helpen niet, waar het vandaan komt?? Rechterschouder begint weer op te spelen want raakt weer overbeladt doordat ik links minder kan….cirkel waar ik moeilijk vanaf kom…1x per week fysio

  Geschreven door diana op
 9. Mij heeft fasciatherapie geholpen. Slechts 6 behandelingen. Wel pas begonnen na ongeveer 4 maanden last, na een val en overstrekking.

  Geschreven door moni op
 10. Ik heb nu ruim 14 maanden links een frozen sholder , sinds een maand of 4 begint ook mijn rechter schouder . Het is idd vreselijk pijnlijk vooral in de nachten .
  Ik heb spuiten gehad , shockwave fisio gedaan , pijn bestrijding en zware medicijnen gekregen .
  Ik zit nu in fase 2 denk ik zelf .
  Overdag gaat het wat beter maar de nachten blijven lastig . Zeer waarschijnlijk is het gekomen na een val , volgens mijn dokter krijg je het ook vaak aan de andere schouder omdat er dan aanleg voor is of omdat die overbelast wordt . Het is en blijft erg vervelend , het duurt lang en went niet . Sterkte allemaal ermee .

  Geschreven door Trudy op
  • Hoe doen jullie dit met werken? Ik werk in de wijkverpleging.nu 100% ziek.
   Ivm pijn en bang om het te overbelasten

   Geschreven door Sjompie op
 11. helaas bekend met diagnose frozen shoulders-bezit nog een van de le verwijzingen -en ben met tussenpozen behandel door Ft- nu de laatste 5 jaren elke week, ook bekend met artrose van de andere gewrichten-in 2013 nieuwe heup, die niet succesvol was, dus volg ik tot nu toe advies op van h.a. dat verdere operaties niet worden aangevraagd.Helaas is er weinig voor in de plaats gekomen, want de Ft houdt lichaam dan wel l a 2 x p.w. in beweging,maar er geneest niets en ik zou dat ook volgens Ft- en h.a.) niet mogen verwachten, want het wordt alleen maar erger.Met dit öptimistische “geluid ben ik nu wel echter op zoek naar andere wegen, want er wordt toch veel onderzocht-en af en toe gevonden-De toegpaste gebruikelijke medicatie kan ik ivm re v.d. maag niet gebruiken.Ik blijf zoeken.L.H.

  Geschreven door l.hanrath-v. balen op
 12. Jaren geleden ook frosen schouder gehad.Is ook overgegaan op 2e schouder. Fysio en shockwave gehad.
  Na enkele maanden céél beter,en nu is praktisch ales terug OK.Opwaartse strekking wel niet meer helemaal terug gekomen

  Geschreven door jean paul op
 13. Niets aan doen, geen bewegingen maken die pijn doen dat maakt het alleen maar erger. Dus geen yoga of fysiotherapie en vooral geen injecties van de huisarts! De pijn omzeilen door geen kleding te dragen die over het hoofd aangetrokken moet worden, haar wassen met alleen de goede arm enz. De arm in een mytella dragen of in het ergste geval in een schlang. Alles er aan aanpassen en uitzoeken welke pijnstiller/ontstekingsremmer het beste helpt. Uiteindelijk gaat de pijn langzaam weg weet ik uit ervaring. Geduld is hierbij een schone zaak! Het lichaam is met dit soort aandoeningen zelfgenezend, maar de moderne mens heeft er geen tijd meer voor of is te ongeduldig!

  Geschreven door Catharina op
 14. ik had 5 jaar geleden een frozen schoulder, zo erg dat ik mijn arm alleen nog langs mijn lichaam kon houden niet omhoog, niet naar achteren, ontstekingsremmers en 3 injecties hielpen niets, integendeel werd nog erger, volgens de dokter kon alleen nog een operatie helpen wat ik niet wilde,ben toevallig bij een accupuncturiste terechtgekomen die behalve met naalden ook met cupping werkt, na 3 maanden voelde ik al verbetering, na 6 maanden was het bijna weg en nu zijn we 5 jaar later en voel ik niets meer, alleen ga in nog om de 6 a 7 weken voor een cuppingbeurt, toen ook mijn andere schouder begon waren we er snel bij en was die in geen tijd ook genezen, alleen schandalig dat men dit uit eigen zak moet betalen

  Geschreven door rosette op
 15. Ik heb een frozen shoulder gehad en was écht vreselijk. En zelf personal trainer

  Geschreven door Anoniem op
 16. Ben voor mijn frozen schoulder naar fysio physics gegaan. Er was geen beweging meer mogelijk en ik had vreselijk veel pijn. Uiteindelijk in IJsselstein terecht gekomen waar ze met de 4 X T methode werken. Hiervoor kun je googlen op: de wereld van fysio physics. Met twee pittige behandeling was ik klachten vrij.

  Geschreven door petra op
 17. Ik had een F.S. en daar 6 jaar onder geleden. Sinds deze vakantie kon ik voor het eerst weer de schoolslag zwemmen. crawl en rugcrawl is nog erg pijnlijk. maar de deur dichttrekken en de jas aantrekken zelfs b.h achter de rug openmaken is niet erg pijnlijk meer. Forse vooruitgang dusWat ik gedaan heb om tot dit resultaat te komen? 2X p.w. naar de sportschool voor yoga en pilatus. niet op dezelfde dag maar op maandag en donderdag waardoor 2 dgn van rust er tussen voor de spieren en pezen. Ook ging ik wekelijks naar de fysio . Ik hoop dat een ieder hier wat aan heeft en net als ik weer pijnvrij door t leven kunnen gaan. Succes allemaal!

  Geschreven door Dros op
 18. Bij mij werd september door een zeer goede fysiotherapie vastgesteld, middels een echo, dat ik een frozen shoulder had. Helse pijnen. Injecties hielpen niet. Pijnstillers ook niet, behalve EMLA zalf die verdoofde een beetje de arm. In december sprak ik iemand die een alternatieve therapie voorstelde:
  Baundscheidt therapie. GEWELDIG, de pijn werd na de 1e behandeling gelijk minder en ik kon weer doorslapen. Ik heb 5 behandelingen gehad ik december en in januari nog 2. Ik kan mijn autogordel weer om doen, mijn bh aan, parkeerkaartje uit de automaat halen. Ik ga nog een paar behandelingen doen want ik wordt nog wel elke morgen wakker met mijn in mijn arm, dit is na een half uurtje over en mijn arm kan nog niet naar achteren op mijn rug komen.! Kan het iedereen aanraden. Mijn fysio zegt het zou kunnen zijn dat het helpt maar hij is niet zo voor alternatieve therapieën. Een gemiste kans. Krijg nu 1x per 6 weken fysio 10 minuten.

  Geschreven door Joanne op
  • Hallo Joanne,
   Ik ben erg benieuwd hoe de Baunscheidt therapie wordt toegepast bij een frozen shoulder. Ik heb nu een paar maanden last, ontdekte het zelf bij zoeken op internet naar symptomen en werd bevestigd door een chiropracter. In doorloop denk ik de fases sneller als normaal. Het gaat nog steeds een beetje vaster zitten,vooral bij teveel rust. Oefeningen/bewegen zonder belasting na het triggeren van pijnpunten met een la crossbal en supplementen zoals curcumdyn, boswelia en metarelax. Voor het slapen gaan 5 druppels cbd-oil 10%. Veel water drinken, vooral na de triggers en oefeningen. Ijszak erop bij veel pijn of biofreeze. Daarnaast houdt de chiropracter mijn wervels los 1x in de 4 weken en 1x in de 4 weken triggert hij (pijnlijk) punten rond het gewricht. Ik ben op zoek naar meer alternatieven om sneller door het proces te gaan. Volgende week start ik met een speciaal (voedings)programma voor algemene gezondheid en om af te vallen, ik weet dat dit zeker ook gaat helpen voor de FS. Bij mij is het trauma van mijn oude whiplash de oorzaak vd FS, trauma ben ik na chiro vanaf maar nu FS…

   Geschreven door Monique op
 19. Gelukkig heb ij dit achter de rug. Met oefeningen van de fysio kwam ik hier vanaf. Het begon heel traag Beter te worden en opeens was ik weer in staat om normaal met mijn arm te fungeren. Al met al is er toch een periode van een jaar overheen gegaan.

  Geschreven door Mani op
 20. Een kuurtje van 10 pilletjes prednison doet wonderen.
  Snap niet waarom die huisartsen allemaal willen spuiten. Die spuit komt alleen daar waar hij prikt. Terwijl via pilletjes het spul overal komt waar bloed komt.

  Geschreven door Kereltje op
 21. Ik had ook weleens laat van mijn schouder. Ik kon niet opdrukken en moest stoppen met fitnessen. Ik heb me 3 keer laten cuppen en ik moet zeggen dat ik er aardig naar bij had. Ik bedoel dan niet het droge cuppen maar natte cupping, waar je kleine krassen krijgt en bloed uitkomt.

  Geschreven door Elhoussine op
 22. Heb meerdere keren een acute frozen whoulder gehad. Mijn sporttherapeut bewegings therapeut, hebben me er na 2 behandelingen doorheen gekregen. Zonder medicijnen. Andere shouder wel geopereerd aan een inklemming die zenuwen afklemde. Nu voorkomen door blijven bewegen mensen. Je moet de juiste therapeut vinden niet zomaar elke fyshio kan dit.

  Geschreven door Kim op
  • Beste kim, een acute frozen shoulder bestaat niet. Een FS is altijd langdurig chronisch

   Geschreven door Michel op
 23. Mijn dochter heeft ook een F.S.Na de nodige spuiten en pijnstillers bleek op een foto dat er een pees was gescheurd. Dus nu wordt het een operatie. Weet iemand een betere oplossing??

  Geschreven door ria van luijk op
 24. Op quint-therapy.nl staat wel goeie info. Onder andere over triggerpoints en de rol van bepaalde voedingsstoffen. Cholesterolremmers kunnen ook klachten aanwakkeren, doordat ze zorgen voor tekorten aan allerlei stoffen.

  Geschreven door C. op
 25. Aan allebei de schouders een frozen sholder gehad incl TOS
  Mij heeft osteopathie, dry needling en.hoge dosering 185x sterker..curcumine geholpen. En geduld!

  Geschreven door Anoniem op
 26. Ik heb aan een subcapitale humerusfractuur een frozen shoulder overgehouden. Gewrichtskapsel verhindert al 4 maanden het scharnieren van mijn bovenarm. Ik slik nu hooggedoseerde curcuma/turmeriek. Dit ayurvedische medicijn kan ik van harte aan iedereen aanbevelen. Het is ook nog eens volledig natuurlijk (geelwortelextract) en ontstekingsremmend. Ik adviseer het dus ook vooral in beginnend stadium. Ik voel nu al meer beweging opkomen. Een verademing!

  Geschreven door Remco op
 27. Enige jaren geleden FS aan de rechter schouder. 2 injecties cort. en nooit geen last meer gehad. Nu sinds een week links. Morgen naar de huisarts voor prik. Hoop met het zelfde resultaat. (Ben in bezit van mellitus 2)

  Geschreven door Gerard op
 28. Ik heb zelf ook een frozen shoulder. Ik heb een mri scan gehad en frozen shoulder geconstateerd. De pijn was ondraaglijk. Medicijnen gekregen van de arts maar dat heeft niet geholpen. Na een tip van een collega heb ik een oud huismiddeltje geprobeerd. Na een nacht was ik van de pijn af. (Ui klein snijden met zout bestrooien en een beetje pletten tot dat het vocht eruit komt. Dit op een gaasje doen en goed afplakken. Laat dit een Nacht op je schouder)
  Sindsdien heb ik geen pijn Meer. Helaas kan ik mijn arm nog steeds niet goed bewegen. Heb 1x in de week Therapie in het water bij de physio.

  Geschreven door Helena op
 29. Shockwave therapie zie ik gek genoeg weinig langskomen, hoewel dit zeker het proberen waard is aangezien deze korte, en weinig pijnlijke behandelmethode, het langdurige en meestal niet erg efficiënte ‘old fashioned’ traject met fysio’s en allerlei andere therapeuten kan verkorten of zelfs overbodig kan maken. Wie wil er nu niet na gemiddeld 5 behandeling verlost zijn van pijn en bewegingsberking?

  Geschreven door Jossie op
  • Shockwave werkte bij mij niet voor de frozen shoulder, 4 behandelingen gehad en geen verbetering en de pijn was behoorlijk intens. Helaas.

   Geschreven door Brit op
  • Shockwave 4 x gehad ivm Fs Telkens dagen meer pijn en ook na deze serie geen opgaande lijn. Slechte ervaring helaas!

   Geschreven door Anoniem op
 30. Ik heb sinds een half jaar schouderklachten en blijkt een F.S. te zijn. Prednison tabletten werkten niet, 2 injecties gekregen met weinig tot geen resultaat. Neem inmiddels morfine om ‘s nachts te kunnen slapen. Volgende week ga ik shockwave therapie uit proberen voor het eerst. Iemand hier ervaring mee?

  Geschreven door Tina op
  • Kamp al half jaar met FS nav trauma. Ben jonger dan 30 en merk dat dit echt een belemmering is voor het dagelijks leven. Wat zijn de kansen van shockwave therapie voor mij?

   Geschreven door Alexander op
  • @Tina. Hoe bevalt de shock therapie? Hoor graag je ervaring

   Geschreven door Lolala op
 31. Na een val, schouder uit de kom en kop van de arm gebroken. Allemaal goed geheeld, maar nu al 17 maanden FS. Fysio gehad en eindelijk fase 3, maar de pijn werd erger. Dus orthopeed zegt nu (na de MRI) volledig rust dmv mitella en ik zit wederom in fase 2. Heb veel pijn in de schouder en bovenarm (littekenweefsel) en moet er zeker nog een jaar bij op tellen. Volledig rust gaat moeilijk met gezin met klein kind. het is ook nog mijn rechterschouder. Spuiten? de orthopeed geeft aan dat het daarmee alleen nog maar langer kan duren, dus daar zit ik ook niet op te wachten. Shock therapie geeft teveel druk/trilling zegt hij en moet juist niet. Toch hoop ik dat er iemand ervaring mee heeft of misschien een ander wonder middel. Ik ga er ondertussen echt aan onderdoor en ben dan ook echt geen leuk persoon meer.

  Geschreven door Lolala op
  • Och ja tot zeg! Ik heb drie kinderen en inderdaad al zeven maanden m’n arm op slot. Daarvoor ook lange tijd veel pijn bij te snelle bewegingen. Erg vermoeiend allemaal. Hoe gaat het nu met je?

   Geschreven door J. op
 32. Ik heb na een val van de trap een FS opgelopen, heb nu erg veel last met slapen, maar overdag gaat het wel met de pijn alhoewel ik erg beperkt ben met een pijnloze bewegingsvrijheid in mijn schouder……mijn vraag is…..helpt een crosstrainer oefening bij de genezing? Zo lang mijn arm gebruik in alleen een voorwaardse beweging kan ik de pijn wel aan, dus een crosstrainer kan een optie zijn……maar ik wil het ook niet erger maken……wie heeft ervervaring mee, of weet of een crosstrainer aan aanrader is?

  Geschreven door Jan Brondsema op
 33. Ik heb nu 2 jaar pijn aan mijn schouder een frozen shoulder noemen ze dat. Heb al een paar spuiten cortisone gehad , al verschillende kine therapie, shockwave therapie gehad niets helpt. Ben nu 4 maanden thuis met een knieoperatie dus ik dacht nu zal het wel beteren het werd alleen maar erger . Ben vandaag naar de specialist geweest en heb de zoveelste spuit gehad. Als het na 4 weken niet helpt gaan ze een kijkoperatie doen om kalk te verwijderen. Ben ondertussen terug met kine bezig om de pijn toch iets te minderen het helpt een beetje. Wat ik me nu afvraag die cortisone wat doet dat eigenlijk doet dat de kalk weg uit die schouder of is het alleen maar voor de pijn. Over die shockwave therapie wil ik nog wel iets kwijt . Ik heb last gehad van hielspoor heb toen ook shockwave therapie gehad en dat heeft toen wel geholpen

  Geschreven door Bisqui op
 34. Voor iedereen die geen baat heeft bij de doorsnee behandelingen/medicijnen probeer eens een Indometacine zetpil. Verkrijgbaar via de huisarts. Het is wel een “paardemiddel” maar het helpt heel goed en is inzetbaar voor alle soorten zware pijn inclusief migraine.

  Geschreven door Ria Mooij op
  • Ik heb sinds mei pijn aan mijn schouder bleek later een frozen shoulder .Ben bij de neuroloog geweest en krijg nu een spuit onder echogeleide in het kapsel zodat de pijn draaglijker wordt zit nu in fase 1 2en 3 komen nog En hij zei rust rust en nog eens rust en alleen bewegen binnen de pijngrens en een slingh dragen dan doe je ook geen dingen die je pijn geven. Fysio is uit den boze die doet er geen goed aan. Je moet geduld hebben. Ga je over je pijngrens dan duurt het alleen maar langer.dit was het advies van mijn Orthopeed.

   Geschreven door Gre op
 35. Ik heb ook meer dan 2 jaar last gehad van een Frozen Shoulder. Helaas hielp een jaar lang fysiotherapie helemaal niet. Hoewel ik totaal geen voorstander ben van injecties, heb ik uiteindelijk toch een cortisonenspuit laten zetten. Sindsdien kan ik gelukkig alles weer met mijn schouder.

  Geschreven door Burrei op
 36. Ook klachten aan de schouder, 2 jaar. Diagnose fs. Kon nog voor kijkoperatie, heb ik niet voor gekozen.

  Ben bij fysio terecht gekomen, hier dry nealding gehad en fysio.
  Dit een half jaar gehad en werkte goed. Ben nog niet van de klachten, maar kan tenminste weer bewegen.
  Nu door veel rustig te bewegen tot pijn grens zou het over moeten gaan.

  Geschreven door HR op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief