Als zwanger raken niet lukt, kun je zelf gelukkig een aantal dingen doen om je lichaam in een betere conditie te krijgen. De volgende tips vertellen je wat.
1. Stop met alcohol drinken en met roken
Geen verrassende tip, denk ik. Het is algemeen bekend, dat zowel de kwaliteit van het zaad van de man, alsook van de eicellen van de vrouw achteruit holt. Wat belangrijk is om te weten, is dat als je gaat afbouwen je lichaam logischerwijs in een detox terecht komt. Het lichaam heeft dan heel veel energie nodig om te detoxen. Geen goede tijd om dan zwanger te worden. Zorg dus dat je alcohol drinken en roken afgebouwd hebt ruim voordat je zwanger wilt worden, zodat je je lichaam genoeg tijd kunt geven voor de logische detox die dan volgt, om alle giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Pas dan is je lichaam weer fit om zwanger te raken.
2. Bouw koffie en andere cafeïne af
Zeker als je meer dan twee kopjes per dag drinkt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat teveel cafeïne je vruchtbaarheid verlaagt. Dat komt omdat cafeïne de functie van eileiders vermindert, waardoor de eicellen minder makkelijk in de baarmoeder kunnen komen. Ook verhoog je het risico op een miskraam met cafeïne. Dit geldt vooral voor de periode voorafgaand aan jouw zwanger zijn en voor de eerste zeven weken van de zwangerschap.
3. Ontspan, ontspan, ontspan
Te lang te veel stress leidt tot meer cortisol in ons lichaam en daardoor tot minder voortplantingshormonen, waardoor de eicellen minder makkelijk rijpen. Dus besluit om je niet meer druk te maken. Kijk eens goed wat jou het meeste stress oplevert en vind hier een oplossing voor. Lach meer. Stop met rennen en voor iedereen alles op te lossen. Stop met computer, mobieltje en tablet 2 uur voordat je gaat slapen. Slaap voldoende en diep genoeg. Leg je mobieltje buiten je slaapkamer en koop een gewone wekker. Eindig de dag met een geleide meditatie die je doet ontspannen. Tot slot, beweeg voldoende, liefst buiten en liever niet de intensieve sporten, want die triggeren juist weer stress reacties in je lichaam, maar bv wandelen, dansen, yoga.
4. Verminder zoveel mogelijk hormoonverstoorders
Helaas zwerven ze overal om ons heen, hormoon verstorende stoffen. Jezelf hiervan bewust zijn is belangrijk, voor iedereen. Het gaat hier om giftige chemische stoffen waarmee we dagelijks in contact komen. Via voeding maar ook via onze verzorgingsproducten en cosmetica en allerlei schoonmaakmiddelen.
Denk aan:
- Bestrijdingsmiddelen waarmee onze groente en fruit wordt bespoten.
- De weekmaker BPA die vaak in plastic bekers of bidons zit.
- De plastic laag die aan de binnenkant van een blik zit waar we groenten in verpakken.
- Plastic zakken waar soep in wordt verpakt.
- Chemische zoetstoffen waarmee veel, heel veel voeding wordt gezoet.
- Deodorant, bodylotion, nagellak, zonnebrand.
Er is veel onderzoek naar gedaan en er is steeds meer over bekend. Het is duidelijk dat deze stoffen invloed hebben op heel veel klachten, en ook op onze vruchtbaarheid en geboorteafwijkingen. Gelukkig kunnen we een deel ervan zelf afvoeren, mits je lever, nieren en darmen in goede staat zijn.
5. Zorg voor voldoende antioxidanten
Deze stoffen zijn essentieel om ons te beschermen. Onder meer tegen vreemde indringers in ons lichaam, zoals ook hierboven omschreven. Groenten en fruit bijvoorbeeld, zijn een geweldige bron van antioxidanten. Gebruik kruiden en specerijen royaal, vers en gedroogd. Basilicum, gember, munt, maar ook Provençaalse kruiden. Ongebrande en onbewerkte noten, zoals walnoten en pitten en zaden, zijn ook geweldige antioxidanten. De laatste tip is speciaal voor de dames, pure chocola (meer dan 70%)!!!
6. Speciaal voor de mannen
Je zaad wordt in je balzakken bewaard. Buiten je lichaam omdat het zaad niet van hoge temperaturen houdt. Dus met je benen over elkaar zitten is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het zaad. Net zo min als een heet bad nemen of een sauna bezoeken. Ook een warme laptop op je schoot wordt sterk afgeraden. Enerzijds voor de warmte die ervan afkomt. De straling die van een laptop afkomt is ook funest voor je zaad. Net als een mobiele telefoon in je broekzak dragen. Niet meer doen dus!
Bronnen: MedicalXpress.nl, energiekevrouwenacademie.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)