Schimmelinfectie Candida auris verspreidt zich snel

Schimmelinfectie Candida auris verspreidt zich snel

In Amerika verspreidt een potentieel dodelijke schimmel zich momenteel in rap tempo. Ook in Nederland is deze schimmel opgedoken en de Nederlandse ziekenhuizen zijn alert. Maar wat is deze Candida auris precies? Wat moet je weten over de schimmel Candida auris? En moeten we ons zorgen maken?

Wat is Candida auris?

Candida auris is een schimmel die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij mensen met slechte afweer. Bij deze groep kan de schimmel een zeer ernstige infectie veroorzaken. Vaak is dit een groep die al in het ziekenhuis ligt vanwege een aandoening. Het is een schimmel die ongevoelig is voor veel antischimmelmiddelen en daardoor lastig te bestrijden is.

Symptomen Candida auris

Wanneer je een gezonde afweer hebt, dan word je over het algemeen niet ziek van Candida auris. Echter, mensen met een verminderde afweer kunnen wél ernstig ziek worden. Denk hierbij aan mensen die op de IC liggen, transplantatiepatiënten, patiënten die chemotherapie krijgen of bloedkanker hebben. De meest voorkomende klachten die iemand kan krijgen zijn: koorts, rillingen, vermoeidheid en spierpijn. Er zijn geneesmiddelen die de infectie tegengaan, maar in sommige gevallen is er sprake van resistentie en zijn ze niet effectief. Dan kan het gebeuren dat de infectie zich verspreidt via de bloedbaan en daarbij het zenuwstelsel en de organen aantasten en bloedvergiftiging veroorzaakt.

Hoe verloopt besmetting?

Verspreiding kan plaatsvinden via besmetting via de handen, een besmet oppervlakte of via een medisch instrument waar de schimmel op zit. Ondanks dat iedereen een drager kan zijn van deze schimmel, worden maar gelukkig weinig mensen ziek.

Behandeling na een besmetting

Omdat het een schimmel is en geen bacterie of een virus is er geen vaccin tegen de Candida auris. Er bestaan antischimmelmedicijnen die het meest effectief blijken te zijn wanneer ze via een infuus toegediend worden. Echter, het blijkt dat deze schimmel blijkt vrijwel ongevoelig is voor veel van deze geneesmiddelen. Daarom wordt er massaal ingezet op preventie. Zorgpersoneel in ziekenhuizen en andere zorginstellingen kan het risico op verspreiding verkleinen door: een goede handhygiëne, correct gebruik van schorten en handschoenen en een grondige reiniging en desinfectie van materialen en ruimtes.

Hoe vaak komt het in Nederland voor?

Het RIVM geeft aan dat er geen reden tot zorgen is. In de afgelopen jaren zijn er 5 gevallen in Nederland geconstateerd. Dit waren allen patiënten die vanuit een ziekenhuis in het buitenland overgeplaatst waren naar een ziekenhuis hier in Nederland. Deze patiënten waren drager van de schimmel, maar vertoonden geen symptomen. Er zijn landen waar de Candida auris wel vaker voorkomt, zoals in Amerika, India en in Europa is de schimmel aangetroffen in Spanje en Griekenland.

 

Bronnen: Radboud Universitair Medisch Centrum. RIVM en Candida.nl

 

Delen:  
reactie op “Schimmelinfectie Candida auris verspreidt zich snel
  1. Waar bevindt zich die schimmel in het lichaam?

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief