Oorzaken van een buikvliesontsteking

Oorzaken van een buikvliesontsteking

Wanneer een buikvliesontsteking niet of te laat behandeld wordt, dan kan dit een levensgevaarlijke situatie veroorzaken. Wat kan een buikvliesontsteking veroorzaken?

Wat is een buikvliesontsteking?

Bij een buikvliesontsteking is het buikvlies ontstoken. Het buikvlies is een dun, doorschijnend vlies met vocht dat rondom de buikorganen ligt, aan de binnenkant van de buikwand. Een buikvliesontsteking is een ernstige aandoening. Wanneer deze niet snel behandeld wordt dan kan het een levensbedreigende situatie worden. De medische term voor een buikvliesontsteking is een peritonitis.

Een buikvliesontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn. Een acute buikvliesontsteking wordt veroorzaakt door een kapotte darmwand, waardoor de darminhoud de buikholte in kan komen en het buikvlies ontstoken raakt. Bacteriën zijn dan de oorzaak van de ontstekingen. Een chronische buikvliesontsteking daarentegen is meestal het gevolg van tuberculose.

Peritonitis carcinomatosa is een kwaadaardige vorm van buikvliesontsteking, dit is een naar het buikvlies uitgezaaide vorm van kanker.

Symptomen

De klachten die iemand ervaart zijn afhankelijk van de ernst en de precieze oorzaak van de ontsteking. Maar de meeste mensen met een buikvliesontsteking krijgen last van:

  • Acute hevige buikpijn die snel erger wordt.
  • Een pijn die erger wordt bij zuchten of hoesten.
  • Koorts (38 °C of hoger) en koude rillingen.
  • Een versnelde pols.
  • Misselijkheid en overgeven.
  • Niets willen eten.
  • Soms hebben van een opgezette buik.
  • Diarree of verstopping.
  • Vermoeidheid.

Mogelijke complicaties

Wanneer een buikvliesontsteking niet snel behandeld wordt, dan kunnen er verschillende complicaties ontstaan. Een van de complicaties is dat er abcessen in de buik kunnen ontstaan. Wanneer deze openbarsten zal dit de ontsteking sterk verergeren.

Een andere complicatie die kan ontstaan, wanneer een behandeling uitblijft, is uitdroging. Je krijgt veel dorst, maar plast heel erg weinig. Uiteindelijk kun je daardoor in shock raken.

Op het moment dat verschillende organen worden aangetast, dan kan er bloedvergiftiging ontstaan. Dit kan levensbedreigend zijn.

Mogelijke oorzaken

In de meeste gevallen is een bacteriële infectie, die zich verspreidt vanuit een ander orgaan in de buikholte, de oorzaak. Echter, een buikvliesontsteking kan ook spontaan ontstaan.

Overige oorzaken van een buikvliesontsteking kunnen zijn:

  • Als gevolg van een gaatje in de maag, darm, galblaas of blindedarm kunnen er bacteriën in de buikholte terechtkomen. Dit kan een buikvliesontsteking veroorzaken.
  • Bij vrouwen met een SOA kan de ontsteking zich via de baarmoeder en eileiders uitbreiden. Dit kan bij bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe gebeuren.
  • Als gevolg van een buikoperatie, aan bijvoorbeeld de darmen of blaas, kunnen bacteriën naar de buikholte weglekken.
  • Een buikvliesontsteking kan ook ontstaan als gevolg van een keizersnede.
  • Bij een bepaalde vorm van nierdialyse kunnen op de plaats waar de plastic afvoerbuisjes de buikholte ingaan, bacteriën de buikholte binnengaan.
  • Als gevolg van een scheur in de lever of milt, kunnen er bacteriën de buikholte inlekken.
  • Vochtophoping in de buik kan een spontane of primaire bacteriële buikvliesontsteking veroorzaken.
  • Tuberculose kan chronische buikvliesontsteking veroorzaken.
  • Ontstekingen in organen zoals een blindedarmontsteking, galblaasontsteking of een acute ontsteking van de eileider kan ook een buikvliesontsteking veroorzaken.
  • Talkpoeder of het zetmeel op chirurgische handschoenen kan zonder infectie ontsteking van het buikvlies veroorzaken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op het moment dat de arts een buikvliesontsteking vermoedt, dan zal hij of zij je direct naar het ziekenhuis sturen. Daar zal er een lichamelijk onderzoek worden gedaan. Een bloed- en urineonderzoek zal worden gedaan om zo eventuele bacteriën op te sporen. Röntgenfoto’s zullen worden gemaakt om een perforatie op te sporen. Tegenwoordig wordt ook ultrageluid en een CT-scan gedaan, waarmee ook kleine gaatjes te zien zijn. In sommige gevallen wordt er met een naald vocht uit de buikholte gezogen, om zo de ziektekiemen te vinden die verantwoordelijk zijn voor de ontsteking.

Behandeling van een buikvliesontsteking

Wanneer een bacteriële infectie de oorzaak van de ontsteking is, dan wordt er in de meeste gevallen direct antibiotica toegediend. Dit zal in de meeste gevallen intraveneus (direct in de aders) gebeuren.

Indien de oorzaak een peritoneale dialyse is, dan kan de antibiotica rechtstreeks in het buikvlies worden geïnjecteerd.

Je kunt ook vocht en elektrolyten toegediend krijgen om uitdroging en een shocktoestand te vermijden. Indien nodig wordt via de neus een slang in de maag of darm gebracht om vocht en gas af te voeren. Het is belangrijk om een buikvliesontsteking met spoed te opereren, om zo snel het aangetaste weefsel te verwijderen en de onderliggende oorzaak aan te pakken. Wanneer een buikvliesontsteking niet of te laat behandeld wordt, dan kan de infectie in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor kan iemand een bloedvergiftiging oplopen.

 

Bronnen: mcl.nl en menselijklichaam.nl

Delen:  
3 reacties op “Oorzaken van een buikvliesontsteking
  1. Ik kan niet naar de wc om te piepen het doet zo veel pijn

    Geschreven door Natadja op
  2. Dokter constateerde deze week buikvliesontsteking. Erg vaag, tabletten tegen braken en oprispingen en rust. Helaas wordt het niet minder

    Geschreven door Jo op
    • Beter een verwijzing naar een chirurg vragen

      Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief