Een tekenbeet: waar moet je op letten?

Een tekenbeet: waar moet je op letten?

Een teek moet je zo snel mogelijk verwijderen. Wanneer deze niet op tijd ontdekt en verwijderd wordt, dan bestaat de kans op serieuze klachten waarbij je spieren, gewrichten, zenuwstelsel en hart aangetast kunnen worden. Waar moet je op letten bij een tekenbeet?

De teek

Teken komen overal voor. Zo kunnen ze in je tuin zitten, in het bos, park of op de hei. In de meeste gevallen zitten ze op bomen of struiken in het hoge gras of tussen dode blaadjes. Vaak op een hoogte van 1,5 meter, maar kunnen ook lager zitten en ze kruipen op hun gastheer zodra deze langsloopt. Hierna verplaatst de teek zich naar een warme plek op het lichaam. Denk hierbij aan onder je armen, achter je oren, bij de liezen, in de knieholtes, onder de borsten, navel, balzak of bij de bilspleet. Controleer bij kinderen ook altijd de hoofdhuid en de hals.

Teken zijn er het hele jaar door, echter op het moment dat het warmer wordt dan zo’n 7°C dan kunnen ze actief worden. Dat is ook de reden dat de meeste mensen in de periode van maart t/m oktober worden gebeten.

Verwijderen teek

Ben je gebeten, dan moet je teek zo snel mogelijk verwijderen. Trek deze er niet even met je vingers uit, maar gebruik een puntige pincet zonder ribbels of een tekenverwijderaar. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid, zo voorkom je dat je hem leegknijpt. Wanneer je een pincet gebruikt trek hem dan in een rechte lijn uit de huid. Voor de tekenverwijderaar volg je de gebruiksaanwijzing. Noteer de datum van de beet en maak een foto van de plek op de huid.

Ziekte van Lyme: waarop moet je letten?

Wanneer je gebeten bent door een teek die besmet is met de Borrelia-bacterie, dan kun je de ziekte van Lyme oplopen. Hierbij geldt wel dat hoe langer de teek op de huid vast zit, des te groter de kans op besmetting is.

Waar moet je op letten na een tekenbeet?

Rode of blauwrode ring

Wanneer je een klein rood plekje (minder dan 5 cm) op de plaats van de tekenbeet ziet, dan is er nog niets aan de hand, want dat kan namelijk een normale huidirritatie zijn. Deze moet wel binnen een paar dagen verdwijnen. Echter, verdwijnt de plek niet of voelt deze pijnlijk aan, ga dan even naar je huisarts. Dit kan wijzen op een lokale infectie (door een andere bacterie).

Ontstaat er na een paar dagen tot 3 maanden een rode of blauwrode ring rond de plek waar de teek zat, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. Vanwege die lange periode is het dus belangrijk om de plek van de tekenbeet lange tijd goed in de gaten te houden.

Kleine blauwrode, verharde zwelling

Bij kinderen moet je letten of er een kleine blauwrode, verharde zwelling op een oorlel ontstaat. Ook dat is een typisch verschijnsel van de ziekte van Lyme. Bij volwassen kan deze plek op de borst of tepel ontstaan. Wanneer je dit ziet, ga ook dan direct naar de huisarts.

Griepachtige klachten

Wanneer je binnen een paar weken tot maanden na de beet griepachtige klachten krijgt zoals: hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid, gezwollen klieren en/of koorts? Ook dan is het advies om direct naar de huisarts te gaan. Wacht hier niet mee, want des te langer je wacht met de behandeling, des te langer je herstel kan duren.

Gewrichtsklachten

Krijg je in de weken of maanden na een tekenbeet pijn in de gewrichten in je arm, knie, heup of enkel, ga ook dan naar je huisarts. Bij de ziekte van Lyme zijn vaak één of enkele gewrichten ontstoken. Vooral de knie raakt vaak ontstoken.

Hartritmestoornissen

Wanneer je hartritmestoornissen ervaart of je ziet dubbel, ervaart tintelingen in je armen of benen ook dan moet je direct je arts inschakelen. Dit kan namelijk wijzen op ernstige complicaties als gevolg van de ziekte van Lyme. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

Wanneer naar de huisarts?

Bij een aantal zaken is het dus verstandig om na een tekenbeet naar de huisarts te gaan. Samenvattend: ga naar je huisarts wanneer je:

  • Jeuk hebt over je hele lichaam
  • Het niet lukt om een teek te verwijderen
  • Denkt dat de teek waarschijnlijk al 24 uur op de huid heeft vastgezeten
  • Ziet dat er rondom de tekenbeet binnen enkele dagen tot drie maanden een rode, gelige of blauwrode vlek of ring ontstaat die groter wordt
  • Binnen drie maanden na de beet een grieperig gevoel met koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid krijgt
  • Dubbel zien of een scheef gezicht hebt
  • Pijn, tintelingen of minder kracht in arm of been ervaart
  • Huid-, hart- of gewrichtsklachten krijgt.

 

Bronnen: RIVM, Thuisarts en het Leids Universitair Medisch Centrum

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief