Een jodiumtekort; zo herken je dat

Een jodiumtekort; zo herken je dat

Wanneer je een tekort aan jodium hebt, dan kan dit de werking van je schildklier beïnvloeden. Het RIVM heeft onlangs geconstateerd dat de jodiuminname in Nederland daalt. Waarom is jodium zo belangrijk, en hoe kun je een jodiumtekort herkennen?

Wat is jodium?

Jodium is een belangrijk mineraal dat door onze schildklier gebruikt wordt om schildklierhormonen te maken. Deze hormonen spelen een belangrijk rol bij je stofwisseling en bij het goed functioneren van het zenuwstelsel en cognitieve functies. Denk hierbij aan je concentratie, geheugen, leervermogen, vermogen op problemen op te lossen en intelligentie.

Gevolgen jodiumtekort

Struma

Bij een tekort aan jodium zal de schildklier groeien in een poging om zo toch genoeg schildklierhormoon aan te maken. Zo’n struma is een zichtbare of voelbare vergroting in je keel. Mensen met een groot struma kunnen ook slik- of ademhalingsproblemen krijgen.

Te langzame schildklierwerking

Doordat de schildklier het hoofdingrediënt mist dat nodig is voor de productie van schildklierhormoon ontstaat er een te trage schildklierfunctie, ook wel bekend als hypothyreoïdie. Een jodiumtekort vormt wereldwijd de grootste oorzaak van een te langzame werkende schildklier.

Complicaties rondom de zwangerschap

Bij zwangere vrouwen kan een ernstig jodiumtekort het risico op miskramen en vroeggeboorte verhogen. Ook kunnen kinderen van vrouwen met zo’n tekort tijdens de zwangerschap een groei- of ontwikkelingsachterstand oplopen.

Symptomen jodiumtekort

Wanneer er sprake is van een jodiumtekort, dan ontstaat er een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Hoe kun je dat herkennen? Wat zijn de symptomen hiervan?

Snel koud hebben

Veel mensen met een traag werkende schildklier geven aan dat ze het snel koud hebben. Jodium helpt de schildklierhormonen om de lichaamscellen van verschillende organen te stimuleren om meer energie te gebruiken. Hierdoor gaat onder andere je de hartslag omhoog, stijgt de lichaamstemperatuur. Bij een tekort kun je het dus sneller koud hebben.

Zwaarder worden

Een jodiumtekort kan ervoor zorgen dat je stofwisseling vertraagt en stimuleert dat het voedsel als vet wordt opgeslagen en niet wordt verbrand als energie. Het gevolg hiervan kan zijn dat je zwaarder wordt. Ook kun je meer vocht vasthouden wat ook tot een gewichtstoename kan leiden.

Vermoeidheid/gebrek aan energie

Het blijkt dat ongeveer 80% van de mensen met een lage schildklierhormoonspiegel last hebben van vermoeidheid en een gebrek aan energie. De oorzaak hiervan ligt bij het tekort aan jodium. Ons lichaam heeft namelijk jodium nodig om energie te maken.

Haaruitval

Schildklierhormonen helpen de groei van de haarzakjes regelen. Wanneer je langdurig last hebt van een jodiumtekort, dan kan er haarverlies ontstaan. In veel gevallen gaat het dan om de zogenaamde diffuse haartuitval, met andere woorden haaruitval over het hele hoofd. Dit merk je doordat je haar overal dunner wordt.

Droge huid en mond

Jodium helpt je huidcellen te regenereren en te hydrateren via de zweetklieren. Wanneer je een tekort aan jodium hebt, dan dit leiden tot een droge huid. Jodium kan ook worden geconcentreerd in de speekselklieren in je mond. Een jodiumtekort kan hierdoor leiden tot een droge mond.

Concentratieproblemen

Niet alleen de ontwikkeling van de hersenen, maar ook het functioneren van de hersenen wordt beïnvloed door schildklierhormonen. Ze bepalen ook of onze hersenen voldoende energie hebben, of we helder kunnen denken. Een tekort aan jodium kan dit dus de cognitieve functies afremmen.

Voeding met jodium

Er zijn maar weinig goede bronnen van jodium in de voeding. Dit is één van de redenen waarom een jodiumtekort wereldwijd veel voorkomt. Voedingsmiddelen die wel rijk zijn aan jodium, zijn onder andere:

  • Gejodeerd zout
  • Zeewier
  • Kabeljauw
  • Yoghurt
  • Garnalen
  • Eieren
  • Tonijn uit blik
  • Gedroogde pruimen.

Wanneer je het idee hebt dat je een jodiumtekort hebt, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Deze zal dan kijken of er zichtbare tekenen van een jodiumtekort zijn, zoals een struma, maar deze kan ook je urine laten controleren.

 

Bronnen: Orthokennis, Medisch Centrum Jan van Goyen, Medisch Contact en Thuisarts

 

 

 

 

Delen:  
6 reacties op “Een jodiumtekort; zo herken je dat
  1. Kun je door jodiumtekort ook sneller ontstekingen krijgen?

    Geschreven door Cor op
    • Een tekort aan jodium kan bijdragen aan insulineresistentie. Insulineresistentie kan leiden tot ontstekingsreacties. Ook is het belangrijk voor je schildklier. In je lichaam heeft alles met elkaar te maken.

      Geschreven door C. op
      • Ik heb vaak een blaasontsteking, ben ook altijd slaperig.

        Geschreven door Anoniem op
  2. Dat is niet erg waarschijnlijk.

    Geschreven door John (moderator) op
  3. Helpt een paar druppels jodiumtinctuur in een glas water ook?

    Geschreven door Hannes op
    • @Hannes. Zijn druppels voor, speciaal voor inwendig. In een goede multi zit ook jodium. Kan voor de een genoeg zijn maar voor een ander te weinig. Het meest gebruikelijke is kaliumjodide maar nascent jodium schijnt beter te zijn.

      Geschreven door C. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief