Blindedarmontsteking? Dit zijn de symptomen

Blindedarmontsteking? Dit zijn de symptomen

Het blijkt dat één op de 15 mensen ooit een blindedarmontsteking krijgt en wanneer je te lang wacht met behandelen, dan kunnen er ernstige complicaties ontstaan. Dus wat zijn de symptomen van een blindedarmontsteking?

De blinde darm

De blindedarm zit onderaan in je buik op de overgang van dunne darm en dikke darm, rechtsonder in de buik. Het is het eindigende stukje van je dikke darm en daar komt de naam blinde darm dan ook vandaan. Lange tijd werd gedacht dat de blinde darm geen functie had, maar artsen denken nu dat hij kan helpen de goede bacteriën in onze darmen te beschermen tegen infectie door slechte bacteriën. De medische term is de appendix en betekent letterlijk aanhangsel.

Wat is een blindedarmontsteking?

Wanneer het wormvormig aanhangsel van de blinde darm is ontstoken, dan spreken we van een blindedarmontsteking (appendicitis). Meestal ontstaat een blindedarmontsteking heel plotseling (acuut) en wordt daarom wordt er vaak over een acute blindedarmontsteking gesproken.

Oorzaak blindedarmontsteking

Het is niet exact duidelijk hoe een appendix ontstoken raakt. Echter, men gaat ervan uit dat het te maken heeft met een afsluiting van de blinde darm, door bijvoorbeeld een stukje hard geworden ontlasting, en dat er achter deze afsluiting een ontsteking kan ontstaan. Maar artsen zien ook blindedarmontstekingen zonder dat er iets vastzit. Een appendicitis kan op alle leeftijden voorkomen, maar we zien dat het vooral voorkomt bij mensen tussen de 10 en 30 jaar.

Symptomen blindedarmontsteking

De symptomen van een blindedarmontsteking zijn niet altijd even duidelijk. Echter, het is wel van belang om alert te zijn op de symptomen, omdat bij een acute appendicitis die open dreigt te barsten de complicaties groots kunnen zijn.

Hevige pijn rondom navel

Vaak begint het met een hevige pijn rond je navel die zich uitbreidt richting rechtsonder in je buik, boven je lies. Deze plek kan variëren, omdat de ligging van je blindedarm kan variëren. Deze pijn neemt binnen enkele uren sterk toe.

Vage griepklachten

Soms gaat er voorafgaand aan deze pijnklachten een aantal vage griepklachten vooraf. Denk hierbij aan een verminderde eetlust, misselijkheid en/of overgeven.

Aanraken doet pijn

Het al licht aanraken van de buik en het weer loslaten van je buik kan al pijnlijk zijn. Net als schokkende bewegingen zoals over verkeersdrempels tijdens een autorit of hoesten kunnen hevige pijnscheuten veroorzaken.

Verhoging

Vaak heb je iets verhoging, waarbij je lichaamstemperatuur iets hoger dan 37,5 is.

Veranderende ontlasting

In sommige gevallen kan iemand niet goed poepen of heeft juist weer ineens last van diarree.

Behandeling blindedarmontsteking

Wanneer je een ontstoken blinde darm hebt, dan wordt deze meestal operatief verwijderd. In veel gevallen wordt deze door middel van een klein sneetje in de onderbuik verwijdert of door middel van een kijkoperatie. Wanneer de arts twijfelen over de diagnose blindedarmontsteking of wanneer er tekenen van een buikvliesontsteking zijn, dan wordt er gekozen voor een kleine snee. In alle andere gevallen wordt er gekozen voor een kijkoperatie. Hierbij worden er enkele kleine gaatjes in de buikwand gemaakt, waarna de arts kan via deze gaatjes instrumenten en een cameraatje inbrengt en zo vervolgens de blinde darm verwijdert. Het voordeel van een kijkoperatie is dat het wondje zeer klein is, waardoor het herstel sneller verloopt dan bij een klassieke operatie waarbij er een snee in de onderbuik wordt gemaakt.

Wanneer is een blindedarmontsteking gevaarlijk?

Op het moment dat de symptomen niet herkend worden en de ontsteking van de blinde darm niet behandeld wordt, dan kan de blinde darm geperforeerd raken. Hierdoor komt de darminhoud in de buikholte terecht en kan er een buikvliesontsteking ontstaan. Een buikvliesontsteking is een zeer ernstige aandoening waarbij een hevige pijn door de hele buik voelbaar is. Het is over het algemeen goed te behandelen met een antibioticakuur die via het infuus toegediend wordt.

 

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, Thuisarts en Isala

 

 

Delen:  
reactie op “Blindedarmontsteking? Dit zijn de symptomen
  1. M8jn heeft een gesnapt blinde darm gehad dokter er bij geweest maar die heeft geen ambulance gebeld hoe fout is dat

    Geschreven door Ciska op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief