ACNES, een onbekende oorzaak van buikpijn

Acnes, een onbekend oorzaak van buikpijn

In Nederland heeft 1 op de 10 mensen last van chronische buikpijn. Soms blijkt ACNES hiervan de oorzaak te zijn. Ondanks het feit dat ACNES vaak voorkomt, is de bekendheid bij artsen nog matig. Hierdoor wordt de diagnose vaak gemist. Wat is ACNES en wat zijn de symptomen?

Wat is ACNES?

ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome), is een buikwandpijnsyndroom dat ontstaat, doordat de zenuwtakjes van de voorste tussenribzenuwen bekneld zijn geraakt. Deze zenuwen komen uit het ruggenmerg en lopen door de buikspieren naar de buikwand. Daar zorgen ze voor het gevoel in de buikwand en buikhuid. Wanneer deze zenuwtakjes zijn afgekneld dan kan dit een pijn geven. De pijn kan af en toe en in een lichte vorm aanwezig zijn, tot aan een enorme onhoudbare pijn.

Op iedere leeftijd kan iemand last krijgen van ACNES. Het kan plotseling optreden tijdens bijvoorbeeld een zwangerschap, fitnesssessie of bij een trauma. Maar ACNES kan ook heel geleidelijk ontstaan. Veel artsen denken bij buikpijn vooral aan betrokkenheid van verschillende inwendige organen zoals: de maag, blindedarm, galblaas, eierstokken, darmen etc. Daardoor worden veel onderzoeken ingezet om afwijkingen aan deze organen aan te tonen, of uit te sluiten. Veel patiënten hebben dan vaak ook al een lange medische zoektocht achter de rug, voordat een eventuele diagnose ACNES wordt gemaakt.

Symptomen van ACNES

Iemand met ACNES heeft vaak al wat langere tijd buikpijn. Het specifieke kenmerk van dit syndroom is, dat deze pijn altijd op dezelfde plek wordt gevoeld en vaak met een vinger aan te wijzen is. De plek kan zitten tussen de ribben en je bekken, maar in de meeste gevallen zit de pijn onder de navel. De pijn wordt erger wanneer de buikspieren aangespannen worden. Denk hierbij aan: bukken, opstaan, sporten of het doen van bepaalde huishoudelijke werkzaamheden. De klachten nemen direct af wanneer iemand zich ontspant. Om deze reden hebben de meeste patiënten ’s nachts dan ook geen pijn. Behalve wanneer iemand op de zij ligt. Patiënten passen dan vaak hun slaaphouding aan, om zo min mogelijk tot geen pijn te hebben.

Wanneer de pijn zo hevig is kan iemand er ook misselijk van worden. Dit geldt vooral wanneer iemand ACNES heeft in de bovenbuik. Het gevolg kan een verminderde eetlust zijn waardoor men afvalt. Anderen krijgen weer een opgeblazen gevoel en vinden hun buik dikker of meer gezwollen. Een veelgehoorde klacht is dat mensen vaker moeten boeren en dat het dragen van strakke kleding, door de pijn, onprettig kan zijn.

Patiënten met pijn linksonder in de buik kunnen problemen met de ontlasting hebben. ACNES in de onderbuik is ook vaak erger wanneer de blaas vol is. Op het moment dat iemand heeft geplast is de pijn direct minder. Omdat de pijn altijd aan dezelfde kant zit, gaan mensen er soms naar lopen of gaan hun houding eraan aanpassen. Dit kan resulteren in een scheve rug of voorovergebogen houding. Sommigen houden graag hun hand tegen de bewuste pijnlijke plek gedrukt. Ook is het zo dat de huid rond het pijnpunt doof of juist gevoeliger kan aanvoelen.

Mogelijke oorzaken

Wat de exacte oorzaak is, is nog niet duidelijk. Wel is er soms sprake van omstandigheden die een relatie met de pijn hebben.

Sommige mensen zeggen dat de pijn is ontstaan, nadat men een operatie heeft gehad. Hier hoeft geen anatomisch verband te zijn met het verloop van de zenuw. Hierbij kun je denken aan: een kijkoperatie, blindedarmoperatie, baarmoederoperatie, keizersnede of galblaasoperaties. Sommige vrouwen geven aan dat de pijn ontstond tijdens de zwangerschap of direct na de bevalling. Bij sommige patiënten is er een verband met bepaald sportieve activiteiten, zoals buikspieroefeningen.

Maar in veel gevallen is de oorzaak niet duidelijk. Meer onderzoek is daarom nodig om de exacte oorzaak te achterhalen.

Behandeling

Patiënten met een milde pijn, zijn vaak al geholpen, als ze horen dat het om een onschuldige aandoening aan de zenuwen in de buikwand gaat. Het feit dat er nu eindelijk een verklaring voor hun buikpijn is, is al een geruststelling. Vaak is het zo dat veel patiënten met adviezen over hun houding en beweging, prima verder kunnen leven. Echter, dat geldt niet voor iedereen. Wanneer de pijn heviger is en het de kwaliteit van het leven beïnvloedt, kan ACNES behandeld worden met:

  • Injecties
    Wanneer iemand zoveel last heeft van de buikpijn dat het een grote invloed op het dagelijkse leven heeft, kan de chirurg een injectie met lokale verdoving geven. Dit is op de pijnplek, daar waar de zenuw door het kapsel van de buikspier heen komt. Veel mensen voelen dan direct al dat het werkt. Dat is trouwens direct een bevestiging van de diagnose ACNES. Over het algemeen is de verdoving na een aantal uur uitgewerkt. Bij een deel van de patiënten werkt het pijnstillende effect langer door (sommige patiënten hebben er dagen tot weken profijt van). Ongeveer 15 tot 20% van de patiënten is blijvend pijnvrij na de eerste injectie. Echter, wanneer de pijn toch terugkeert dan kunnen de injecties worden herhaald, maar dan in combinatie met een verdovende stof met een plaatselijk werkende ‘ontstekingsremmer’ op basis van hormonen. Hierna zijn nog eens 20 tot 30% van alle patiënten pijnvrij.
  • Operatie
    Wanneer na een aantal injecties er geen positief resultaat is, kan je arts samen met jou overwegen, om de desbetreffende zenuw operatief te verwijderen. Zo’n operatie vindt plaats onder algehele narcose, maar is een relatief kleine ingreep die in principe in de dagbehandeling plaatsvindt.

 

Bronnen: heelkundefriesland.nl, ziekenhuisamstelland.nl en mmc.nl

Delen:  
12 reacties op “ACNES, een onbekende oorzaak van buikpijn
  1. Beste iedereen,

    Samen met een hoop ACNES lotgenoten hebben wij een facebook groep waar u zich kunt aanmelden en uw verhaal kwijt kunt en vragen kunt stellen. Ik ( Christel Buizer) en Hiltje Bosma hebben deze facebook groep gemaakt. U kunt ons ook persoonlijk via facebook een bericht sturen over vragen. Wij zijn bezig met een platform te maken voor onze lotgenoten.

    De link naar de facebook groep is : https://m.facebook.com/groups/1017722974925551

    Met vriendelijke groet,

    Geschreven door Christel Buizer op
    • Hallo
      Ik heb al jaren last van een soort.onbehaaglijk gevoel op de buik onder het borstbeen uitstraling naar de navel een soort zenuwpijn
      Vooral bij spanningen ik heb nu antidepresivia is hiet een oplossing voor

      Geschreven door Harru uit huissen op
  2. Kan een plaatselijke bindweefsel of buikspier massage invloed hebben op deze klacht?

    Geschreven door Harry op
  3. Ook kunt u voo vragen mailen naar : [email protected]

    Mvg
    Christel

    Geschreven door Christel Buizer op
  4. Ik heb ook Acnes. Wat mij helpt is een spierontspanner zoals triptizol / amitriptiline.
    Heb er nu weinig last van….

    Geschreven door wimpy op
  5. ik heb ook heel veel buikpijn ik zelf niet naar de wc gaan nu moet ik een stoma heb en maar kan ik nog sex hebben met mijn vriend

    Geschreven door Anoniem op
    • Kun je het beste met de arts bespreken, denk ik. Die heeft vaker zulke vragen gehad hoor!

      Geschreven door Moeder op
  6. Kan de pijn omschreven worden als Koliekpijn en kan het dan in aanvallen komen?

    Geschreven door Jeltje op
    • Het is zeker een pijn die in aanvallen komt en dan ook heel erg heftig is. Ik kan het zelf het beste omschrijven alsof er een mes in mijn buik zit en die dan nog eens extra rond gedraaid wordt.

      Geschreven door Diana op
    • Jazeker. Heb dit zelf ondervonden. Ene moment niets en dan opeens erge hevige pijn. Men dacht in eerste instantie galstenen. Na onderzoeken en fotos na de chirurg. Hij wist t direct. Injectie gehad en nu al jaar pijn vrij!

      Geschreven door Anoniem op
  7. Ook ik had vreselijke buikpijn, rechtsonder in de buik. Zelfs in bed was het nu en dan ondragelijk, ik wist niet hoe ik liggen moest. Na vele onderzoeken kwam ik bij de pijnpoli terecht. Daar werd direct de diagnose ACNES gesteld. De arts was net bij een congres geweest waar dit relatief nieuwe fenomeen was besproken naar hij kwam met een heel oud medisch studieboek waarin dit probleem, met naam, ook al stond beschreven. Mijn pijnplek werd afgetekend en na een aantal keren weer dezelfde plek te hebben aangewezen waar de pijn zat kreeg ik een injectie. Bijna tegelijkertijd was de pijn, waar ik al maandenlang mee had gelopen, weg.. de pijn is in die mate nooit meer teruggekomen. Soms heb ik een kleine aanval en dan probeer ik mij direct te ontspannen met een flinke pijnstiller. Tot nu toe op deze wijze onder controle

    Geschreven door Rosenhof op
  8. Ik heb die spuiten ook gehad en ze helpen dan een paar dagen maar dan komt het weer terug en na een paar weken word de pijn weer heftig. Nu op het moment even geen spuiten meer maar ik mag bellen als het te gek wordt. Maar soms probeer je er maar mee te leren leven. Maar het voelt beslist niet prettig en soms is de pijn zo scherp dat je toch maar weer aan de bel wil gaan trekken. Is er ook een verband met fybromyalgie?

    Geschreven door Deb op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief