Aanhoudende misselijkheid: wat kan dit veroorzaken?

Aanhoudende misselijkheid: wat kan dit veroorzaken?

We zijn allemaal wel eens misselijk, waar we na een dag vaak weer van verlost zijn. Maar wat als je chronisch misselijk bent? Wat is er dan aan de hand? Wat zijn mogelijke oorzaken van aanhoudende misselijkheid?

Wat is misselijkheid?

Misselijkheid is het onaangename gevoel in je maag wat vaak samengaat met het gevoel dat je moet braken. Misselijkheid wordt door een specifiek gebied in de hersenen, het braakcentrum, gestuurd. Op het moment dat je langer dan 4 weken misselijk bent, dan spreken we van aanhoudende of chronische misselijkheid.

Oorzaken van aanhoudende misselijkheid

Veel voorkomende oorzaken van chronische misselijkheid zijn:

Gastroparese

Bij gastroparese werken de maagspieren slecht of helemaal niet, waardoor de maag niet normaal kan worden geleegd. Gastroparese (vertraagde maagontlediging) betekent letterlijk verlamde maag. Symptomen zijn een: drukkend gevoel op de maag, sterk uitgezette maag, oprispingen, snel vol gevoel hebben, brandend maagzuur en misselijkheid soms met braken.

Darmobstructie

Een darmobstructie is een plotselinge verstoring in de doorgang van voedsel door de darm. Een obstructie wordt ook wel een darmafsluiting genoemd en deze afsluiting kan helemaal of deels zijn. Naast misselijkheid veroorzaakt een darmobstructie ook buikpijn, constipatie en een opgeblazen gevoel.

Dyspepsie

Dyspepsie is de medische naam voor een verstoring in het spijsverteringskanaal. Hierbij zijn de maag en darmen uit balans wat klachten veroorzaakt zoals: krampen, vol gevoel, maagpijn en maagzuur én misselijkheid. Er bestaat organische- en functionele dyspepsie. Organische dyspepsie kan veroorzaakt worden door een: maagzweer, gastro-oesofageale refluxziekte, lactose-intolerantie, glutenintolerantie en kanker.

Prikkelbare Darm Syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende chronische darmaandoening die zich kenmerkt door een aantal klachten waaronder: buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, winderigheid en misselijkheid.

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Ondanks het feit dat de klachten en ernst ervan per patiënt verschilt zijn de meest voorkomende klachten: diarree, buikpijn, koorts, opgezette buik, gerommel in de buik, een vol gevoel hebben en misselijkheid.

Voedselovergevoeligheid

Er bestaan twee soorten voedselovergevoeligheden, te weten; allergie en intolerantie. Een voedselallergie treedt direct tot binnen 2 uur op en een voedselintolerantie kan na uren of dagen optreden. Beide kunnen misselijkheid als symptoom hebben.

Alvleesklierontsteking

Een chronische alvleesklierontsteking (pancreatitis) is een langdurige of steeds terugkerende ontsteking van de alvleesklier. Hevige pijn in de bovenbuik is de meest kenmerkende klacht van een alvleesklierontsteking. Deze pijn kan vervolgens uitstralen naar de rug, zij en schouders. Bijkomende klacht kan misselijkheid zijn.

Zwangerschap

Veel vrouwen hebben de eerste maanden van hun zwangerschap last van zwangerschapsmisselijkheid en in bepaalde gevallen gecombineerd met braken. Vaak gaat dit over na de twaalfde week.

Migraine

Migraine kan naast hoofdpijn ook andere klachten geven. Denk hierbij aan erg misselijk zijn en overgeven, of extra gevoelig zijn voor verschillende soorten prikkels zoals: geluid, licht en geur.

Medicijnen

Misselijkheid kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Denk hierbij aan de anticonceptiepil, antibiotica, ijzerpreparaten, NSAID’s, geneesmiddelen tegen epilepsie, gastro-intestinale geneesmiddelen, cardiovasculaire medicatie of geneesmiddelen tegen de ziekte van Parkinson.

Kanker

Soms is het ook een teken van kanker. De misselijkheid kan veroorzaakt worden door stoffen die de tumor verspreidt in het lichaam en die de werking van de maag, nieren en/of lever verstoren.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je langer dan 4 weken last hebt van misselijkheid, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Het is namelijk een vaag symptoom dat vele oorzaken kan hebben. Deel daarom zo veel mogelijk informatie met je huisarts, zodat hij/zij een goede diagnose kan stellen of een correcte inschatting kan maken naar wie je doorgestuurd kan worden.

 

Bronnen: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en Huisarts en Wetenschap

 

Delen:  
reactie op “Aanhoudende misselijkheid: wat kan dit veroorzaken?
  1. Ik ben 20 jaar misselijk geweest. Alle onderzoeken gehad die er zijn, niets heeft geholpen,
    Totdat ik op internet een klein berichtje las over cafeïnevrije koffie.
    Een wereld ging voor mij open….. al twee jaar niet meer misselijk. Heerlijk!!

    Geschreven door hans op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief