Sporten helpt tegen ouderdom!

Sporten helpt tegen ouderdom

Uit een Canadees onderzoek blijkt dat sporten de beste methode is om zo lang mogelijk jong te blijven. Dit onderzoek, wat gedaan is met muizen, heeft als conclusie dat muizen die voldoende beweging krijgen minder snel oud worden. Hoe helpt sporten tegen ouderdom?

De muizen

De muizen die voor dit onderzoek gebruikt zijn, waren genetisch gemanipuleerd om zo sneller oud te worden. En hierdoor kon in 5 maanden de effecten van bewegen waargenomen worden. De muizen werden opgedeeld in twee groepen. Eén groep muizen werd drie keer per week aangemoedigd om 4 kwartier lang de tredmolen te gebruiken. Groep twee mocht lekker luieren. Na een periode van vijf maanden waren er duidelijk verschillen te zien tussen de muizen uit groep 1 en de muizen uit groep 2. De muizen uit groep 2 waren na die 5 maanden slomer, minder vruchtbaar en begonnen hun haren te verliezen. De muizen uit groep 2 waren daar en tegen nog kerngezond en actief.

De conclusie

De Canadese onderzoekers hebben een uiteindelijke conclusie getrokken; het regelmatig bewegen helpt niet alleen bij het vertragen van het algehele verouderingsproces maar het helpt ook bij het voorkomen van een vroegtijdige dood veroorzaakt door problemen met de gezondheid.

Wat men het meest opzienbarend vond, was dat de gezondheid van de inwendige organen van de muizen, zoals onder andere de lever en de milt, positief beïnvloed werden door het bewegen. Zelfs de hersenen van de muizen uit groep 1 bleken minder snel te krimpen. Eén verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat door het bewegen er minder mutaties in de cellen ontstaan waardoor deze gezonder blijven.

Zoals gezegd is dit onderzoek op muizen uitgevoerd, echter de onderzoekers geven aan dat deze resultaten ook daadwerkelijk van toepassing zijn op mensen. Het celcompartiment mitochondrion, die de cellen van energie voorziet, vertonen erg veel overeenkomsten met die van de mens.

 

Bronnen: DrogeSpieren en RTL Nieuws

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief