Kou en verstandig sporten

Wanneer het herfst en winter is, dan zijn we vaak niet meer zo enthousiast om naar buiten te gaan om te sporten. Maar wanneer je de juiste maatregelen treft, dan is het heerlijk om ook in de herfst en winter buiten te sporten.

Zoals gezegd moeten er wel de juiste voorbereiding plaatsvinden, want blessures kunnen altijd optreden. Omdat in de herfst en winter we vaak net wat meer risico lopen, omdat de ondergrond waar we op lopen door regen en sneeuw nat kan zijn.

Waar moet je op letten?

Kleding

Verstandig sporten begint met goede kleding. Natuurlijk warmt ons lichaam tijdens het sporten op, maar dat wil niet zeggen dat je je niet warm genoeg moet kleden. Dat geldt niet alleen voor de romp, maar ook zeker voor de ledematen. De reden hiervoor is dat het bloed bij kou als eerste wegtrekt uit de ledematen. Daarom is het noodzaak om er voor te zorgen dat deze warm genoeg blijven.

Het hoofd is het lichaamsdeel waar de meeste warmte het lichaam verlaat. De doorbloeding van de hoofdhuid is namelijk niet goed afsluitbaar voor het lichaam, want onze hersenen moeten warm blijven. Draag bij kou daarom altijd een muts of een pet.

Maar let op, want “warm genoeg” staat niet gelijk aan veel kleding. Dat is ook niet goed omdat het lichaam nog wel moeten kunnen ademen. Naast warme en ademende kleding is het van belang dat het goed past en dat je goed moet kunnen bewegen gedurende het sporten. Maar ook hier geldt dat je beter teveel aan kunt hebben dan te weinig want je kan altijd nog wat uitdoen tijdens het sporten.

De wind

De mate waarin we afkoelen heeft niet enkel met de temperatuur te maken, maar ook met de wind. Start daarom tegen de wind in als je gaat hardlopen of wielrennen dan zal de wind op de terugweg in de rug zitten. Dit is positief omdat je dan warm en bezweet bent en doordat je wind mee hebt koel je minder af. In de zomer kun je dit natuurlijk exact andersom doen.

Warming Up

Wanneer het koud is, dan is een goede warming-up van belang, hierdoor kunnen je spieren zich alvast opwarmen. Daarnaast went je lichaam dan langzaam aan de intensievere activiteit. Neem wel alle spiergroepen mee.

Delen:  
reactie op “Kou en verstandig sporten
  1. MAAR ALS JE DUNNE ADERS HEBT EN HARTPATIENT BENT, IS HET DAN OOK GOED OM MATIG TE SPORTEN MET VRIESTEMPERATUREN

    Geschreven door Anneke op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief