Spit: wat kun je daaraan doen?

Spit: wat kun je daaraan doen?

Zo’n 80% van alle Nederlanders krijgt last van spit, een vorm van lage rugpijn die in je rug schiet. In veel gevallen is spit, ook wel bekend als lumbago, een symptoom. Spit is de meest voorkomende klacht waarvoor mensen een fysio bezoeken. Spit: wat kun je daaraan doen?

Wat is spit?

Spit is een vorm van rugpijn, die opeens in je rug schiet. Je kunt deze pijn herkennen aan een intense pijn in je onderrug die ook uit kan stralen naar je bovenbeen. De pijn ontstaat door een verkramping van de diepe onderrugspieren, waardoor de pijnscheut ontstaat. Als gevolg van die verkramping is het heel moeilijk om bewegingen te maken met je onderrug.

Symptomen van spit

De symptomen van spit verschillen van persoon tot persoon. Echter, bij de meeste mensen komen de volgende klachten voor:

  • Heftige acute pijnscheut laag in de onderrug;
  • De pijn is meestal stekend;
  • Verstijfd gevoel in het gebied van je onderrug;
  • Bewegen van de lage rug gaat met moeite en is pijnlijk (vooral bij het bukken en draaien;
  • De pijn kan uitstralen naar je billen of bovenbenen;
  • Langdurige zitten doet vaak pijn;
  • Niet overeind kunnen komen;
  • De pijn voel je vaak eerst overal in je onderrug, maar na verloop van tijd verplaatst deze zich naar de linker- of rechterkant.

Oorzaken spit

Spit is een aspecifieke rugklacht. Dat betekent eigenlijk dat er vaak geen duidelijke oorzaak te vinden is. De pijnscheut die je voelt is het gevolg van kleine scheurtjes in de wand van een tussenwervelschijf, een elastische schijf die tussen de botten van de wervelkolom in zit. Door die scheurtjes ontstaat er een acute aanspanning van de diepe spieren in je onderrug. Deze aanspanning zet het lichaam zelf in gang om erger te voorkomen. In de meeste gevallen is spit het gevolg van het maken van een verkeerde beweging. Denk hierbij aan: bukken, tillen, draaien of iets dergelijks. Echter, het kan ook veroorzaakt worden door: overbelasting van je rug, stress, slechte lichamelijke conditie, hernia in de onderrug, facetartrose, afwijking aan de tussenwervels in de ruggengraat of door ongetraind plotseling zwaar werk doen.

Spit: wat kun je daaraan doen?

In de meeste gevallen gaat spit vanzelf over. De meeste mensen met spit kunnen na 6 weken gewoon alles weer doen. Het is wel verstandig om het in het begin rustig aan te doen, maar ga niet in bed liggen. Het is echt belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Door te bewegen bevorder je namelijk het herstel. Door niet te bewegen word je alleen maar meer stijf en neemt de pijn laag in je rug alleen maar toe. Geschikte manieren om te bewegen, zonder je rug te veel te belasten, zijn: wandelen, fietsen en/of zwemmen. Probeer echt iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet te lang in dezelfde houding blijft zitten. Hierdoor kunnen je spieren stijf worden en daardoor wordt de pijn erger. Ook kun je speciale oefeningen doen om de klachten te verminderen. Denk hierbij aan de hol-bol oefening.

Om de pijn wat te verlichten kan warmte helpen. Je kunt een lekkere warme douche of een warm bad nemen, maar ook een kruik of een kersenpit kan je onderrug verwarmen en zo de pijn verminderen. Om de scherpe kant van de pijn af te halen kan paracetamol of ibuprofen helpen.

Heb je regelmatig spit, of je hebt langer dan 6 weken last, dan is het verstandig om met deze aandoening naar de huisarts of fysio te gaan.

 

Bronnen: Catharina Ziekenhuis, Gezondheid en Wetenschap en het Rug Expertise Centrum

 

 

 

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief