Mentale problemen door werkstress

Iedereen krijgt wel eens te maken met stress op het werk, dat dit niet goed is voor je gezondheid weten we ook allemaal. Uit een studie van onderzoekers van het Karolinska Institutet in Stockholm blijkt maar weer hoe slecht stress is voor ons lichaam. Grote hoeveelheden werkstress zijn in verband gebracht met een verhoging in het ziekteverzuim als gevolg van mentale problemen.

Ziekteverlof

Bijna 12.000 werknemers deden mee aan het onderzoek van het Karolinska Institutet. De onderzoekers volgende de werknemers vijf jaar lang. Gedurende deze periode nam zo’n 8% van de werknemers ziekteverlof op in verband met mentale problemen.

Risico op mentale problemen

Mensen die weinig tot geen sociale steun ondervonden op het werk, of met functies waarbij de werkdruk erg hoog was, liepen een groter risico op het ontwikkelen van mentale problemen. Dat bleek ook het geval voor mensen met een ongezonde levensstijl. Tot slot bleek dat alcohol geen invloed had op het risico om mentale problemen te ontwikkelen als gevolg van werkstress, maar roken weer wel.

Omgaan met stress op het werk

Stress op het werk is eigenlijk niet te vermijden. Welke functie je ook hebt, drukke perioden komen altijd voor. Hoe je met deze stress omgaat kan wel van invloed zijn op de eventuele gevolgen. Zo is uit het onderzoek van het Karolinska Institutet gebleken dat mensen die veel bewegen, minder vaak problemen ondervinden als gevolg van werkstress.

Wat kun je zelf doen om werkstress te verminderen?

Het overgrote deel van stress op het werk is niet het gevolg van deadlines en een hoge werkdruk. Geloof het of niet, maar stress zit vaak tussen je oren. Ga bijvoorbeeld eens bij jezelf na hoe vaak je op een dag je werk mail checkt. Twee maal per dag is namelijk meer dan genoeg. In de tussentijd kun je ongestoord werken en je volledig focussen op de taak die voor je ligt, in plaats van piekeren over andere dingen.

Pauzes zijn goud waard

Ook al lijkt het misschien of je geen tijd hebt om pauze te nemen, doe het toch. En met pauze bedoelen we niet het eten van een boterham aan je bureau. Neem letterlijk afstand van je werk en ga er een half uurtje tussenuit. Nuttig samen met collega’s de lunch of ga een stukje wandelen. Wat je ook doet: praten over werk is taboe. Je zult merken dat als je echt de tijd neemt voor een werkonderbreking, je uiteindelijk veel meer energie over hebt om je werk goed en op tijd af te ronden.

Stress werkt aanstekelijk

Je hebt het vast wel eens gemerkt: je kunt nog zo zen zijn, wanneer iemand anders in jouw omgeving gestrest is dan ben jij dat binnen de kortste keren ook. Probeer daarom gestreste mensen zoveel mogelijk te vermijden. Zo voorkom je dat je zelf gestrest raakt. En Hoewel het heel nobel is om iemand met stress te willen helpen om daar vanaf te komen, het is vaak onmogelijk. Want stress veroorzaak je voor een groot deel zelf.

Zorg voor jezelf

Zorg daarom goed voor jezelf, alleen op die manier kun je anderen helpen. Maar houdt daarbij altijd wel goed jouw eigen stressniveau in de gaten. Als je merkt dat de stress van een ander overslaat op jezelf, laat het dan voor wat het is. Want zoals uit het onderzoek van het Karolinska Institutet blijkt: werkstress kan mentale problemen veroorzaken, en daar zit help je natuurlijk niemand mee.

Delen:  
3 reacties op “Mentale problemen door werkstress
 1. hi,

  In hoeverre speelt leeftijd een rol bij stemmingswisseling en prikkelbaarheid. Ik ben 27 en hebt geen vriend. ik heb wel behoefte aan maar niet de juiste tegen gekomen.
  ik ben aan tableten cyproheptadine en dan kom ik tot rust. ik kan niet alleen thuis blijven anders voel ik me dood ziek.

  groetjes.

  Geschreven door karishma op
 2. Leeftijd speelt daar niet perse een rol bij.

  Wie heeft de medicijnen voorgeschreven? Het zijn niet bepaald de juiste middelen voor jou probleem..

  Geschreven door Tandor op
 3. Zelf door stress ziek geworden,velen vinden dat je je aanstelt,schouders eronder blablabla onzin. Stress zit ook niet tussen je oren ed. Stress is een signaal van je lichaam dat het roer om moet en goed ook.Grenzen stellen aan wat je wil en niet wilt vooral dat laatste. Vervelende is dat mensen slecht luisteren en je weer in defensie dwingen en je weer terug bij af bent. We leven in een maatschappij waar mensen overvraagd worden en niet meer zichzelf kunnen zijn. Allemaal zitten we tot diep in de schulden om maar vaste lasten te betalen en worden we geleefd ipv dat we leven. Zelf heb ik heel veel baat bij acupunctuur. Zoek iemand die aangesloten is bij de acupunctuurvereniging Nederland. Heb door licht hartinfarct medicijnen gekregen maar merk dat die enkel symptomen onderdrukken ipv je helpen. Zoek ook uit waarom je prikkelbaar bent en praat veel met mensen,mijdt mensen die je stress bezorgen en ook situaties.

  Geschreven door Aldo op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief