Help mijn kind heeft een tic

Wanneer een ouder merkt dan zijn of haar kind een tic heeft, dan schrikken ze meestal. Maar dat is vaak helemaal niet nodig. Het blijkt dat tussen de 12 en 15% van alle kinderen in de leeftijd 4 tot 15 last heeft van een tic. In de leeftijd 7 tot 11 jaar dan hebben de meeste kinderen last van een tic. De meeste tics verdwijnen weer na enkele maanden tot een jaar.

Wanneer is het een tic?

Kinderpsychiaters en neurologen spreken over tics als het gaat om: ongewilde, korte, schokkerige, plotselinge, zich herhalende bewegingen of geluiden, die onbewust uitgevoerd worden. Meestal kan een tic niet worden tegengehouden. Echter, soms kondigen ze zich wel aan en kan een tic enige tijd (van seconden tot minuten) worden onderdrukt.

Er zijn drie verschillende soorten tics:

  • Bewegingstics
    Voorbeelden hiervan zijn het knipperen met de ogen, trekken met de mond, hoofdschudden maar ook bijvoorbeeld sprongetjes maken.
  • Vocale tics
    Denk hierbij aan het kuchen, grommen, keel schrapen.
  • Cognitieve tics
    Hierbij keren ideeën of beelden steeds terug.

Tics ontstaan in de hersenen en daardoor kan iemand er niets aan doen. Het kind heeft een aanleg voor tics en door spanning en of vermoeidheid kunnen deze tics zich voordoen of sterker worden en vaak is hier niets van te merken tijdens de slaap of wanneer uw kind zeer geconcentreerd bezig is met een iets.

Wanneer is een tic een ticstoornis?

Het is niet zo dat wanneer een kind een of meer tics heeft dat het dan direct een ticstoornis is. Men spreekt pas van een stoornis als het kind veel tics heeft en wanneer deze meerdere keren op een dag voordoen. Ook moeten deze tics het functioneren van het kind belemmeren. Dit alles moet langer dan een jaar bestaan en dan spreekt met van een ticstoornis.

Er zijn drie stoornissen herkend. De eerste is de voorbijgaande tic, de meest voorkomende. Bij deze stoornis heeft het kind meer dan 1 tic (motorisch en of vocaal) en deze gaan binnen het jaar voorbij. De tweede stoornis wordt de chronische tic genoemd. Hierbij houden de tics langer dan een jaar aan, en zijn het zowel motorische als vocale tics. Als een kind minimaal twee motorische tics heeft en minimaal 1 vocale tic die langer dan een jaar duren, spreekt men van Gilles de la Tourette. Van zo’n diagnose schrikken veel mensen, vanwege de associatie met schelden. Echter, dat is een vorm die maar heel zelden voorkomt.

Wanneer moet er hulp gezocht worden?

Wanneer de tics maandenlang aanhouden zonder dat er verandering optreedt ga dan even langs de huisarts. Er zijn medicijnen die artsen voor kunnen schrijven. Maar die zorgen er niet voor dat de tics verdwijnen, enkel dat ze onderdrukt worden. Daarnaast zorgen deze medicijnen voor bijwerkingen.

Ontspanning is een groot goed in deze. Er zijn dan ook trainingen voor kinderen. Hier leren ze zich te ontspannen en de signalen voorafgaand aan de tic te leren herkennen. Maar hierin leert het kind ook welke tegenbewegingen de tic kunnen stoppen of verdraaien. Door een andere handeling of beweging in plaats van de tic te plaatsen kan de tic vaak onderdrukt worden.

Echter, bij het grootste deel van de kinderen is het gewoon een tic. Veel kinderen hebben het helemaal niet door. Wanneer de omgeving een beetje begrip toont, dan gaat het vanzelf over en is er dus geen ingrijpen nodig. De tic verdwijnt gewoon weer na enige tijd. Omdat tics ontstaan in de hersenen, kan een kind er niets aan doen. Hij of zij heeft er dus ook geen controle over. Het uitoefenen van druk op het kind om de tic onder controle te krijgen, zal in de meeste gevallen het probleem verergeren.

 

Bronnen: kinderneurologie.eu, kenniscentrum-kjp.nl

Delen:  
10 reacties op “Help mijn kind heeft een tic
  1. Hallo kan je met een tic aan ogen ook geopereerd worden

    Geschreven door Hallo kan je met een tic ogen knipperen ook geopereerd worden ? op
  2. Als je alleen maar teveel knippert, is daar geen operatie voor.
    Als het echt een tic is, moet je daar eens met een psycholoog over praten.

    Geschreven door Tandor op
    • Goedemiddag. Ik heb een vraag. Mijn zoontje van 7 jaar heeft een tic. Hij steekt zijn bijde middelvingers steeds op. Hij steekt ze steeds recht op of zijwaarts op en soms alleen 1 middelvinger. Hij heeft een juf die zegt dat hij het expres doet maar daar ben ik het niet mee eens. Want thuis zie ik ook dat hij het onbewust doet. Ze zegt dat ze weet wat tics zijn . Het is een lastige tic want kinderen zien dat hij het doet . De juf heeft hem vandaag alleen laten zitten door die tic. Ik weet me geen raad. Wat kan ik doen? Het is net sinds 5 januari begonnen. Ik heb gelezen dat het van zelf over kan gaan en dat ik er geen aandacht aan moet besteden maar op school is het anders

      Geschreven door Mar op
      • Heb je het hier met je zoontje ook al over gehad en gevraagd waarom hij dat doet?

        Geschreven door John (moderator) op
        • Ja ik heb mijn zoontje gevraagd waarom hij dat doet maar daar geeft hij geen duidelijke antwoord op. Hij zegt wel dat hij jeuk heeft aan zn middelvingers. Maar ik denk niet dat het zo is. Ik denk echt dat het een tic is en ook hoor ik hem heel zacht steeds zeggen. What the fuck. What the fuck. Hij kijkt tv en hij zegt dat en steels dus steeds zn middelvingers op. Of hij doet dat in mijn richting. Ik weet niet wat ik moet doen omdat het vooral op school storend is.

          Geschreven door Mar op
          • Dat heeft dan helemaal niks met een tic te maken, maar met kopie gedrag. Hij heeft dat van TV.
            Daar zul je dan toch zelf wat aan moeten doen.

            Geschreven door John (moderator) op
  3. Nee dat kan niet

    Geschreven door Tics hater want ik heb zelf tics op
    • Ja ik heb mijn zoontje gevraagd waarom hij dat doet maar daar geeft hij geen duidelijke antwoord op. Hij zegt wel dat hij jeuk heeft aan zn middelvingers. Maar ik denk niet dat het zo is. Ik denk echt dat het een tic is en ook hoor ik hem heel zacht steeds zeggen. What the fuck. What the fuck. Hij kijkt tv en hij zegt dat en steekt dus steeds zn middelvingers op. Of hij doet dat in mijn richting. Ik weet niet wat ik moet doen omdat het vooral op school storend is.

      Geschreven door Mar op
  4. Hallo

    Heeft iemand dit nog ? Ik heb een tic ik
    Wrijf met handen en vinger over elkaar dit geeft een kriebelend gevoel terwijl stop ik tong uit ik geraak er niet vanaf heeft iemand nog die tic ?

    Geschreven door Jason op
    • Hoi Jason. Ik ben gaan zoeken voor mijn zoon. Ik ben erachter gekomen Dat een tic vaak samenhangt met een allergie. Alles wat ik er nu over lees en zie, herken ik mijn zoon in. Nu hij antihistamine(anti allergie tabletten via de huisarts) slikt is zijn tic verdwenen. Ook werd er ADD gezien bij mijn zoon. Ik heb het vermoeden dat een sluipende allergie voor veel problemen kan zorgen. Google maar eens op; kind tic allergie. Of bij de Tourette vereniging België.

      Geschreven door Lot op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief