Blaasontsteking? Dit kan helpen

Blaasontsteking dit kan helpen

Een blaasontsteking is een pijnlijke kwaal die meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Vooral vrouwen in de leeftijd tussen de 15 en 24 en ouder dan 65 jaar hebben er last van. Heb jij regelmatig last van een blaasontsteking? Dan kan dit je misschien helpen.

Symptomen blaasontsteking

In de meeste gevallen ontstaat een blaasontsteking ineens en geeft de volgende klachten:

  • Branderig/pijnlijk gevoel bij het plassen;
  • Vaak het gevoel hebben dat je moet plassen;
  • Uiteindelijk telkens weinig plassen;
  • Urine kan sterk of vies ruiken en er anders uitzien (troebel of rood);
  • De aandrang alleen kan al pijn doen;
  • Pijn in de onderbuik of onderrug.

Een blaasontsteking kan heel soms verder gaan naar de hogere urinewegen, het nierbekken en urineleiders. Hierdoor kan dan een nierbekkenontsteking ontstaan. Deze symptomen zijn veel ernstiger dan die van een blaasontsteking. Naast bovenstaande symptomen kun je ook last krijgen van:

  • Pijn in je zij (flank);
  • Koorts (38 graden of hoger);
  • Koude rillingen;
  • Misselijk zijn.

Oorzaken van een blaasontsteking

Bijna alle blaasontstekingen worden veroorzaakt door de E-coli bacterie. Deze darmbacterie komt bij iedereen voor in het gebied rondom je anus. Deze bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen. Hier kunnen deze bacteriën aan de binnenkant van de blaas vastzitten en gaan ontsteken.

Vrouwen krijgen vaker een blaasontsteking, omdat bij een vrouw de plasbuis veel korter is dan die van een man en daardoor dichterbij de anus ligt. De bacteriën komen zo gemakkelijker in de plasbuis terecht.

Adviezen bij een blaasontsteking

Wanneer je last hebt van een blaasontsteking, dan kun je een aantal adviezen opvolgen:

  • Veel drinken
    Probeer dagelijks tussen de twee en drie liter te drinken, bij voorkeur water of thee. Door veel te drinken moet je ook vaak plassen, waardoor je de blaas schoonspoelt. Verdeel het drinken gelijkmatig over de dag.
  • Ga regelmatig naar het toilet
    Zorg dat je regelmatig naar het toilet gaat en probeer dan goed uit te plassen. Ook al doet het zeer. Op deze manier voorkom je dat er urine in je blaas achterblijft.
  • Paracetamol
    Tegen de pijn kun je, wanneer je klachten niet te ernstig zijn, paracetamol slikken.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je klachten na een week nog niet over zijn, je koorts (38 graden of hoger) hebt of je erg beroerd voelt, neem dan contact op met je huisarts. Deze kan antibiotica voorschrijven, waardoor je klachten sneller afnemen en de kans op een nierbekkenontsteking iets verkleint. In de meeste gevallen zijn de klachten na een paar dagen verdwenen of een stuk minder.

Kun je een blaasontsteking voorkomen?

Er zijn geen wetenschappelijk bewezen methodes om een blaasontsteking te voorkomen. Echter, er zijn wel preventieve maatregelen die je kunt toepassen:

  • Veel drinken
    Drink dagelijks minimaal twee liter. Het liefst water, thee of melk.
  • Bij aandrang direct plassen
    Wanneer je aandrang hebt, wacht dan niet te lang met plassen en let erop dat je de blaas helemaal leeg plast. Dit kun je bevorderen door rechtop op de wc te zitten, met de voeten plat op de grond en vervolgens rustig de tijd nemen om te plassen. Hierdoor ontspan je je en ben je niet aan het persen.
  • Na het vrijen direct plassen
    Plas direct na het vrijen zodat de bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen eruit geplast worden.
  • Glijmiddel
    Vermijd het gebruik van zaaddodende glijmiddelen.
  • Na je toiletbezoek van voor naar achteren afvegen
    Veeg met het wc-papier altijd van voor naar de achterkant (billen). Andersom zorgt voor een makkelijk contact van de E-Coli bacterie met de plasbuis.

 

Bronnen: Arts en Zorg, Zorgwijzer en Thuisarts

 

Delen:  
5 reacties op “Blaasontsteking? Dit kan helpen
  1. Kan het gebruik van cranberry ook blaasontsteking voorkomen?
    Zo ja, hoe groot is de (dagelijkse) dosis?

    • Kan helpen maar wel in de juiste vorm en als onderdeel van je hele gezondheid. Begint natuurlijk met een gezond voedingspatroon en gezonde darmflora. Goedkopere preparaten zijn vaak van gemalen cranberry. Beter is echter een supplement met het extract van cranberry. Dosering staat op de verpakking. Bij onderhoudsdosering neem je minder dan bij een (dreigende) blaasontsteking.

      Geschreven door C. op
    • Ik had alles al geprobeerd, alle soorten cranberrycapsules veel water drinken , goede toilethygiene, maar ondanks alle inspanningen elke weer naar de dokter en werr blaasontsteking en hierdoor weer aan de antibiotica. Tot ik Vacramal ontdekte dit werkt echt!! Al 2 jaar geen blaasontsteking meer en ik hoef maar 1 capsule te slikken per dag. Eerst waren dat er 2 . Het is best kostbaar maar het werkt echt!!!! Er zit D manose in en grandberry en nuttige darmbacteriën. Ik bestel het bij Ecoplaza maar je kan het ook via internet bestellen. Het is een 100% natuurlijk product en het werkt echt.

      Geschreven door Astrid op
  2. Na het plassen ong. 10 tellen blijven zitten, dan komt er altijd nog een beetje en blijft er geen rest van de plas zitten en teruglopen naar de blaas.

    Geschreven door Maria op
  3. cranberry tabletten of capsules kunnen blaasontsteking voorkomen.

    Geschreven door Christien op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief