Weg met die slechte adem

Het blijkt dat maar liefst 1 op de 5 Nederlanders last heeft van een slechte adem. Bijna altijd is de oorzaak te vinden bij je tandvlees en/of je tong en dan specifiek door de bacteriën. Heel af en toe komt een slechte adem door hele andere aandoeningen, zoals door maag- of darmproblemen, diabetes of een ontsteking aan de holtes of luchtwegen. Maar de grote vraag is natuurlijk: wat kun je er aan doen?

Eerste klas verzorging voor je gebit

Het begint allemaal bij een goede mondverzorging, want vaak zorgen gaatjes en tandvleesontsteking voor een slechte adem. Deze kunnen ontstaan doordat bacteriën zich nestelen tussen de tanden en het tandvlees. Zorg dus dat je dit voorkomt door minimaal 2 keer per dag je tanden te poetsen, en 1 keer per dag te flossen. Maar laat ook je tandarts 2 keer per jaar je gebit controleren.

Poets je tong

In bepaalde landen is het de normaalste zaak van de wereld om niet alleen je tanden te poetsen maar ook je tong. Achter op je tong kan een witte/gele aanslag ontstaan die kan vies gaan ruiken, wanneer deze in contact komt met de bacteriën in je mond. Dus neem direct je tong mee wanneer je je tanden aan het poetsen bent.

Drinken maar

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het praten over een slechte adem, maar speeksel helpt tegen een slechte adem. De legio enzymen die er in speeksel huisvesten zorgen ervoor dat de niet functionele bacteriën worden gedood. Om voldoende speeksel te kunnen produceren, moet je dagelijks voldoende water drinken zodat de speekselklieren gestimuleerd worden.

Daarnaast kun je ook, nadat je iets hebt gegeten, je mond even spoelen met water. Hierdoor verwijder je een deel van de etensrestjes, die na het eten, zijn achtergebleven.

Eet kruiden

Kruiden als peterselie, kardemom en venkelzaad staan er om bekend dat ze antibacteriële bestanddelen bevatten. Je kunt ze ook wel een natuurlijke mondverfrisser noemen. Door er op te kauwen worden de bacteriën gedood en verdwijnt je slechte adem. Een neveneffect is doordat je kauwt de aanmaak van speeksel wordt bevorderd waardoor de bacteriën, die de slechte adem veroorzaken, worden gedood. Twee vliegen in één klap.

Als je alles hebt geprobeerd en je blijft een slechte adem houden dan is het tijd om langs je huisarts te gaan.

 

Bronnen: wittetanden.nl en mlds.nl

Delen:  
9 reacties op “Weg met die slechte adem
 1. IK HEB JAREN EEN SLECHTE ADEM GEHAD EN BEN DOOR DE HUISARTS DOORVERWEZEN NAAR HET ZIEKENHUIS VOOR NADER ONDERZOEK HELAAS GEEN OORZAAK KUNNEN VINDEN (1983) JAREN LATER LAS IK EEN ARTIKEL OVER DE TONG SCHOONMAKEN IK BEN DAT DIRECT GAAN DOEN WANT IK HAD VEEL AANSLAG OP MIJN TONG. DAARNA NOOIT MEER SLECHTE ADEM GEHAD IK HEB ALTIJD GEDACHT HAD IK DIT MAAR EERDER GEWETEN RIEN

  Geschreven door RIEN ZEEUW op
  • Slecht ziekenhuis dat achterop de tong bacteriën floreren is bekend, en een schimmel infectie ligt dan op de loer. Altijd tong poetsen en zonodig tongschraper kopen.w

   Geschreven door Wildrat op
   • Een tongschraper? Waar kun je dit kopen??

    Geschreven door Lientje op
     • Ik slik medicijnen waarvan in de bijsluiter staat dat het problemen kan geven met slechte adem. Ik heb het niet iedere dag. Wat kan ik er aan doen

      Geschreven door Foodlover op
 2. het belangrijkste is vooral minimaal 1X per jaar naar de mondhygieniste om het tandsteen grondig te laten weghalen.voorkomt ook het los gaan staan van tanden en kiezen.

  Geschreven door tandarts op
 3. Poepbekse is vervelend

  Geschreven door Anoniem op
 4. bedankt voor het prima advies!

  Geschreven door sam op
 5. De meeste tandenborstels hebben achter de kop een tongschraper.

  Geschreven door Louise op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief