Illegale medicijnen te koop op internet

Ondanks het feit dat het in Nederland niet is toegestaan om medicijnen te kopen zonder doktersvoorschrift, blijft het kinderlijk gemakkelijk om dat wel te doen. Vooral de professioneel ogende websites die nauwelijks te onderscheiden zijn van legale internetapotheken zijn zorgwekkend. Illegale medicijnen zijn te gemakkelijk te koop op het internet.

Het is artsen verboden om via internet recepten uit te schrijven aan patiënten waarmee geen zichtcontact geweest is in het verleden. Ondanks dat kon de Consumentenbond na het invullen van een medische vragenlijst een antibioticakuur van een Britse apotheek, op voorschrift van een arts in Roemenië kopen.

Uit analyse van het RIVM bleek dat in bijna alle geleverde medicijnen meer of minder werkzame stof zat dan op de verpakking staat. Een kleine afwijking kan ook bij reguliere medicijnen voorkomen, maar in bepaalde antibioticumpillen zat veel te veel werkzame stof: 625 mg in plaats van 500 mg. Dat brengt risico’s voor de volksgezondheid met zich mee. Ook is de werking en bijwerkingen van deze pillen onbekend. Daardoor zijn er aanzienlijke risico’s voor de gezondheid.

Bronnen: consumentenbond.nl,

Delen:  
3 reacties op “Illegale medicijnen te koop op internet
  1. Veel medicijnen die te koop zijn via internet zijn nep en levensgevaarlijk.

    Geschreven door Anoniem op
  2. Het aantal nepmedicijnen dat wereldwijd op de markt wordt gebracht, neemt in alarmerend tempo toe. Inmiddels is een op de tien geproduceerde medicijnen namaak; in 2010 goed voor een omzet van naar schatting 55 miljard euro, zo blijkt uit de meest recente publicatie van de Wereld Gezondheidsorganisatie.

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief