Wanneer krijg je een stoma?

Wanneer krijg je een stoma?

Ons land telt 38.000 mensen met een stoma en elk jaar komen er 7000 dragers bij. Een stoma? Wikipedia.nl is er helder en klaar over: ‘Een stoma is een kunstmatige uitgang in het (menselijk) lichaam’. In de meeste gevallen voor urine en ontlasting. Uiteraard hadden de dragers dat graag anders gezien en gewild. Wat de vraag oproept: wanneer krijg je een stoma?

En dan… een stoma

Stoma is het Griekse woord voor opening of mond. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor urine of ontlasting. Je kunt dit hulpmiddel zien als een stukje darm dat op de huid zit vastgehecht. Een stoma is er dus voor ontlasting of urine, maar ook voor gal en ademhaling. Eerstgenoemde stoma’s krijg je bijvoorbeeld na een darmontsteking, blaaskanker, incontinentie, een aangeboren afwijking of een darmbeschadiging.

Een urinestoma krijg je als de urine niet meer langs natuurlijke weg je lichaam kan of mag verlaten.

Met een darmstoma kun je je ontlasting niet meer ophouden; dat kan alleen onder normale omstandigheden dankzij de sluitspier van de anus.

Een stoma is roodgekleurd en voelt zacht aan, zoals de binnenkant van je wang.
Om afbeeldingen te zien, kijk op Wikipedia.

Een darmstoma kan nodig zijn bij:

  • Aangeboren afwijkingen.
  • Darmpoliepen.
  • Slechte darmfunctie.
  • Het tijdelijk moeten ontzien van de plaats waar een darm geopereerd is.
  • Incontinentie.
  • Verwondingen aan de darm.

Een urinestoma kan nodig zijn bij:

  • Aangeboren afwijkingen.
  • Kanker.
  • Chronische ontstekingen.
  • Sociale en neurologische indicaties, denk aan incontinentie en continue blaaskrampen.
  • Blaaskrampen.

Kun je een stoma ruiken?

Geen paniek! Dit is een misverstand. Veel mensen geloven/zijn er zeer bevreesd voor dat anderen hun stoma kunnen ruiken. Dat is absoluut niet waar. Wanneer je de stoma gewoon op de juiste manier gebruikt, ruikt deze niet. Het stomazakje bevat een filter dat de geur tegenhoudt. Als je dus wel iets ruikt, dan kan het zijn dat je het hulpmiddel niet goed hebt aangebracht, of dat deze niet goed meer zit of dat het filter is uitgewerkt. Je kunt het materiaal dan laten controleren en eventueel laten vervangen.

De zogenaamde stomata

Er zijn drie soorten zogenoemde stomata:

  • Colostoma: een stoma voor de dikke darm, ofwel een uitgang van de dikke darm in de huid van de buik. Die moet worden aangelegd als de ontlasting het lichaam niet langer via de anus kan verlaten. Wanneer de ontlasting de stoma verlaat, moet deze worden opgevangen. Daar zijn speciale opvangmaterialen voor en methoden om het opvangen van de ontlasting te reguleren
  • Ileostoma: een stoma voor de dunne darm
  • Urostoma: een urinestoma

Een colostoma is vaak groter dan een ileostoma. Een stoma kan rond of ovaal zijn en uitsteken, maar ook gelijk aan de huid zijn.
Een stoma kan tijdelijk zijn of blijvend. Een tijdelijke stoma wordt aangelegd om een darmdeel rust te geven, een blijvende stoma wanneer de hele dikke darm moet worden weggehaald. Een urostoma is altijd blijvend.
De eerste tijd verandert een stoma nog van doorsnee en vorm. Om die reden noemen sommige mensen een stoma ook wel een ‘roosje’. Circa drie maanden na plaatsing neemt je stoma een vaste vorm aan.

– Partner Content –

Delen:  
2 reacties op “Wanneer krijg je een stoma?
  1. Hallo we hebben sindskort een familie lid met stoma. We zijn er niet zeker of het tweedelig stoma of eendelig.
    Maar helaas het gaat niet goed, want er komt regelmatig ontlasting uit. We verschonen op dit moment meerdere malen per dag.
    Wat doen we verkeerd en wat kunnen we doen?

    Geschreven door Anoniem op
  2. Dat is dan toch een vraag om met de stoma verpleegkundige in het ziekenhuis te bespreken. Daar kan niemand zo antwoord op geven

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief