Risicofactoren van een maag-darmbloeding

Risicofactoren van een maag-darmbloeding

Een bloeding in het maag-darmkanaal kan vanzelf stoppen. Maar wanneer dat niet het geval is dan kan dit een levensbedreigende situatie zijn. Wat kan een maag-darmbloeding veroorzaken?

Wat is een maag-darmbloeding?

Een maag-darmbloeding of gastro-intestinale bloeding, is een bloeding in het spijsverteringskanaal. Deze bloeding kan op verschillende plekken ontstaan. In sommige gevallen is het bloed zichtbaar in de ontlasting of braaksel, maar dat is niet altijd het geval. Men maakt onderscheid in bloedingen in het bovenste en onderste deel van het maag-darmkanaal. Het bovenste gedeelte bestaat uit de: slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Het onderste deel bestaat uit de: dunne darm, dikke darm, rectum en anus.

Oorzaken maag-darmbloeding

Oorzaken van een bloeding in het bovenste deel van het maag-darmkanaal zijn:

  • Een zweer
    De meest voorkomende, aanwijsbare oorzaak, is een zweer (ulcus). Ongeveer 30 tot 50% van bloedingen in het bovenste deel van het maag-darmkanaal worden veroorzaakt door een zweer. Deze zweer zit dan in de wand van de slokdarm, de maag of de twaalfvingerige darm.
  • Een ontsteking van het maagslijmvlies
    In 20 tot 30% wordt het slijmvlies aangetast, waardoor de maagwand voor een deel onbeschermd is tegen het agressieve zoutzuur, dat ook in het maagsap zit.
  • Afwijkingen in de bloedvaten.
    Spataders komen niet enkel in de benen voor. Wanneer ze in de slokdarm voorkomen, dan kunnen ze zwakke plekken veroorzaken die gemakkelijk bloeden. Dit is regelmatig te zien bij mensen met een verhoogde bloeddruk in de poortader, bijvoorbeeld als gevolg van levercirrose. Ongeveer 15 à 20% van de bovenste maag-darmbloedingen worden veroorzaakt door spataders.
  • Een ontsteking van de slokdarm
    Ongeveer 5 à 10% van de bovenste maag-darmbloedingen worden door een ontsteking in de slokdarm veroorzaakt.
  • Syndroom van Mallory-Weiss
    In 5 à 10% van de bovenste maag-darmbloedingen zijn scheurtjes in de slokdarm als gevolg van overmatig braken de oorzaak.
  • Een tumor
    Een kankergezwel in het bovenste deel van het maag-darmkanaal, kan een oorzaak van een maag-darmbloeding zijn.
  • Afwijkende bloedvaten
    Wanneer er abnormale verbindingen tussen de slagaders en de aders zijn, kunnen deze zwak zijn, waardoor ze gemakkelijk kunnen scheuren. Bloedingen kunnen dan het gevolg zijn.
  • Vaatafwijking in de maag
    Wanneer iemand last heeft van een Dieulafoy’s laesie, dan heeft deze persoon een abnormaal grote slagader, die de darmwand penetreert. Hierdoor wordt soms het slijmvlies uitgehold, wat enorme bloedingen kan veroorzaken.
  • Een aortaduodenale fistel
    Hierbij is er een directe verbinding tussen de buikaorta en de twaalfvingerige darm. Heel soms kan deze ontstaan na een eerdere buikoperatie.
  • Medicijnen
    Bepaalde geneesmiddelen, zoals aspirine en andere niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), kunnen het maag-darmkanaal irriteren en bloedingen veroorzaken.

Oorzaken van een bloeding in het onderste deel van het maag-darmkanaal zijn:

  • Afwijkende bloedvaten
    Ook in het onderste delen van het maag-darmkanaal kunnen er abnormale bloedvaten voorkomen. Veelal zijn deze zwak en kunnen daardoor gemakkelijk scheuren en met tussenpozen gaan bloeden (soms hevig). Bij ouderen is dit waarschijnlijk één van de belangrijkste oorzaken van lage maag-darmbloeding.
  • Verwijde aders
    Aambeien (of hemorroïden) zijn voorbeelden van verwijde aders onder aan de endeldarm. Deze kunnen een bloeding geven.
  • Tumor
    Vooral bij ouderen is kanker van de dikke of dunne darm een belangrijke oorzaak van een bloeding.
  • Overig
    Daarnaast kunnen divertikels, poliepen en chronische darmontstekingen als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa leiden tot bloedverlies via de anus.

Risicofactoren

Er zijn omstandigheden die de kans op een maag-darmbloeding verhogen. Dit zijn:

  • Leeftijd
    Maag-darmbloedingen komen meer voor bij mensen boven de 60 jaar. Ze kunnen dan ook ernstiger verlopen. Bij ongeveer 35% van de mensen die 80 jaar en ouder zijn, is een hoge maag-darmbloeding dodelijk.
  • Geslacht
    Maagbloedingen komen bijna 2 keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen.
  • Overmatig alcoholgebruik.
  • Medicijnen
    Het frequent en langdurig gebruik van NSAID’s en aspirine kan de kans vergroten.
  • Verstoorde bloedstolling (door ziekte of geneesmiddelen).
  • Chronisch nierfalen of een chronische leveraandoening (cirrose).
  • Een eerdere maag-darmbloeding of buikoperatie.

Symptomen maag-darmbloeding

Mogelijke klachten bij een maag-darmbloeding kunnen zijn:

  • Krampen in de maag-buikstreek.
  • Misselijkheid.
  • Braken van bloed.
  • Hebben van een zwarte teerachtige ontlasting. De kleur van de ontlasting is afhankelijk van de plek van de bloeding. Wanneer je dit opmerkt, neem dat direct contact op met je huisarts.
  • Zuurbranden.
  • Bij mensen die langdurig kleine hoeveelheden bloedverliezen, of bij wie regelmatig (hevige) bloedingen optreden, kunnen symptomen van bloedarmoede ontstaan, gepaard gaande met vermoeidheid, een bleke huidskleur of een abnormale daling van de bloeddruk bij het rechtop gaan zitten of staan vanuit een liggende houding.
  • Bij een ernstig en plotseling bloedverlies kunnen verschillende symptomen ontstaan, waaronder: een snelle hartslag, lage bloeddruk, geringe urinelozing en koude en klamme handen en voeten. Daarnaast kan een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen als gevolg van de bloeding leiden tot: verwardheid, desoriëntatie, slaperigheid en zelfs shock met bewustzijnsverlies. Neem in deze gevallen direct contact op met een arts of bel 112.

Behandeling maag-darmbehandeling

De behandeling hangt af van de oorzaak en van de ernst van de bloeding. In de meeste gevallen is het zo dat er helemaal geen behandeling nodig is. Vaak stopt de bloeding spontaan. Echter, wanneer de bloeding blijft bestaan of wanneer iemand plotseling en ernstig bloedverlies heeft, dan zal iemand in het ziekenhuis worden opgenomen. Op het moment dat er is geconstateerd dat iemand grote hoeveelheid bloed heeft verloren, dan zal er via een infuusvloeistoffen toegediend worden. Soms kan er ook een bloedtransfusie noodzakelijk zijn.

In het geval van een maagbloeding zal de patiënt medicijnen toegediend krijgen, om het maagslijmvlies te beschermen tegen de zure maaginhoud. Vervolgens zal men, tijdens het onderzoek met een kijkbuis, trachten om de bloeding te stoppen. Dit kan gebeuren door het dichtschroeien van het bloedende bloedvat, of door het injecteren van bepaalde stollingsmedicijnen. Wanneer deze behandeling niet lukt dan zal een operatie worden uitgevoerd.

Een bloeding in het laatste deel van de darm vereist meestal geen spoedbehandeling, tenzij de patiënt snel grote hoeveelheden bloed verliest. Als de bloeding echter niet stopt, kan een operatie worden uitgevoerd.

 

Bronnen: geldersevallei.nl, menselijk-lichaam.com en mmc.nl

Delen:  
6 reacties op “Risicofactoren van een maag-darmbloeding
  1. ik had deze week een vastzittende hoest en kriebelhoest.
    op een gegeven moment kreeg ik een hoestbui en toen dacht ik in de buurt van mijn slokdarm iets zoets te proeven, alsof het bloed was. het was ook maar heel even, en eenmalig.
    ik ben nu aan de beterende hand, maar vraag me toch af wat dat is geweest.

    Geschreven door anke op
    • Hoe kan het dat na zeer ernstige bloeding van twaalfvingerige darm de ecolabacterie in mijn bloed is gekomen en een knieprothese is gaan ontsteken?

      Geschreven door Johan Kraan op
      • Moeilijk om daar zo antwoord op te geven
        E-coli (Escherichia coli) is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van alle mensen en warmbloedige dieren. De bacterie beschermt tegen andere schadelijke bacteriën. De e-coli staat ook wel bekend als de poepbacterie.

        Geschreven door John (moderator) op
  2. Ik had twee maanden geleden een spontane bloeding in mij onderbeen, Bij het maken van een echo bleek er een adertje zijn geknapt, de bloeding was heftig dit kwam door het medicijn Xarelto een antistolling middel. Dit had ook in je maag of darmen kunnen gebeuren.In het ziekenhuis heeft de Chirurg in overleg met de Cardioloog onmiddellijk verboden om dit middel verder te slikken, en nu Ascal.cardio.

    Geschreven door Dick op
  3. Ik loop nu al 5 jaren met pijn in mijn buik er zijn al veel testen gedaan niets kunnen vinden maar ik krijg steeds meer ongemakken zo als stijfheid slik problemen gewricht problemen de ontlasting is donkerbruin ik loop de hele dag met pijn en slik viscositeit kan toch niet zo doorgaan .mijnleeftijd is 67 jaar ik krijg het gevoel dat ze de handdoek in ring hebben gegooide goeie arts blijft zoeken wat het is ze geven me alles ik ben radeloos.
    Ik hoop dat ik weer niet naar het kassie naar de muur word gestuurd.
    Hoogachtend marc bos

    • Sorry voor de spel fouten o ja het is oxycodon.

      Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief