Het belang van een gezonde darmflora

Het belang van een gezonde darmflora

Wist je dat de flora in onze darmen van vitaal belang zijn voor vele aspecten van onze gezondheid? Dat je verschillende gezondheidsklachten kunt krijgen, wanneer je darmflora is verstoord? Dus wat is het belang van een gezonde darmflora?

Wat is de darmflora?

Onze spijsvertering is een ingenieus proces, dat ervoor zorgt dat de benodigde voedingsstoffen worden opgenomen en de afvalstoffen worden uitgescheiden. Tot de spijsvertering behoren de maag, dunne darm, dikke darm, lever, galblaas en de alvleesklier. De maag, alvleesklier, lever en galblaas houden zich hoofdzakelijk bezig met het verteren en kleiner maken van het voedsel. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen uit de voedselbrij worden vrijgemaakt, waarna ze via onze darmen in het lichaam kunnen worden opgenomen.

Onze darm bestaat uit een darmwand, met daarop het maag-darmslijmvlies. Hier leven miljarden bacteriën op. Er zijn goede en schadelijke darmbacteriën die samen de darmflora heten. Wanneer je een gezonde darmflora hebt, dan zijn de goede en schadelijke darmbacteriën met elkaar in evenwicht. Dit betekent dat de hele darmwand goed bezet is met voldoende goede als schadelijke bacteriën. Deze laatste kunnen zichzelf in deze situatie niet vermenigvuldigen, en daarom geen klachten veroorzaken.

Gevolgen verstoorde darmflora

Wanneer de darmflora verstoord raakt, ontstaan er lege plekken op de darmwand. Hierdoor krijgen de schadelijke bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Op het moment dat de schadelijke bacteriën in de meerderheid zijn, kunnen er (darm)klachten ontstaan zoals:

  • Diarree of verstopping.
  • Darmkrampen.
  • Winderigheid.
  • Opgeblazen gevoel.
  • Verzwakken van je algemene afweer.
  • Verminderde stofwisseling.
  • Slechte stoelgang.
  • Vitaminegebrek.

Oorzaken verstoorde darmflora

De darmflora kan verstoord raken door:

  • Een infectie of ziekte.
  • Gebruik van antibiotica. Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën kunnen doden. Ze doden niet alleen de ziekmakende bacteriën, maar ook de nuttige bacteriën uit de darmflora. Dit kan de darmflora verstoren, waardoor klachten kunnen ontstaan, zoals buikpijn en diarree.
  • Sommige behandelingen, zoals bestraling of een operatie.
  • Stress.
  • Langdurig gebruik van een ongezonde en/of vezelarme voeding.
  • Teveel overmatig alcohol gebruik.
  • Roken.
  • Langdurige diarree.
  • Langdurig gebruik van laxeermiddelen.
  • Voedselintolerantie.

Darmflora gezond houden

Er zijn verschillende dingen die je kunt om je darmflora gezond te houden:

  • Eet meer groente en fruit
    Uit onderzoek is gebleken, dat een voedingspatroon met veel groenten en fruit, de groei van ziekmakende bacteriën tegengaat. De oplosbare vezels in groente en fruit zijn namelijk een voedingsbron voor de nuttige bacteriën in de darm. Ze kunnen deze fermenteren en omzetten in goede stoffen. Bonen en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels. Daarnaast zijn frambozen, artisjokken, doperwten, broccoli en volkoren granen vezelrijke voedingsmiddelen, die goed zijn voor je darmbacteriën. Appels, blauwe bessen, amandelen en pistachenoten kunnen de groei van Bifidobacterien verhogen. Bifidobacterien worden beschouwd als goede bacteriën.
  • Eet minder suiker
    Suiker kan dienen als voeding voor slechte bacteriën en schimmels, en bevordert de groei daarvan. Probeer om meer natuurlijke suikers uit groenten en fruit te eten en vermijd suikerrijke producten zoals drankjes, koek en snoep. Ook witmeelproducten als spaghetti, macaroni en wit brood worden makkelijk in suikers omgezet.
  • Drink voldoende
    De bacteriën in je darmen vinden het prettig, en functioneren beter, in een waterrijke omgeving. Een tekort aan vocht, leidt tot verstoppingen en daarmee tot een vertraging van de spijsvertering. Niet alleen voldoende water is belangrijk, maar ook waterrijk voedsel zoals verse groenten en fruit.
  • Eet gefermenteerde producten
    Voorbeelden zijn: yoghurt, zuurkool, kefir, gefermenteerde groentesappen, karnemelk, natuurdesembrood en tempé. Ze bevatten alle goede bacteriën die de spijsvertering ondersteunen en je darmbacterie in positieve zin beïnvloedt.
  • Eet voeding rijk aan polyfenolen
    Polyfenolen kunnen niet efficiënt worden verteerd door menselijke cellen, maar wel door darmbacteriën. Ze kunnen de gezondheid met betrekking tot hartziekte en ontsteking verbeteren. Goede bronnen zijn: cacao, pure chocolade, rode wijn, groene thee, amandelen en uien.
  • Vermijd stress
    Langdurige stress heeft een negatief effect op de darmflora. Probeer een manier te vinden om de oorzaak van je stress op te lossen. Slaap goed, doe aan lichaamsbeweging en zoek naar activiteiten die je helpen opladen.
  • Overdrijf hygiëne niet
    Normale hygiëne is prima, maar overdrijf het niet. Natuurlijk vuil zoals aarde bevat ook bacteriën die een beschadigde darmflora kunnen helpen herstellen. Werk je dus een dagje in de tuin, dan is het helemaal niet nodig om de hele tijd je handen te schrobben.
  • Eet voldoende kruiden en specerijen
    Op de oppervlakte van veel kruiden en specerijen, leven goede bacteriën die je darmflora goed kan gebruiken. Daarnaast zijn ze lekker en bevatten ze veel antioxidanten die je lichaamscellen beschermen tegen schade.
  • Slik je tandpasta niet door en rook niet
    Fluor in tandpasta, maar ook chloor in kraanwater en andere zware metalen zoals cadmium uit sigarettenrook hebben een schadelijk effect op de darmflora.

Tot slot

Je darmbacteriën zijn erg belangrijk voor veel aspecten van je gezondheid. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat een verstoorde darmflora tot chronische ziektes kan leiden. Heb je langdurig last van je darmen, dan kan het raadzaam zijn een ontlastingsonderzoek te laten doen. De uitslag laat een goed beeld zien van welke bacteriestammen er wellicht teveel of te weinig aanwezig zijn, en hoe het gesteld is met de schimmels in je darmen.

 

Bronnen: mlds.nl

Delen:  
5 reacties op “Het belang van een gezonde darmflora
  1. het verlies van ontlasting.de hele dag door.

    Geschreven door Anoniem op
  2. Weet iemand of Yakult drinken elke dag helpt?

    Geschreven door Rik op
    • Nee, niet genoeg. Wel bijvoorbeeld Aaxedil. Heeft voor mij supergoed geholpen, maar is niet heel goedkoop. Als je goede probiotica neemt, krijg je minder klachten. Ik maak nu sinds een jaar kefiryoghurt. Kost mij 10 min per dag. En een pak biologische halfvolle melk per dag. Kefir kun je lang mee doen. Heb Aaxedil afgebouwd. Ik doe het niet in weckflessen, maar in de pak melk waar de melk uit geschonken word. De bovenkant van een andere pak melk afknippen en dit doe je als deksel op de pak pak melk met kefir. Dit 24 uur laten fermenteren. Scheelt een hoop schoonmaken. Als je tips wil… ?

      Geschreven door Diana op
    • Je kunt beter kefir drinken naar mijn idee,arla heeft lekkere in de koeling. Ik maak zelf melkkefir en drink het elke dag

      Geschreven door Debbie op
  3. Het is Aadexil, en het is idd een goede probiotica, maar wel prijzig. Ben er dus ook weer mee gestopt en neem nu de Kefir uit de supermarkt. Is lekker maar lijkt niet veel te doen voor mijn darmen helaas.

    Geschreven door Wendy op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief