Kinderen, hoe geef je ze meer zelfvertrouwen?

Soms hebben kinderen, hoe klein ze ook niet zijn, last van te weinig zelfvertrouwen. Hoe moet je daar als ouder mee om gaan. Onderstaande tips kunnen je kind misschien wat meer zelfvertrouwen geven.

Tips voor het geven van zelfvertrouwen

Probeer eerst de reden te achterhalen en check eens of dat je kind misschien wel extreem hoge eisen aan zichzelf stelt. We leven natuurlijk in een prestatie maatschappij en dat krijgen onze kinderen van jongs af aan al mee. Op school, op de sportclub, thuis: op vele plaatsen krijgen kinderen te horen dat ze moeten presteren en vaak willen ze dat dan ook graag doen. Wanneer dat niet lukt, kan hun zelfvertrouwen helaas een duik naar beneden nemen. Reageer dan door samen met je kind positief naar de situatie te kijken. Benadruk dan niet wat er niet goed is gegaan maar benadruk de aspecten waar het kind wel goed in is. Geef aan dat niet iedereen in alles de eerste keer goed in is, maar dat sommigen met wat meer oefening ook een heel eind kunnen komen.

Vermijd vergelijkingen

Niets erger dan wanneer je ouders zeggen dat je broer of zus dat veel beter kan. Ga uit van het kind en die situatie zonder hier andere personen bij te betrekken. Geef je kind een compliment, dan kan natuurlijk rechtstreeks maar het kan ook zeer effectief zijn om via een andere ouder dit compliment te geven. Het is gebleken dat kinderen complimenten die ze niet rechtstreeks horen beter onthouden en of eerder geloven.

Geef liefde

Waarschijnlijk een inkopper, maar liefde is het begin van een gezonde dosis zelfvertrouwen. Maak je kind duidelijk dat je er als ouder altijd voor hem of haar zal zijn ook in moeilijke tijden. Maar geef je kind ook voldoende eigen verantwoordelijkheid. Laat je kind meehelpen in het huishouden zoals: stofzuigen, kleine boodschapjes doen, de tafel afruimen en de groenten snijden. Hierdoor zien kinderen in dat ze eigenlijk wel goed zijn in helpen en zich beter voelen dan ervoor.

Vier het succes

Heeft je kind een goed cijfer behaald op een toets? Of heeft je kind een belangrijk examen behaald. Vier het succes dan en vergeet de negatieve punten die wellicht aan dit resultaat vooraf gingen. Zorg ervoor dat je zelf een goed rolmodel voor je kinderen bent. Ga uitdaging aan en laat zien dat hard werken loont en aardig zijn voor anderen gratis is.

Delen:  
reactie op “Kinderen, hoe geef je ze meer zelfvertrouwen?
  1. Ja klopt helemaal….ik zie het ook in als iik dit bij mijn zoontje doe..al sinds groep 3…dat hij niet mwer te stoppen is om meer en meer te presteren..zowel op school en met voetballen….het voelt heerlijk..ook als ik hem vraag om iets voor me te doen thuis of boodschap en…doet hij het en voelt dat hij iiets heeft bereikt…Het geeft mij als moeder ook een positieve kijk op it leven..maar ik doe ook mee met hem, en trap ook af en toe een bal met hem..of ren samen in het park..en doe zelf ook aan sport, als hij aan it voetballen is.
    We komen uitgeput terug naar huis..maar dat geeft niet…het is het waard…om positief meer door it leven te gaan…
    Zo leren wij met respekt met elkaar omgaan..en hebben er samen heel erg plizier aan.en stralen dit ook samen naar andere toe..Heerlijk….gezond leven….probeer het eens met u zelf en u kinderen….

    Geschreven door nezha en prince aberkan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief