In totaal lijden ongeveer 800 miljoen mensen wereldwijd aan gehoorverlies. Van die 800 miljoen mensen heeft 65% een mild gehoorverlies, 30% een matig gehoorverlies en 5% een ernstig of zeer ernstig gehoorverlies. Slechts een derde van al die mensen is ouder dan 65 jaar.
De meesten zijn jongeren en mensen die de pensioenleeftijd nog niet bereikt hebben. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen, dat van de mensen die er baat bij zouden hebben om een hoortoestel aan te schaffen, maar 1 op de 5 slechthorenden dat ook echt doet. Dit kan verschillende redenen hebben, sommige mensen merken bijvoorbeeld pas dat hun gehoor achteruit gegaan is als het gehoorverlies al wat verder gevorderd is.
Wat is een hoortoestel?
Een hoortoestel is een klein, meestal digitaal apparaat waarmee mensen met gehoorverlies beter geluid kunnen waarnemen. Voor ernstig slechthorenden kan het dragen van een hoortoestel ondersteuning bieden bij het liplezen. Het digitale toestel bestaat uit een microfoon, een versterker, een luidspreker en een chip met een digitale signaalprocessor (DSP). De chip zet de analoge geluiden om in een digitaal signaal. De DSP maakt daarbij een onderscheid tussen zachte en harde geluiden. Zachte geluiden worden door een compressor nog eens extra versterkt.
Hoortoestellen met een wat meer geavanceerde chip, zijn in staat spraak te herkennen en de luisterervaring daarop aan te passen. Zulke toestellen hebben richtingsgevoelige microfoons en ook een aantal verschillende programma’s voor allerlei luistersituaties. Buitenshuis kan het bijvoorbeeld handig zijn om achtergrondgeluid een beetje te dempen, waar dat binnen tijdens een een-op-een gesprek niet zo erg nodig is. In een situatie met veel achtergrondgeluid is een FM-systeem echter ideaal.
Een FM-systeem bestaat uit een zender en een microfoon voor de spreker, en een kleine ontvanger ter grootte van een pinda voor de slechthorende. De ontvanger wordt aan het hoortoestel bevestigd, en vangt de draadloze informatie op die door de microfoon verzonden wordt. Het lastige is echter dat er bij het FM-systeem altijd een microfoon moet zijn die de geluiden opvangt. Wanneer u zich regelmatig in een situatie bevindt waarin er veel verschillende sprekers zijn, denk bijvoorbeeld aan een verjaardag, is een FM-systeem weer niet zo geschikt. Voor zulke situaties zijn er echter ook teamteaching systemen (twee microfoons) en multitalker networks (maximaal 10 microfoons) beschikbaar. Tegenwoordig worden FM-systemen vooral toegepast bij slechthorende kinderen. In een klaslokaal werkt het systeem bijvoorbeeld prima, de docent draagt de microfoon en houdt die om tot het einde van de les of dag.
Soorten hoortoestellen
Digitale hoortoestellen zijn er in alle soorten en maten. Het achter-het-oor hoortoestel (AHO) is in Europa het meest populair. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt een AHO-hoortoestel achter het oor gehangen. Voor wie liever wat meer draagcomfort heeft, is er de AHO met open aanpassing. Dat hoortoestel is iets kleiner dan de gewone AHO, door het kleinere slangetje en oorstukje.
Waar koop je een hoortoestel?
Een hoortoestel kun je aan laten meten bij een audicien in de buurt. Mocht u dat niet prettig vinden, kunt u de aanschaf tegenwoordig zelfs online doen. Dan koopt u bij een webwinkel uw toestel en hoeft u enkel voor de afstemming even langs de audicien.
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)