Schurft; steeds meer Nederlanders hebben er last van

Schurft; steeds meer Nederlanders hebben er last van

Het blijkt dat het aantal besmettingen met schurft aan een ware opmars is begonnen. Zonder de juiste aanpak zal dit aantal alleen nog maar verder oplopen. Hoe raak je besmet met schurft en hoe kun je deze huidinfectie het beste behandelen?

Wat is schurft?

Schurft is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door de schurftmijt. De schurftmijt is een zeer klein beestje wat niet met het blote oog te zien is. Het zijn spinachtige beestjes die in je huid gangetjes graven om daar vervolgens eitjes en uitwerpselen achter te laten. Ons lichaam ontwikkelt daar een allergische reactie op, wat zich uit in heftige jeuk en soms in huiduitslag. Een andere benaming voor schurft is scabiës.

Besmetting met schurft

Schurft is zeer besmettelijk. De schurftmijten kunnen door lichamelijk contact overgaan van mens tot mens. Het gaat dan wel over contact van langer dan 15 minuten. Voorbeelden kunnen zijn: tijdens seksueel contact, wanneer je in contact komt met bijvoorbeeld besmet beddengoed of via rondslingerende huidschilfers. Dus door het schudden van handen of elkaar even kort aanraken vindt er geen besmetting plaats. Besmetting vindt dan ook vaak plaats tussen bed- en huisgenoten. Vanaf het moment dat je besmet raakt duurt het ongeveer tussen de twee en zes weken dat je klachten krijgt.

Risicofactoren

Iedereen kan schurft krijgen, maar er zijn een aantal factoren die de kans op het krijgen ervan verhogen:

  • Het niet dagelijks wassen en schone kleren dragen, zoals bij iemand die dakloos is.
  • Verzwakt zijn door lang heel weinig of heel ongezond te eten.
  • Een reis in een gebied waar veel mensen schurft hebben.
    o waar geen stromend water is
    o waar voor veel mensen maar 1 kraan is
    o waar mensen elke dag dezelfde kleren dragen.

Symptomen van schurft

Het belangrijkste symptoom van schurft is jeuk, en dan met name ‘s nachts. Naast de jeuk kun je op je huid schilferende gangetjes op je huid zien. Ook kun je op je huid blaasjes of rode pukkeltjes zien. De plekken waar dit vaak zichtbaar is, is tussen je vingers en tenen. Maar het komt ook voor in de oksel, bij vrouwen rond de tepels, aan de penis, balzak en aan de enkels. Bij kinderen tot een jaar of vier kunnen de symptomen ook op de hoofdhuid optreden.

Behandeling van schurft

Wanneer de diagnose schurft is geconstateerd, dan zal je arts tabletten of een permetrine crème voorschrijven. Hierbij is het belangrijk dat ook huisgenoten, logees en seksuele partner(s) behandeld worden. Ook wanneer de geen jeuk en/of huidafwijkingen ervaren.

Wat moet je doen:

  • Smeer jezelf helemaal in (dus ook tussen je tenen, billen en balzak of schaamlippen) maar niet je gezicht. Bij kinderen onder de twee jaar moet je ook het gezicht en behaarde hoofd meesmeren.
  • Na acht tot 12 uur na het insmeren douche je de crème er weer af
  • Daarna droog je jezelf af met een schone handdoek
  • Je trekt gewassen kleding aan
  • Deze handeling herhaal je één tot twee weken op exact dezelfde manier.
    Ook moet je al je beddengoed, handdoeken en kleren van de afgelopen 3 dagen op 60 graden wassen om zo de mijten te doden.

 

Bronnen: Medisch Centrum Leeuwarden, OLVG, Huidziekten en Arts en Zorg

Delen:  
reactie op “Schurft; steeds meer Nederlanders hebben er last van
  1. hoe kan ik schurft op hoofdhuid behandelen

    Geschreven door Fietske op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief