Ringworm: wat kun je ertegen doen?

Ringworm: wat kun je ertegen doen?

Ringworm: het jeukt en ook huisdieren brengen het over op mensen. Wat is ringworm precies en wat kun je ertegen doen?

Wat is ringworm?

Ringworm is een infectie veroorzaakt door een schimmel. De medische termen hiervoor zijn dermafytose of tinea. Deze schimmelinfectie heeft ondanks dat de naam doet vermoeden niets met wormen te maken. Deze schimmel loop je vaak op door contact met een ander en dringt vervolgens de bovenste lagen van je huid binnen via de haarzakjes. Daar kan de schimmel sporen aanmaken en zich vermenigvuldigen. Ringworm is erg besmettelijk en kan zich gemakkelijk uitbreiden naar andere plekken op je lichaam. Het meest zien we dit terug op de hoofdhuid, armen, voeten, liezen en baard.

Oorzaken ringworm

Ringworm kan veroorzaakt worden door een aantal verschillende soorten schimmels. De vier meest voorkomende zijn de: Trichophyton rubrum, Trichophyton tonsurans, Mycosporum canis en de Epidermophyton floccosum. Deze schimmels zitten overal en zijn heel makkelijk op te lopen door in contact te komen met een mens, dier of een oppervlakte met deze schimmelinfectie. Voorbeelden hiervan zijn door met blote voeten rond te lopen in gymzalen, zwembaden en andere publieke ruimten. Door het delen van kleding, kammen of handdoeken. Maar ook via de bekleding van een bioscoopstoel, via de kinderen die het op school of in de crèche oplopen en door besmetten dieren te aaien en knuffelen.

Na de besmetting duurt het ongeveer tien dagen tot drie weken voor de eerste symptomen optreden.

Symptomen ringworm

Ringworm is te herkennen aan 1 of meerdere ronde rood gekleurde plekken op de huid, waarbij de rand iets verdikt en schilferig is. Wanneer de plek niet wordt behandeld, dan wordt deze groter. Ook kun je last hebben van jeuk en/of een branderig gevoel. Soms kan er ook vocht uitkomen.

In eerste instantie zie je een roze of rood geïrriteerd stukje huid die wat droog en schilferig oogt. Maar wanneer de infectie zich uitbreidt, dan gaat dat roze of rode stukje in de vorm van een ring groeien met in het midden huid die gezond lijkt.
Bij mensen met een verlaagde afweer kunnen andere klachten ontstaan, zoals huidontstekingen. Herken jij iets, onderneem dan direct actie, want ringworm is erg besmettelijk.

Ringworm behandelen

Ringworm kan vanzelf weggaan, maar dit kan wel lang duren. En omdat het erg besmettelijk is, is behandelen vaak een betere optie. Zeker ook omdat het zo goed te behandelen is. Je huisarts kan zelf de medicatie voorschrijven.

Uitwendige medicijnen

Je huisarts kan verschillende medicijnen als antischimmelcrème, zalf, gel of spray voorschrijven. Hierin is een schimmeldodend of groeiremmend middel verwerkt die in de meeste gevallen één of tweemaal per dag dun moet worden aangebracht.

Inwendige medicijnen

Bij een uitgebreide of hardnekkige schimmelinfectie kan je huisarts een tablettenkuur met schimmeldodende middelen voorschrijven. Dat kan ook bij ringworm van de hoofdhuid of nagels nodig zijn.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je zelf last hebt, check dan ook de rest van het gezin. Misschien moeten ook zij behandeld worden. Verder is het belangrijk om je beddengoed tijdens een infectie dagelijks te wassen. Ook is het belangrijk om je lichaam na het douchen echt goed af te drogen, omdat een schimmel niet van droogte houdt en daardoor eerder dood gaat. Ook is het aan te raden om producten die met de huid in aanraking komen met alcohol van 70% of hoger te ontsmetten. Denk hierbij aan kammen, scheerapparaten, tondeuses en haarborstels.

 

Bronnen: Huidziekten, Huidarts en GGD Twente

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief