Een blauwe plek hebben we allemaal wel eens. Maar er zijn verschillende soorten blauwe plekken. Dan is de vraag bij welke blauwe plek is er verder onderzoek nodig? Wanneer zijn blauwe plekken niet onschuldig?
Wat is een blauwe plek?
Een blauwe plek is een onderhuidse bloeding, of een bloeduitstorting doordat een klein bloedvaatje gesprongen is. Dit is op je huid zichtbaar als een blauwe plek. Na enkele dagen gaat deze blauw/rode kleur over naar groen of geel. Deze kleurverandering ontstaat doordat de stof hemoglobine in je bloed omgezet wordt in gele pigmenten. Er zijn verschillende soorten blauwe plekken:
Ecchymose
Dit is wat we de gewone blauwe plek noemen en deze soort komt het meeste voor. Je kunt een ecchymose herkennen aan een vlek die blauw of paars van kleur is. In de meeste gevallen is de plek niet gezwollen, maar is wel gevoelig wanneer je erop drukt of aanraakt. Vaak is een klein trauma, zoals het stoten, de oorzaak. Oudere mensen hebben doorgaans minder onderhuids vet, waardoor zij veel sneller een blauwe plek krijgen. Dat geldt ook voor vrouwen, zij hebben minder collageen waardoor er eerder een blauwe plek verschijnt.
Purpura
Dit zijn niet-wegdrukbare paars- of bruinrode verkleuringen van de huid, die vaak een symptoom zijn van een onderliggende ziekte van de bloedvaten of de bloedplaatjes.
Petechia
Een petechia is een subtype van de purpura maar dan nog kleiner, zo’n 1 tot maximaal 3 mm. Ze zijn te herkennen aan kleine rode of paarse puntvormige huidverkleuringen. Typisch is dat ze blijven bestaan wanneer je er op drukt.
Wanneer is een blauwe plek niet onschuldig?
Gelukkig komen de reguliere blauwe plekken het meest voor en deze zijn onschuldig. Een petechia en een purpura zijn weer vrij zeldzaam. Echter, wanneer je deze herkent dan moet je huisarts hier verder naar kijken. Verder onderzoek is dan echt nodig, omdat een onderliggende ernstige aandoening de oorzaak kan zijn. Daarom is het belangrijk om ze tijdig te herkennen.
Symptomen niet onschuldige blauwe plekken
Op het moment dat je ineens en zonder duidelijke oorzaak blauwe plekken op verschillende plekken op je lichaam ziet, dan is het zaak om naar je huisarts te gaan. Helemaal wanneer je hierbij ook last hebt van koorts of andere klachten. Neem dan direct contact op met je huisarts.
Mensen met die bekend zijn met hart- of vaatproblemen kunnen regelmatig petechiën hebben. Deze zijn vaak onschuldig en komen dan voor op de benen. Vaak ontstaan ze door warm weer of een bezoek aan de sauna.
Oorzaken niet onschuldige blauwe plekken
De meest voorkomende oorzaken van purpura en petechiën bij kinderen zijn:
- De ziekte van Henoch-Schönlein (auto-immuunziekte met typisch gewrichtspijn, maagdarmklachten);
- Idiopatische trombocytopenische purpura (auto-immuunziekte waarbij de bloedplaatjes worden aangetast);
- Hersenvliesontsteking;
- Mishandeling.
De meest voorkomende oorzaken bij volwassenen zijn:
- Vaataandoeningen;
- Stollingsstoornis, waaronder de ziekte van Von Willebrand of hemofilie;
- Trombocytenaandoening;
- Bloedvergiftiging;
- Medicijngebruik (bepaalde ontstekingsremmers, bloedverdunners en antidepressiva).
Diagnose
De huisarts zal in eerste instantie enkel vragen stellen over het ontstaan, het verloop, en vragen of je naast de plekken ook andere klachten hebt. Denk hierbij aan pijnlijke gewrichten, maag- of darmklachten en/of koorts. Ook zal hij of zij vragen of er erfelijke ziekten in de familie voorkomen en welke medicijnen je slikt. Daarna zal een lichamelijk onderzoek plaatsvinden en ook een bloed- en of urineonderzoek kan tot het onderzoek behoren. De resultaten van deze onderzoeken kunnen de arts helpen bij het maken van de juiste diagnose.
Wat kan je arts doen?
Afhankelijk van de diagnose zal de huisarts zelf een behandeling starten of voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis zorgen. Dat laatste is in het geval van een vermoeden van een hersenvliesontsteking of bij een te groot risico op ernstige bloedingen. De onderliggende aandoening zal dan behandeld worden.
Bronnen: Quest, Gezondheid en Wetenschap en Huidarts
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Ik slik bloedverdunnende medicijnen voor het hart, maar ik hen nu een blauwe teentje. Mijn vraag is hoe het komt dat nu een blauwe teentje heb?
Horen daar ook de grote blauwe bloedblaren bij om dat ik bloedverdunners neem
Bedankt.
R .pastoors .
ik heb mij gestoten en heb een dikke bult op mijn hand. het is wel wat minder geworden, maar nog blauw. Moet ik mij daar ongerust over maken. afz mevrouw Varenhorst.
Al mijn hele leven krijg ik zeer snel blauwe plekken zodra ik me stoot of bijvoorbeeld onlangs een keer bloed moest laten prikken en dan dagen lang een grote blauwe plek op mijn arm heb. Jaren geleden heb ik daar al eens naar gevraag bij de huisarts, en die heeft toen ook een bloedonderzoek laten doen maar kwam verder niets bijzonders uit en het kon verder geen kwaad. Nu schoot onlangs in eens de gedachte door mijn hoofd of dit misschien ook wel sneller een risico geeft op bijvoorbeeld een hersenbloeding, niet dat er waarschijnlijk veel aan te doen is maar misschien dat iemand dat weet?