Zo pak je hoofdluis aan!

Zo pak je hoofdluis aan!

Wanneer de kinderen weer naar school gaan neemt de kans op hoofdluis bij kinderen ook weer toe. Hoewel jong en oud hoofdluis kan krijgen, lopen kinderen het meeste risico, omdat de luizen zich gemakkelijk van kinderhoofd naar kinderhoofd verspreiden tijdens het spelen.

Hoog tijd om eens nader kennis te maken met de hoofdluis en op een rij te zetten wat je er tegen kunt doen!

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn parasieten die tot 4 millimeter groot kunnen worden en leven van mensenbloed. Hoofdluizen komen dan ook alleen voor bij mensen. Ze houden zich voornamelijk schuil op warme, behaarde plekken. Vooral de nek is geliefd. Op zich zijn hoofdluizen onschuldig, ze veroorzaken bijvoorbeeld geen ziektes. Maar ze kunnen wel voor vervelende jeuk zorgen. Die jeuk ontstaat vaak pas wanneer de luizen zich vermenigvuldigen. Soms duurt het wel tot twee weken na een besmetting, voordat de hoofdhuid begint te jeuken. Daarom is het zo belangrijk om kinderen op hoofdluis te controleren, ook wanneer ze geen jeuk hebben.

Wat doet de hoofdluis?

Eigenlijk bestaat het leven van een hoofdluis uit niets meer of minder dan het opzuigen van bloed. Dit doet de luis een aantal keer per dag door in de hoofdhuid te prikken. De jeuk wordt veroorzaakt doordat de luis zich over de hoofdhuid beweegt. Luizen leggen ook eitjes. Deze kleven vast aan de haren en komen al na een week uit. De eitjes worden ook wel ‘neten’ genoemd.

Hoe zijn hoofdluizen en neten te herkennen?

Hoofdluizen zijn wit tot donker kleurig. Nadat ze zich volgezogen hebben met bloed, kleuren ze rood. Neten vallen minder goed op. Ze zijn namelijk erg klein, nog geen millimeter, en zijn grijswit van kleur. Neten zijn vooral te herkennen aan het feit dat ze zich aan het haar vastkleven.

Hoe kun je ze bestrijden?

Veel mensen denken bij het bestrijden van hoofdluis aan een antiluizenmiddel dat in het haar aangebracht wordt. Hoewel dat vroeger ook werd geadviseerd, blijkt nu dat kammen in veel gevallen voldoende is. Ook het wassen van kleding, beddengoed en speelgoed is in principe niet nodig. De enige manier waarop luizen zich verspreiden, is door het wandelen van hoofd naar hoofd. Besmetting van luizen via kleding, beddengoed of speelgoed is niet aangetoond.

Haar kammen met luizenkam werkt het beste

Als je hoofdluis bij je kind of jezelf hebt ontdek, begin dan eerst met het kammen van het haar. Doe dit met een luizenkam. Het kammen gaat het makkelijkst als het haar nat is. Kam het haar vanaf de hoofdhuid tot aan de punten. Schud de kam vervolgens uit boven een wit oppervalk, zoals keukenpapier. Op die manier kun je de luizen het snelst zien.

Twee weken kammen met de luizenkam

Twee weken lang het haar dagelijks uitkammen geeft het beste resultaat. Want ook al verwijder je de meeste luizen tijdens de eerste kam beurt, neten kunnen gemakkelijk achterblijven. Zorg er ook voor dat je de kam na gebruik goed reinigt. Als de luizen na twee weken niet verdwenen zijn of terugkeren, herhaal dan het kammen nog eens twee weken lang, maar dit keer in combinatie met een antiluizenmiddel. Zowel de kam als het antiluizenmiddel is verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

Hoe kun je hoofdluis voorkomen?

Hoofdluis heeft niets te maken met een goede of slechte hygiëne. Iedereen kan hoofdluis krijgen. Het is dus lastig om hoofdluis te voorkomen. Er is eigenlijk maar een manier om hoofdluis te voorkomen, en dat is door wekelijks te checken of je kind hoofdluis heeft. Op deze manier kun je snel handelen indien je hoofdluis of neten ontdekt en verdere verspreiden voorkomen.

 

Bronnen: RIVM en Zorgwijzer

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief