Wat is autisme en wat is de oorzaak?

Wat is autisme en wat is de oorzaak?

Men gaat ervan uit dat ongeveer 1% van alle Nederlanders autisme heeft. Het woord autisme wordt echter te pas en te onpas gebruikt, zonder dat veel mensen echt een idee hebben wat de stoornis inhoudt. Wat is autisme en wat is de oorzaak?

Wat is autisme?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij iemand problemen kan hebben met: sociale interactie, communicatie, gedrag en/of spel. Bij autisme ontwikkelen de hersenen zich anders, waardoor de prikkels die we uit onze omgeving opvangen (horen, zien, ruiken en voelen) op een andere manier ervaren worden. Deze prikkels worden meer als losse informatie gezien en niet als een logische geheel.

Vormen van autisme

Er bestaan verschillende vormen van autisme en om die reden praten we tegenwoordig over het autisme spectrum stoornis (ASS). Zo zoekt de een weinig contact met anderen, terwijl anderen juist het contact met anderen opzoeken.

Autistische stoornis

Andere benamingen voor deze vorm zijn klassieke autisme of syndroom van Kanner. Deze diagnose wordt in Nederland niet meer gegeven. Voorheen werd deze gegeven wanneer er sprake beperkte interessegebieden, herhalingsgedrag en problemen op het gebied van sociale communicatie en sociale interactie.

Syndroom van Asperger

Ook deze diagnose wordt in Nederland niet meer gegeven. Voorheen werd deze diagnose gegeven bij mensen waarbij er sprake was van beperkte interessegebieden, herhalingsgedrag en problemen op het gebied van sociale communicatie en sociale interactie.

PDD-NOS

Tegenwoordig wordt de diagnose PDD-NOS niet meer gegeven. De P in PDD-NOS staat voor pervasief en dat betekent dat het invloed heeft op de totale ontwikkeling. Denk hierbij aan sociale vaardigheden, relaties, motoriek, maar ook om gevoelens, fantasie en begrip van de wereld om je heen.

Syndroom van RETT

Dit syndroom is een aangeboren afwijking waarbij de ontwikkeling van een kindje stagneert en verslechtert. Voor het eerst manifesteert het syndroom van RETT zich tussen de zes en achttien maanden.

Syndroom van Heller

Bij dit zeer zeldzame syndroom ontwikkelen kinderen zich de eerste jaren van hun leven normaal, maar na het tweede tot vierde jaar komt er een terugval. De motorische, taalkundige en sociale vaardigheden stoppen zich te ontwikkelen. Daarnaast ontstaan er ook vaak problemen met de blaas- en darmfunctie. Een kindje met deze stoornis krijgt moeite met sociale interactie en begint gedrag te vertonen dat bij autisme past.

Multiple complex Development Disorder (McDD)

Officieel behoort deze aandoening niet tot ASS, maar wordt het gezien als een variant op PDD-NOS.

Oorzaak van autisme

Autisme is aangeboren en ontstaat doordat de hersenen van mensen met een autisme spectrum stoornis anders werken dan die van andere mensen. Zo geven waarnemingen bij autisten niet één groot beeld, maar allerlei losse fragmenten die weinig verband lijken te hebben.

De reden hiervoor is niet exact bekend. Wel weet men dat het veroorzaakt kan worden door verschillende factoren. Zo blijkt het dat autisme veel voorkomt bij onder andere neurologische ziekten. Maar het kan ook zo zijn dat een infectieziekte, die de moeder tijdens de zwangerschap heeft gehad, een rol speelt. Wel is bekend dat erfelijkheid van invloed kan zijn op het ontstaan ervan. Echter, hoe deze overerving plaats vindt en op welke genen de defecten of problemen liggen, is nog onduidelijk. Maar dat autisme in sommige families vaker voorkomt, is een feit.

Symptomen van autisme

Autisme is bij niemand hetzelfde, iedereen met een autistische stoornis heeft zijn eigen kenmerken en symptomen van autisme. Er kunnen problemen ontstaan op de algehele ontwikkeling. Zo kan iemand een achterstand op de ontwikkeling krijgen. Daarnaast kunnen slaapproblemen, eet- en/of drinkproblemen, onrustig of druk gedrag, stemmingsproblemen, epilepsie, leerproblemen en problemen met plannen en organiseren symptomen zijn.

Maar het is niet alleen maar negatief. Zo hebben mensen met ASS vaak een bijzonder gevoel voor humor, hebben ze oog voor detail, zijn goed met computers, computergames, puzzels en hebben een goed geheugen.

Het is ook zo dat bij ongeveer iedereen wel één of meerdere autisme kenmerken aanwezig zijn. Zo vinden veel mensen het wel erg fijn om een bepaalde routine te hanteren of vinden het erg prettig om een lange tijd intensief met maar één onderwerp bezig te zijn.

Diagnose autisme

Op het moment dat de kenmerken voor problemen op gebieden zoals werk, vrije tijd en relaties gaan veroorzaken, dan kan er een eventuele diagnose worden gesteld. Het stellen van zo’n diagnose is niet eenvoudig. Deze zal door een psychiater of gz-psycholoog worden gesteld aan de hand van een aantal gedragskenmerken.

 

Bronnen: Universitair Medisch Centrum Utrecht en Parnassia Groep

Delen:  
6 reacties op “Wat is autisme en wat is de oorzaak?
  1. Is autisme erfelijk??

    groet Harry

    Geschreven door Anoniem op
  2. “Het is ook zo dat bij ongeveer iedereen wel één of meerdere autisme kenmerken aanwezig zijn. Zo vinden veel mensen het wel erg fijn om een bepaalde routine te hanteren of vinden het erg prettig om een lange tijd intensief met maar één onderwerp bezig te zijn.”. En dat is nu precies het probleem. Net als ADD en ADHD (als deze termen ondertussen ook niet veranderd zijn) worden deze diagnoses veel te vaak gesteld. Als er maar een labeltje op gplakt kan worden.

    Geschreven door Henk op
  3. Ik ben Eddy, en al heel mijn leven met zware beperkingen en afstand moeten doen van vrouw en kinderen en of toch blijft ze nog contact houden maar zonder knuffel mijn kinderen iedereen is unique.
    Aub help me wat kan ik doen.

    Geschreven door Anoniem op
  4. Beste Eddy,
    Ik werd gegrepen door je hulpvraag. Waarschijnlijk omdat mijn man ook “afstand”heeft moeten doen van zijn ex vrouw en zijn kinderen tgv van zijn beperkingen Het werd me echter niet helemaal duidelijk waar je precies hulp bij vraagt. Kun je dat wat meer verduidelijken.
    Groetjes

    Geschreven door Anoniem op
  5. Beste redactie,
    Wat ik mis in jouw artikel is vrouwen en autisme, Annelies spek heeft dit o. a. Onder de aandacht gebracht.
    Ik kwam op mijn 50e erachter dat ik ASS heb, na 2 zware burn-outs.
    Misschien goed om dit ook eens te behandelen.

    Geschreven door Marianne. op
  6. Autisme, en verandering, ik zie dat veel mensen met purisme, heel slecht tegen verandering kunnen, vooral nu met de corona het heel zwaar hebben.
    Ik zie het zowel bij mijn zus als kleinzoon van 11, hoe ze worstelen, en er geen grip op krijgen.
    De een word er zeer verdrietig van, zoekt juist die knuffel die ze niet mogen nu, de ander slaat over in woede, schopt overal tegen aan.
    En vraagt negatieve aandacht.
    Moeilijk om er mee om te gaan, en hoe pak je dit aan?

    Geschreven door Vabrum op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief