Vergeetachtigheid: mogelijke oorzaken

Vergeetachtigheid: mogelijke oorzaken

Bij vergeetachtigheid denken veel mensen al snel aan alzheimer of een andere vorm van dementie. Echter, er zijn veel meer oorzaken die vergeetachtigheid kunnen veroorzaken. Wat zijn mogelijke oorzaken van vergeetachtigheid?

Vergeetachtigheid

Er is sprake van geheugenproblemen op het moment dat informatie minder goed wordt opgeslagen in je hersenen of wanneer die informatie later niet meer teruggehaald kan worden. Vergeetachtigheid kan een symptoom zijn van dementie, je kortetermijngeheugen werkt dan niet meer zo goed. Wanneer informatie weg is, dan is er sprake van geheugenverlies.

Oorzaken vergeetachtigheid

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van vergeetachtigheid:

Ouderdom

Met het ouder worden, wordt het minder makkelijk om de signalen tussen onze hersencellen aan elkaar door te gegeven. Dat komt onder andere doordat de isolatielaag rondom de verbindingen van onze hersencellen minder wordt. Daarnaast neemt ook je hersenvolume met de jaren af. Hiermee nemen je cognitieve functies af, zoals je aandachts- en concentratievermogen, denksnelheid en geheugen.

Geneesmiddelen

Bepaalde geneesmiddelen kunnen vergeetachtigheid veroorzaken. Zo hebben onder andere onderzoekers aan het Montreal University Institute of Geriatrics ontdekt dat benzodiazepinen, die gebruikt worden tegen slapeloosheid en angst, kunnen leiden tot vergeetachtigheid en concentratieproblemen kunnen veroorzaken. Tevens kwamen zij tot de conclusie dat antihistaminica (tegen allergie) en tricyclische antidepressiva ook kunnen leiden tot concentratieproblemen net als een verminderd vermogen om informatie te verwerken.

Vitamine B12-tekort

Een tekort aan bepaalde vitaminen en dan vooral vitamine B12 kan vergeetachtigheid veroorzaken. Een langdurig vitamine B12-tekort kan namelijk van invloed zijn op je concentratie en je geheugen. Oorzaken van te weinig vitamine B12 in je bloed kunnen zijn: een ziekte van maag of darmen, wanneer je alleen producten van planten eet, te veel alcohol inname en bepaalde medicijnen.

Overgang

Vooral in de eerste perioden na de laatste menstruatie kunnen er geheugenklachten ontstaan. Vooral het kortetermijngeheugen wordt beïnvloed, met als boosdoener de schommelingen in de hormoonspiegels . Het gaat dan hoofdzakelijk om de daling in het oestrogeengehalte. Deze cognitieve problemen verdwijnen vaak wel weer na de overgang.

Stress

Op het moment dat iemand zich langdurig zorgen maakt of erg veel stress ervaart, dan is er in de hersenen gewoonweg minder ruimte voor andere dingen. Hierdoor sla je bepaalde informatie niet of langzamer op, waardoor je vergeetachtig kunt worden.

Depressie

In het midden van onze hersenen zit de hippocampus. De hippocampus is dat deel van de hersenen dat het meest nauw betrokken is bij de geheugenvorming. Men gaat ervan uit dat er bij depressie volumeverlies in dit deel van de hersenen ontstaat, waardoor vergeetachtigheid kan ontstaan.

Hersenaandoening

Ook een hersenaandoening kan leiden tot ernstige geheugenproblemen. Voorbeelden hiervan zijn: een herseninfarct, hersenschudding, hersenvliesontsteking, tumor, MS, Ziekte van Parkinson en dementie.

Andere oorzaken

Natuurlijk zijn er nog veel andere oorzaken van vergeetachtigheid. Denk hierbij aan een verstoorde calciumhuishouding, langzaam werkende schildklier, chronische longziekten, ophoping van afvalstoffen in het lichaam door nier- en leverfunctiestoornissen, waardoor de hersenfunctie vermindert en terugkerende, diepe suikerdips bij mensen met diabetes.

 

Bronnen: Thuisarts, Medisch Spectrum Twente, Geheugensteunpunt en Alzheimer Nederland

 

 

Delen:  
8 reacties op “Vergeetachtigheid: mogelijke oorzaken
  1. goede duidelijke uitleg van hoe het verlies kan ontstaan.

    Geschreven door martinus op
  2. Jongens zeg… dat dit een oorzaak kan zijn voor mijn ziekte ms. ik neem nu al jaren vitamine B 12 bij, te laat maar toch neem ze in.

  3. Weer wat geleerd dank daarvoor.

    Geschreven door Anoniem op
    • Interessant om dit alles te weten. Ik heb zelf in het verleden een Tia gehad. Het is goed om meer over dit soort zaken te weten. Kan je op tijd aanvullingen innemen.

      Geschreven door Eddie op
  4. Voor zover ik kan nagaan wordt de oorzaak van het opnemen van informatie door de ziekte van Korsakov met name het extreem korte termijn geheugen niet genoemd. Wat is na het stellen van de diagnose het verloop?

    Geschreven door Frits op
  5. En wat vind u van Covid reactie na de beide Covid prikken en daarna ook long Covid erna? Ook je geest krijgt daar zo een enorme tik van. Is dat bekend?

    Geschreven door C op
    • Dat heb ik ook…. wordt hersenmist genoemd.

      Geschreven door Anoniem op
    • niets van gemerkt. Alles werkt nog prima

      Geschreven door docent op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief