Sta stil bij Alzheimer

Bijna ieder goed doel krijgt tegenwoordig wel een speciale dag toegewezen. Een dag waarop men stilstaat bij een bepaald onderwerp of een bepaalde ziekte en aandacht vraagt voor bijvoorbeeld medisch onderzoek. Waarom is dat beetje extra aandacht eens per jaar zo belangrijk? Neem Wereld Alzheimer Dag op maandag 21 september.

De ziekte van Alzheimer treft steeds meer mensen door de vergrijzing. En ook al wordt er enorm veel onderzoek gedaan naar de ziekte, een geneesmiddel is nog niet gevonden. Daarom is het goed om eens extra stil te staan bij de ziekte. Niet alleen voor de mensen die de diagnose hebben, maar voor iedereen. Want niemand is immuun voor de ziekte van Alzheimer.

De feiten op een rij

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Het is van de tien meeste voorkomende doodsoorzaken in Nederland, de snelst groeiende. Het is dan ook de ziekte die het meeste geld kost in Nederland. Dat steeds meer mensen de ziekte ontwikkelen komt vooral door de vergrijzing en het feit dat we steeds ouder worden. Want deze ziekte treft voornamelijk mensen van 65 jaar en ouder. Toch kun je de ziekte ook op jonge leeftijd ontwikkelen.

De ziekte van Alzheimer: geen ouderdomsverschijnsel

De ziekte van Alzheimer is geen ouderdomsverschijnsel. De hersenen gaan fysiek zo achteruit dat het psychiatrische symptomen tot gevolg heeft. Denk daarbij aan geheugenklachten en verandering in gedrag. Simple alledaagse dingen worden opeens een hele klus of zijn voor de persoon in kwestie niet meer uit te voeren. De ziekte heeft dus niet alleen vergaande gevolgen voor de patiënt zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving. Wanneer iemand op jonge leeftijd de ziekte ontwikkelt, verloopt het ziekteproces ook nog eens sneller dan bij oudere patiënten.

Oorzaak onbekend

Er wordt enorm veel onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer. Toch is het nog steeds niet duidelijk wat de ziekte precies veroorzaakt. We weten wel dat het niet behandelbaar is. Er is dus nog steeds geen geneesmiddel is gevonden dat de ziekte kan bestrijden. Dat maakt het extra belangrijk om stil te staan bij de ziekte.

Wat kun jij doen?

De Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO), steunt wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van en behandelingsmethoden voor de ziekte van Alzheimer. Dit kun jij ook doen door bijvoorbeeld geld te doneren of te kijken of je in aanmerking komt om mee te doen aan wetenschappelijke studies naar de ziekte van Alzheimer. Uiteraard kun je zelf ook een actie starten om mensen meer bewust te maken van de ziekte en de gevolgen. Zo kun je samen de bewustwording vergroten. Dat is belangrijk want men verwacht dat in 2050 1 op de 44 mensen de ziekte van Alzheimer heeft.

Bewustwording kan er ook voor zorgen dat iemand met geheugenklachten sneller naar een arts gaat. Want zoals bij iedere ziekte, geldt ook voor de ziekte van Alzheimer dat het stellen van een diagnose in een vroeg stadium van de ziekte het beste is. Voorkomen is beter dan genezen Het wordt zo vaak gezegd: gezond eten en voldoende bewegen is belangrijk voor een gezond lijf. Dat geldt ook in dit geval, want doe je dat niet dan loop je kans om schade aan de hart- en bloedvaten op te lopen. Dit vergroot de kans op de ziekte van Alzheimer. Ook roken speelt daarbij een rol. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die roken 50 procent meer kans hebben om een vorm van dementie te ontwikkelen dan mensen die niet roken.

Tot slot is het belangrijk om de hersenen te blijven prikkelen. Blijf dingen ondernemen, onderhoudt sociale contacten en blijf nieuwe dingen leren. Zo houdt je de hersenen scherp. De ziekte van Alzheimer is nooit helemaal te voorkomen, maar alle beetjes helpen!

Delen:  
6 reacties op “Sta stil bij Alzheimer
 1. is er een manier om voorhoofdsholteontsteking te voorkomen en of te genezen???????????????? 5 keer per jaar

  Geschreven door hijmering g op
 2. Naast de gebruikelijke medicijnen, zou je naar de KNO arts kunnen gaan. Die kan verder onderzoeken wat de oorzaak van de steeds terugkomende bijholteontsteking is.

  Geschreven door Tandor op
 3. alzheimer, De oorzaak is bekend en er zijn voldoende natuurlijke behandel methoden. In geen geval medicijnen voor alzheimer..Bepaalde voeding niet eten en BEPAALDE VOEDING JUIST WEL.

  Geschreven door gerardo op
 4. Kan je een mioompje uitstulpje zelf afbinden???????

  Geschreven door g hijmering op
 5. op mijn rechterbovenbeen helemaal bovenaan aan de binnenkant van mijn been is een mioompje ontstaan de huisarts wil het wel weghalen. maar kan je het ook zelf afbinden ??????

  Geschreven door g hijmering op
 6. Ik zou dat zelf niet doen. Dat is iets wat de huisarts beter kan doen. Afbinden is geen goede manier. het is geen wratje……

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief