Genetische verband epilepsie en migraine

verband epileptie migraine

Onderzoekers van de Columbia University hebben een genetisch verband ontdekt tussen epilepsie en migraine. De studie toont aan dat het hebben van een sterke familiegeschiedenis van epilepsie de kans op migraine met aura verhoogt.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat mensen met epilepsie aanzienlijk vaker dan de algemene bevolking migraine hebben. Het is echter niet duidelijk of dit te wijten is aan een gedeelde genetische oorzaak.

In de studie analyseerden de onderzoekers gegevens van 730 patiënten met epilepsie uit 501 gezinnen.

De gegevens waren afkomstig van The Epilepsy Phenome/Genome Project (EPGP), een genetische studie onder epilepsiepatiënten en hun families in 27 klinisch genetische centra in de VS, Canada, Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Tweemaal zoveel kans

De onderzoekers ontdekten dat mensen met drie of meer naaste familieleden met een epileptische aandoening tweemaal zoveel kans hebben op migraine met aura dan mensen met minder naaste familieleden met epilepsie. Migraine met aura is een ernstige hoofdpijn voorafgegaan door symptomen als het zien van lichtflitsen, blinde vlekken of tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen.

Onderzoeker Melodie Winawer van de Columbia University in New York concludeert: “Onze studie toont een sterke genetische basis van migraine en epilepsie, omdat de kans op migraine alleen wordt verhoogd bij mensen met naaste familieleden met epilepsie en wanneer drie of meer familieleden epilepsie hebben”.

 

Bronnen: Epilepsie.nl

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief