Reanimatie: van levensbelang!

Uit onderzoek van het Rode Kruis, blijkt dat 74% van de Nederlanders niet goed weet wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt. Ook weet zo’n 60% niet waar de dichtstbijzijnde AED hangt in de directe omgeving. Maar reanimatie kan van levensbelang zijn. Wat moet je doen als iemand een hartstilstand krijgt?

Deze schokkende cijfers bewijzen maar weer dat voorlichting over reanimatie belangrijk is. Met name omdat door adequaat en snel te handelen, de overlevingskansen van iemand met een hartstilstand worden vergroot. Hoog tijd dus om jezelf te laten voorlichten en dat begint met dit artikel waarin we de belangrijkste feiten voor je op een rij hebben gezet.

Waarom is het belangrijk om te kunnen reanimeren?

Iedere week worden er maar liefst 300 mensen getroffen door een hartstilstand buiten een ziekenhuis, zo blijkt uit cijfers van de Hartstichting. Meer dan de helft van deze mensen heeft nooit eerder hartklachten ondervonden. Als iemand een hartstilstand krijgt, dan weet iedereen dat je het alarmnummer 112 moet bellen. Maar voor een ambulance ter plaatste is, gaat er veel kostbare tijd verloren. De eerste zes minuten zijn namelijk cruciaal en het duurt vaak langer dan deze zes minuten voor een ambulance arriveert. Weten hoe je moet handelen in een situatie als deze, is dan ook van groot belang. Want de persoon in kwestie heeft vrijwel alleen kans op overleven als hij of zij direct gereanimeerd wordt. Daarbij telt ook dat het zuurstoftekort dat ontstaat bij een hartstilstand, al na vier tot zes minuten blijvende schade veroorzaakt aan de hersenen.

Wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt?

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, zijn er een aantal stappen die je moet volgen.

  • Te beginnen met het controleren of iemand buiten bewustzijn is.
  • Ook het inschakelen van hulp van omstanders is een eerste belangrijke stap.
  • Laat het slachtoffer echter niet alleen.
  • Controleer daarna of de persoon nog adem haalt. Als dit niet het geval is, bel dan direct met het alarmnummer 112.
  • Laat vervolgens iemand een AED ophalen.
  • Begin daarna met reanimeren. Reanimeren bestaat uit twee verschillende handelingen: te beginnen met dertig borstcompressies, gevolgd door twee keer beademen. Schakel hierna de AED in en volg de instructies.

Wat kun je doen om te helpen?

Uiteraard is het kunnen reanimeren het beste wat je kunt doen om iemand met een hartstilstand te helpen. Volg daarvoor een reanimatiecursus via bijvoorbeeld het Rode Kruis of de Hartstichting. In een paar uur tijd kom je te weten hoe je een hartstilstand kunt herkennen en leer je de vaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen reanimeren. Ook leer je hoe je een AED moet gebruiken. Na het voltooien van de cursus ben je in staat om adequaat en snel te handelen wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Daarmee kun je levens redden! Beide organisaties hebben overigens ook een special app ontwikkeld. Daarin staat niet alleen precies uitgelegd hoe je moet reanimeren, maar je kunt ook AED’s in de buurt opzoeken. Zo weet je in geval van nood wat je moet doen en waar een AED te vinden is om de persoon in kwestie mee te helpen.

 

Bronnen: rodekruis.nl en hartstichting.nl

Delen:  
2 reacties op “Reanimatie: van levensbelang!
  1. Graag meer uitleg over ziekte van crohn aub

    Geschreven door afi op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief