Ingegroeide teennagel; wat is er aan te doen?

Ingegroeide teennagel; wat is er aan te doen?

Een ingegroeide teennagel gebeurt meestal bij de grote teen en kan een pijnlijke aandoening zijn. Waarvan krijg je een ingegroeide teennagel? En wat is er aan te doen?

Wat is een ingegroeide nagel?

Wanneer de binnen- of buitenrand van je nagel in je huid is gegroeid, dan heb je een ingegroeide teennagel. Je herkent dit aan een geïrriteerde nagelwal. Deze is dan opgezwollen, rood en kan pijnlijk zijn. Op de plek waar de nagelpunt door de huid gaat kunnen makkelijker bacteriën binnendringen. Hierdoor kan de nagelwal gaan ontsteken, wanneer dat het geval is dan kan er ook pus en bloed uit de wond lopen. In erge gevallen kan er dan ook wild vlees groeien, wat eigenlijk een soort littekenweefsel is. De medische benaming is een unguis incarnatus.

Oorzaak ingegroeide teennagel

Waarom een teennagel ingroeit is niet altijd duidelijk. En zijn een aantal factoren die de kans op ingegroeide nagels vergroten:

  • Schoenen die te smal, krap of te breed zijn;
  • Een teennagel die licht gekanteld of gebogen is;
  • Te kort knippen van de nagel of niet recht afknippen.

Ontsteking ingegroeide nagel behandelen

Wanneer de ingegroeide teennagel ontstoken is, dan kun je de ontsteking het best behandelen met behulp van:

  • Je teen voor ongeveer 20 minuten onder te dompelen in een sodabadje. Mensen met diabetes mogen dit niet doen.
  • Week je tenen twee keer per dag in wat lauwwarm water om de pijn te verlichten en de druk op je nagel te verminderen.

De ontsteking is een gevolg van je ingegroeide teennagel, wanneer deze niet behandeld wordt dan zal de ontsteking niet weggaan.

Ingegroeide nagel behandelen

Afhankelijk van de ernst van de ingroeiing zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Wanneer het niet al te ernstig is, dan kan je huisarts of een pedicure of podotherapeut een wattenbolletje onder de nagelrand plaatsen. Hiermee kan de nagelrand wat worden opgehoogd. Ook kan er een beugeltje worden geplaatst om er voor te zorgen dat de nagel weer recht groeit.

Wanneer de ingroeiing ernstiger is, dan is het vaak nodig om het nagelbed te versmallen. Hiermee voorkom je dat er een hernieuwde ingroei kan ontstaan. Het versmallen van het nagelbed kan door een stukje van de nagelrand weg te snijden.

Ook is het mogelijk om niet alleen de nagel te versmallen, maar ook de wortel van de teennagel te versmallen. Hierbij wordt er een stukje wortel van de teennagel weggesneden of weggekrabd. Aansluitend wordt er een vloeistof gebruikt op het deel waaruit je nagel groeit om er voor te zorgen dat dit deel van de nagel niet opnieuw aangroeit en er dus een smallere teennagel overblijft.

Wanneer naar je huisarts?

Een ingegroeide teennagels gaat eigenlijk niet vanzelf over. Daarom is het verstandig om zo vroeg mogelijk naar je huisarts, pedicure of de podotherapeut te gaan. Zij kunnen dan bepalen wat de beste behandelingsmethode voor je is.

 

Bronnen: Isala, Antonius Ziekenhuis en Arts en Zorg

Delen:  
reactie op “Ingegroeide teennagel; wat is er aan te doen?
  1. Een ingegroeide teennagel is heel erg goed te behandelen met een beugel geplaatst door een pedicure. Bij mij werkt t uitstekend.

    Geschreven door Nanna op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief