Ingegroeide teennagel kan zeer pijnlijk zijn

Ingegroeide teennagel, kan zeer pijnlijk zijn

Een ingegroeide nagels is geen pretje! Wanneer je dit niet behandelt, dan kan dit zelfs erg pijnlijk zijn. Een bezoek aan de pedicure, podotherapeut of zelf arts kan dan noodzakelijk zijn. Wat is de oorzaak van een ingegroeide nagel en hoe is dit te behandelen?

Wat is een ingegroeide nagel?

In de meeste gevallen ontstaat een ingegroeide teennagel aan de grote teen. Hierbij is de binnen- of buitenrand van je nagel in je huid gegroeid. Hierdoor kan er een wondje ontstaan welke kan gaan ontsteken. In de huid eromheen kan er vocht ophopen en daarna kan er ‘wild vlees’ ontstaan. Het gevolg is dat het rond je nagel dik en rood wordt met pijn tot gevolg.

Deze pijn voel je zeker wanneer je er op drukt, loopt en wanneer je een te nauwe schoen draagt. Iedere keer wanneer je je voet op de grond neerzet, dan wordt de huid rond je nagel naar boven geduwd, waardoor de nagel iets dieper in je huid gaat. Dit veroorzaakt die pijn.

Ingegroeide teennagels komen relatief het meest voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Dit kan te maken hebben met de combinatie van dunne nagels, als gevolg van de snelle groei, en te kleine schoenen (ook als gevolg van die snelle groei).

Oorzaken ingegroeide teennagel

Waardoor een teennagel ingroeit is, niet helemaal duidelijk. Er zijn wel een aantal factoren die een belangrijke rol spelen, waaronder:

  • Te smal of te nauwe schoenen;
  • Vorm van de teen zelf;
  • Te rond afknippen van de nagels in plaats van recht;
  • Kromme teennagels;
  • Je grote teen stoten.

Behandelen ingegroeide teennagels

Op het moment dat de nagelrand een beetje is ingegroeid of dreigt in te groeien en irritatie veroorzaakt, dan kan een pedicure of podotherapeut kijken of het mogelijk is om je nagelrand iets op te hogen. Dit doen ze door een watje, rubber gootje of beugeltje onder de nagel te schuiven. Ook kan hij of zij de huid regelmatig naar beneden proberen te masseren.

Op het moment dat er sprake is van een ernstige ontsteking of wanneer de klachten verergeren, blijven of terugkomen, dan zal het nodig zijn om je nagel te versmallen. Hierbij worden zowel de nagelrand als de wortel van je nagel versmalt. Het stukje wortel wordt weggehaald, waarna het deel van waaruit je nagel groeit behandeld wordt met een speciale vloeistof. Dat doet men zodat de nagel niet opnieuw aangroeit en er uiteindelijk een smallere nagel overblijft.

Voorkomen ingegroeide teennagel

Natuurlijk is het beste om ingegroeide nagels te voorkomen, zodat je behandelingen kunt vermijden. Let daarom op deze zaken:

  • Zorg bij het kopen van schoenen dat je 0,5 cm ruimte overhoudt bij je langste teen;
  • Knip je teennagels recht af, dus niet rond, en niet te kort;
  • Knip je nagels bij voorkeur net nadat je in bad of onder de douche bent geweest. Ze hebben dan een hoog vochtgehalte, waardoor ze minder kwetsbaar zijn;
  • Bepaalde sokken en panty’s kunnen druk zetten op je tenen wanneer je je schoen aantrekt;

Je kunt een ingegroeide teennagel niet in alle gevallen voorkomen. Wanneer je een bolvormige nagelplaat of een van nature kromme nagel hebt, dan heb je helaas meer kans op het krijgen van een ingegroeide teennagel. Wanneer dat het geval is, dan is het helemaal belangrijk om met bovenstaande punten rekening te houden.

 

Bronnen: Isala, Thuisarts en Maxima Medisch Centrum

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief