Buikvet: deze sporten zijn het meest effectief

Buikvet: deze sporten zijn het meest effectief

Een te veel aan buikvet vergroot de kans op hart- en vaatziektes en diabetes type II. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat buikvet ook voor andere gezondheidsproblemen kan zorgen. Dus is de vraag welke sport is het meest effectief tegen buikvet?

Buikvet: zeker niet onschuldig

Wanneer je ouder wordt, dan verandert je lichaam. Je stofwisseling verandert en je spiermassa neemt af, waardoor je meer vet rond je buik opslaat. Echter, er bestaan verbanden tussen het hebben van buikvet en het ontstaan van gezondheidsproblemen waaronder diabetes en hart- en vaatziektes.

Door buikvet te verbranden verlies je niet alleen centimeters rondom je buik, maar je verlaagt ook het risico op het krijgen van serieuze gezondheidsproblemen.

Sporten tegen buikvet

Medici en wetenschappers zijn het erover eens dat dagelijks bewegen van essentieel belang is om buikvet te verbranden. Maar niet elke vorm van sport is even effectief. Dus welke sporten zijn het meest effectief tegen buikvet?

Cardio oefeningen

Cardio oefeningen, zijn oefeningen die op langdurig op een stabiel tempo worden gedaan en waarbij je lichaam veel zuurstof verbruikt. Een andere benaming voor cardio oefeningen zijn aërobe oefeningen. Om je buik- en organenvet te verminderen met cardio moet je dagelijks minimaal 30 minuten bewegen. Voorbeelden van cardio oefeningen die je kunt doen zijn:

HIIT training

HIIT staat voor high intensity interval training. Hierbij wissel je cardio met een laag inspanningsniveau af met cardio die je bijna met maximale inspanning doet. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat HIIT-training in verhouding tot cardio voor een hoger gewichtsverlies en een groter verlies van centimeters rondom de buik zorgt.

Dit soort training is bovendien niet erg tijdrovend, maar laat toch je hart pompen en je hele lichaam werken. HITT-training bestaat bij uitstek uit oefeningen die je ook thuis kunt doen.

Voorbeelden van HIIT oefeningen:

 • Jumping jacks
 • Burpees
 • Push-ups
 • Squats
 • Mountain-climers
 • High knees

Buikspieroefeningen

Buikspieroefeningen zorgen er voor dat je buikspieren sterker worden. Ze zijn een dan ook goede manier om vet aan je taille en buik kwijt te geraken. Echter, alleen maar buikspieroefeningen doen is niet de oplossing om je buikvet te verbranden. Naast buikspieroefeningen moet je krachttraining voor het hele lichaam doen om buikvet te laten verminderen.

Door aan krachttraining te doen, spreek je meerdere spiergroepen tegelijk aan, waardoor je spiermassa opbouwt. Daardoor gaat het verbranden van buikvet sneller.

Voorbeelden van buikspieroefeningen zijn:

 • Planken
 • Side planken
 • Bicycle crunch
 • Leg raises

Krachttraining

Krachttraining is zeer belangrijk als je buikvet wil verbranden. Bij krachttraining is het doel om je spieren groter en steviger te maken door je spieren te belasten. Je belast je spieren dan met behulp van je lichaamsgewicht, dumbbells, halters en fitnesstoestellen. Dit alles leidt tot meer spiermassa. Meer spiermassa zorgt voor een hogere verbranding, omdat spieren meer calorieën verbranden dan vet op het moment dat je lichaam in rust is.

 

Bronnen: WebMD, Nu.nl en Droge Spieren

Delen:  
12 reacties op “Buikvet: deze sporten zijn het meest effectief
 1. Er word veel sportoefeningen aangegeven om buikvet te verliezen, maar niet iedereen kan niet meer al die oefeningen doen, en wat dan?

  Geschreven door Nel op
  • @Nel, het heeft vooral te maken met je hormoonhuishouding. Denk aan teveel snelle suikers. Zoek maar eens wat op over insulineresistentie. De juiste voedingsstoffen zijn ook belangrijk om de insulinegevoeligheid te verbeteren.
   Bewegen is altijd goed maar binnen jouw mogelijkheden. Doe zelf niet aan sporten. Wel wandelen en fietsen en geen buikvet en toch al voorbij de overgang. Yoga kan ook helpen om je hormonen meer in balans te krijgen.

   Geschreven door C. op
  • Helemaal mee eens.ik heb meerdere operatie gehad en ben longpatient..niet heel erg maar astma en beginnend copd en ik heb oa een buikoperatie gehad waarbij ze een tumor in mijn buikwand hebben verwijderd. En een netvlies loslaten inclu operatie waarbij ik ook maanden niets mocht doen..ben altijd prima op gewicht geweest en nu mega buikvet..en aangekomen (ook na menopause). Wat nu?

   Geschreven door Dreeke op
 2. Belangrijkste is de voeding. Want bij de meeste die buikvet hebben weten zelf heel goed wat ze verkeerd doen mbt voeding. Je kan oefeningen doen maar zo lang er alcohol en toegevoegde suikers/ siroop in gaat dan heeft het geen enkele zin.

  Geschreven door Marcel op
 3. Veel wandelen in hoog tempo elke dag! Top voor mij

  Geschreven door Tiny0190 op
 4. Ik denk dat ik het wel weet, maar snoep graag en ik beweeg niet. Wel in huis maar verder eigelijk niet en ik heb heel veel medicijnen; hart, bloedverdunners, meerdere medicijnen reuma, evenwichtstoornis infuus 1x per 8 weken. Maar toch erg bedankt voor je reactie Nel👍

  Geschreven door Anoniem op
 5. Het verhaal over vet kwijt raken met HIT training is inmiddels achterhaald. Weliswaar verbrand je vet maar zorgt de hongertoename voor meer eetlust dan bij inspanning op laag/gemiddeld niveau. Trainen op laag/gemiddeld niveau lijdt dus tot groter gewichtsverlies dan HIT-training

  Geschreven door Arthur op
 6. Genen en hormonen en het scheelt echt ieder pondje door het m?????

  Geschreven door dikke henkie op
 7. “Nederland in Beweging”- Maandag tot en met Vrijdag – 9.15 op N.P.O.2 en 10.15 op N.P.O.1. Beide 15 min.
  Ik doe al vanaf het begin mee met Olga en partners en ben d.m.v. deze activiteiten plus wandelen een redelijk fit persoon. Begin en beleef het zelf…..

  Geschreven door Ria Mooij op
 8. Als je door een chemokuur niet meer actief kunt zijn, zoals wandelen of fietsen ect. zakt je bij dit soort
  verhalen de moed in de schoenen. Je hoofd wil wel, maar je lichaam laat je door zware vermoeidheid iedere dag in de steek, de ene dag erger dan de andere dag, soms zo erg dat je niet kunt kauwen van vermoeidheid, details zal ik voor mijzelf houden.
  Natuurlijk let ik op met wat ik eet, maar een keer wat lekkers gaat er echt wel in, en daar zit nu net de kneep. “Vandaag gaat het een beetje goed, geen lood in mijn lijf” dus genieten!!

  Al 25 jaar iedere dag moe zijn is geen pretje, maar dat geldt ook voor veel gehandicapten die in een rolstoel moeten zitten, in het hoofd is de wil er wel, maar oooooh dat lichaam, wat kan dat tegen strijdig reageren, die balans is ver te zoeken.

  Voor iedereen veel sterkte, als je gezond bent doe er wat aan, je hebt maar een leven!!

  Het is een lang

  Geschreven door Sharon op
 9. Ik heb 2 ingezakten ruggenwervels wat nu met buikspieroefeningen?

  Geschreven door Keuken op
 10. Geertje, Als je 88 bent, houd ik het maar bij minstens 5000 stappen per dag . Dat gaat nog prima.

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief