Verbrand buikvet voor een strakke buik

De meest genoemde plek, als het om afvallen gaat, is waarschijnlijk wel de buik. Hoe kom je van dat “buikje” af en hoe maak je je buik “zomerproof”? Verbrand buikvet voor een strakke buik.

Hoe kom je eigenlijk aan zo’n buikje?

Er is een verschil in aanleg tussen mannen en vrouwen, mannen hebben door hormonen meer aanleg voor een dikke buik, bij jonge vrouwen wordt het vet meestal opgeslagen rond de heupen, onderbuik en billen en bij oudere mannen en vrouwen gaat het vet vooral rond de buik en borsten zitten. Niemand is dus veilig voor het buikvet. Teveel aan energie wordt door het lichaam opgeslagen als lichaamsvet. Buikvet is overtollige (en dus overbodige), energie die blijft zitten wanneer dit niet verbrand wordt.

Maar hoe krijg je een strakke buik?

Wanneer je let op je voeding en gaat sporten dan kun je snel van dat buikvet afkomen. Dit klinkt als een open deur maar je moet wel weten waar je op moet letten met betrekking tot je voeding en welke sportactiviteit je moet doen.

Voeding

 • Begin de dag met een eitje
  Eieren zijn namelijk de perfecte bron van proteïne en eiwitten. Daarnaast maakt het je stofwisseling sneller en heb je de rest van de dag minder trek.
 • Eet vetten
  Dit klinkt misschien tegenstrijdig maar het gaat hier om onverzadigde vetten. Denk aan voeding met veel omega-3 zoals sardines, haring, noten en wilde zalm. Natuurlijk ook avocado’s, want die zitten bomvol gezonde vetten die je vetverbranding zelfs verhogen. Vermijd echter verzadigde vetten die zorgen namelijk veelal voor die extra pondjes op en rond je buik.
 • Eet geen fabrieksmaaltijden
  We bedoelen hiermee kant-en-klare maaltijden zoals deze in de supermarkten te verkrijgen zijn. Deze maaltijden bevatten veelal erg veel glucose fructosesiroop, kunstmatige kleurstoffen en transvetten. Transvet is een onverzadigd vet dat slechter is voor onze gezondheid dan verzadigde vetten. Het grootste deel van transvet in eten ontstaat in de fabriek.
 • Drink 2 liter water per dag
  Door ongeveer 8 tot 10 glazen water per dag te drinken zorg je er niet alleen voor dat je eetlust wordt geremd maar ook dat je metabolisme (je stofwisseling) wordt verhoogt wat helpt bij het verbranden van buikvet.

Sporten

Wil je van die bobbelige buik af dan moet je een combinatie van cardio- (hardlopen, fietsen of zwemmen) en krachttraining doen om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Bouw het langzaam op, met 2 a 3 keer per week tussen de 30 en 45 minuten. Wanneer je geoefend bent, dan is interval aan te raden omdat dit veel intensiever is.

Veel mensen denken dat sit-ups dé manier is om van buikvet af te komen, maar ook al verstevig je met sit-ups je buikspieren het draagt niet tot nauwelijks bij tot het verbranden van het buikvet.

Verlaag je cortisol niveau

Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol en dat onder andere een rol speelt bij de vertering van voedsel. Wanneer je langdurig onder druk staat (lees stress), dan wordt er meer cortisol aangemaakt dan goed voor je lichaam is en dat wordt opgeslagen in actief vetweefsel in de buikholte. Dus een laag cortisol niveau draagt bij aan minder vetopslag.

Maar hoe verlaag je jouw cortisol niveau?

 • Slaap minimaal 8 uur per dag.
 • Verminder stress. Zelfs al korte pauzes van maar 5 minuten waarbij je op je ademhaling let zorgen er voor dat je je cortisol waardes verlaagd.
 • Vermijd kunstmatige zoetstoffen zoals sorbitol.

Conclusie

Combineer bovengenoemde tips en je zult zien dat je strak die zomer binnenstapt. Eet meer eiwitten en onverzadigde vetten waardoor je bloedsuikerspiegel laag blijft en hierdoor verbrand je sneller hoog- en laag zittend buikvet.

 

Bronnen: menshealth.com en healthline.com

Delen:  
39 reacties op “Verbrand buikvet voor een strakke buik
 1. met dank voor de zeer leerrijke informatie van jullie te ontvangen.zijn 10.000 stappen per dag ook voldoende om buikvet te verbranden?

  Geschreven door tunder op
 2. Als ook de andere tips over voeding in acht worden genomen zal dat zeker voldoende zijn als de stappen met een bepaalde intensiteit worden genomen.

  Geschreven door John Leppink op
 3. En hoe zit het met fietsen? En lichamelijk behoorlijk intensief werk in de zorg?

  Geschreven door cd op
 4. Hoe kan je 15 kilo afvallen. Wat moet je allemaal doen en hoe krijg e minder eetlust

  Geschreven door Hajs op
 5. Een fatsoenlijk dieet volgens en dagelijks een half uurtje gaan sporten.

  Geschreven door John Leppink op
 6. Drink lauw water dat verminderd eetlust. En om 15 kg afgevallen moet je gwn je levensstijl een beetje veranderen door meer te sporten en gezond te eten

  Geschreven door Mikki op
 7. Heeft het drinken van groene thee ook goed effect op vetverbranding?

  Geschreven door Hans op
 8. Nee. Groene thee werkt vochtafdrijvend.

  Geschreven door John Leppink op
 9. Ik kan moeilijk bewegen door een beperking ..Hoe kan ik nu het beste afvallen lopen en fietsen gaat echt niet,of heel moeilijk en pijnlijk…minder eten is geen optie… snoepen doe ik niet..

  Geschreven door Kira 61 op
 10. Ik denk dat je dit het beste meet een fysiotherapeut kan bespreken. Die kan dan rekening houdende met je beperking een programma samenstellen van dingen die je zou kunnen doen.

  Geschreven door John Leppink op
 11. Er word genoemd de dag te beginnen met een eitje. Hoe? Gekookt, gebakken?

  Geschreven door karin op
 12. Dat mag je helemaal zelf bepalen. Maar gezonder is gekookt (4 minuten) gebakken heeft weer wat meer vet. Tenzij je een goede pan hebt en je het eitje zonder boter kunt bakken.

  Geschreven door John Leppink op
 13. Ik ben gek op gekookte eieren. Maar ELKE dag? Mocht toch hoogstens 3 x per week? Of is dat al weer herzien? Dat hoop ik van harte!

  Geschreven door Berendina op
 14. Iedere dag een eitje kan geen kwaad, tenzij je een verhoogd cholesterol hebt of aan hart en vaatziekten lijdt. Dan is terughoudendheid geboden.

  Geschreven door John Leppink op
 15. Sinds kort krijg ik blauwe plekken en striemen als ik ook heel licht bijv. mijn arm stoot of de hond er langs krabt met zijn poten. Ben 66 jaar en had hier nooit last van!!!!

  Geschreven door marcello op
 16. heb al enige jaren cholesterolgehalte van 6,5-7. Voel mij prima maar bi een oogscan bleken de afvoerende haarvaten in mijn oog niet zo duidelijk zichtbaar als normaal zou moeten zijn. Dit zou kunnen duiden op dichtslibben door de wat hogere cholesterol. Is dit waar en wat is er aan te doen behalve gezond eten en liefst GEEN medicijnen?

  Geschreven door kwebbel op
 17. Het moeilijk te zeggen wat hier de oorzaak van zou kunnen zijn. Het kan een probleem zijn bloedvaatjes in de huid…soms ook medicijngebruik.
  Ik denk wel dat het goed is om even bij de huisarts langs te gaan met deze klacht.

  Geschreven door Tandor op
 18. Gezond eten, Becel gebruiken en sporten zorgt voor een lager cholesterol gehalte. Of dat echter voldoende is om de vaatjes te doen herstellen en of dat nog mogelijk is kan ik niet zeggen.

  Geschreven door Tandor op
 19. Ik heb een cholestorol van 5,8 LDL mijn dokter heeft me medicijnen voorgeschreven van 40 mg per dag. Het liefst probeer ik rode rijst kan ik dit zonder problemen slikken en de staties niet nemen?

  Geschreven door Christa op
 20. Lees eerst eens alles op internet over de leugens (van de voedingsmiddelenindustrie, o.a.Unilever) over een te hoog cholesterol alvorens medicijnen te gaan slikken met vervelende bijwerkingen.

  Geschreven door cor op
 21. Als je dit wilt doen, dan altijd in overleg met je huisarts. Je LDL is vrij hoog. Het zal dan vaker gecontroleerd moeten worden om te voorkomen dat het verder stijgt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

  Geschreven door Tandor op
 22. Ben er ook erg van geschrokken. Mijn vader en zijn broers hadden het allemaal en zijn gestorven aan hartkwalen. Nu ben ik begonnen met elke dag 40 minuten loopband op plusminus 5,5 km per uur. Daarna een kwartier zwemmen. Ik hoop dat dat zal helpen en dat mijn cholestorol daardoor omlaag gaat. Verder probeer ik goed om de vetten te letten.

  Geschreven door Christa op
 23. Het ligt niet altijd alleen maar aan het eten. Er kunnen ook andere factoren meespelen. Het kan ook erfelijk zijn, maar het kan in ieder geval geen kwaad om ook goed op je voeding te letten en te bewegen.

  Geschreven door Tandor op
 24. HALLO,
  Specifiek en alleen buikvet verbranden kan niet he.
  Je verbrand vet over je hele lichaam.

  Om af te vallen ga 3 keer in de week sporten combineer cardio met krachttraining.download een app waarop je kan invullen wat je eet en dus je macro’s bij kan houden. Bereken dus eerst wat je precies nodig hebt aan kcal,eiwit koolhydraat vet en vezels.
  Is wel ergens te vinden via google.

  Of je gaat net als ik naar personal body plan. Die mensen maken een trainingsschema voor jeben je krijgt een goeie app waarin je makkelijk je vooruitgang kan bij houden.En je persoonlijke coach sleept je er doorheen.

  Geschreven door Mr t op
 25. hallo
  mijn vrouw had in aug 2012 een hartinfarct en moest medicijnen (met HEEL VERVELENDE bijwerkingen nemen (stearines of hoe ze heten mogen) Op rad van een homeopathisch arts slik ze nu Normochol (rode rijst extract) en haar cholesterol waardes zijn PRIMA

  Geschreven door ton op
 26. Ik ben diabeet in 1985 geworden . Toen waren de behandelingen wel anders dan nu. Vroeger mocht ik geen suiker en als ik minnie zakje schips nam een boterham laten staan mij cholesterol en bloeddruk zijn eigenlijk nooit hoog geweest. Nu vinden de artsen dat ik wel cholesterol tabletten moet slikken ter verkoming van. Mij moeder heefd wel een te hoge en die slik 20 mg en ik heb geen last (tussen haakjes ) en ik slik 40 mg. Heb in het begin verschrikkelijke spierpijnen gehad nu ander merk en geen bijwerkingen meer . Maar wat zou jij doen in dit geval ??? Zeggen sorry dokter maar die ga ik niet slikken ?? Je bent toch overgeleverd aan artsen die er voor geleerd hebben ?? Je heb ook bloedsuikerverlagende thee . Maar als je daar aan begint is het eind toch zoek. ???

  Geschreven door suikerspinnetje op
 27. Is het waar dat als je citoen met water drinkt of veel zuur eet zure bommen of zo. Dat je dan makelijk vetten afbreekt?? Of komt dat alleen door 2 l water te drinken . En het zuur doet niks ?????

  Geschreven door suikerspinnetje op
 28. Hallo ik heb een vraag ? Is een uit geperste citroen met water aan gelengd goed voor de vet verbranding.Dat doe ik namelijk als ik ga sporten.
  Met vriendelijke groet.

  Geschreven door Margaret op
 29. Ik hoop dat iemand mijn een duidelijk antwoord op mijn vraag kan geven.
  Met mijn hartelijke dank.

  Geschreven door Margaret op
 30. Dat kan inderdaad helpen maar remt in ieder geval het hongergevoel

  Geschreven door Tandor op
 31. Als we samen( man-vrouw )sex bedrijven duurt het heel lang voor ik klaar kom, als ik klaar kom , dan denk ik .Nou is dat alles . geen genot of fijn gevoel . Wat is er met me aan de hand . De leeftijd , is dat normaal als je boven de 60 jaar bent ??

  Geschreven door bromsnor op
 32. Dat kan afhangen hoeveel je boven de zestig bent….
  Bij 61 niet, bij 81 wel…….
  Heb je ziekten of aandoeningen?
  Gebruik je medicijnen of alcohol?

  Geschreven door Tandor op
 33. beste Margaret,
  Een uitgeperste citroen aangelengd met water is prima tijdens het sporten. Ik zou dat blijven doen.
  Voor de vetverbranding maakt dat echter niets uit. Het sporten is hetgeen waar u vet mee verbrand.
  Kies voor een duursport zoals hardlopen of fietsen. Zorg dat uw hartslag niet te hoog wordt. Dat geeft het beste resultaat om vet te verbranden

  Geschreven door Nico op
 34. Ik heb steeds terugkerende obstibatie, daardoor pijn links onder mijn ribbenboog,
  Welke voedingsmiddelen helpen om beter naar de wc te kunnen.6

  Geschreven door Tjitske Kooijman op
 35. Vooral vezelrijke voedingsmiddelen. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt. 2 liter per dag.
  Een lijst van voedingsmiddelen kun je vinden op:
  http://www.voedingscentrum.nl

  Geschreven door Tandor op
 36. Hoihoiii wat bij mij altijd goed helpt inderdaad yoghurt met muesli en een handje ongezouten noten erg gezond en goed voor je darmen/ontlasting ook op me vakantie,s als ik moeilijk af kan , doppinda,s of ongezouten noten en hopla geen op geblazen gevoel meer , en vooral ook bewegen . Succes met proberen oke mvg barbara

  Geschreven door Barbara foppes op
 37. Vooral veel drinken na je volkoren boterham of muesli helpt ook. Niet direct maar na ca. 1.5 uur na je maaltijd.

  Geschreven door HaantjeDeVoorste op
 38. Rode rijst extract is de natuurlijke versie van een statine dat in NL niet geregistreerd of op de markt is. Schijnt erg weinig bijwerkingen te hebben. geen idee waarom dat middel hier niet geregistreerd is. Maar lijkt dus een prima oplossing te zijn. Wel proberen een zo goed mogelijk product met juiste doseringen te krijgen. Supplementen worden vinder tot niet gecontroleerd itt geneesmiddelen. Succes! Hubert

  Geschreven door Hubert op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief