Krachttraining goed voor lichaam en geest

Krachttraining is goed voor lichaam en geest.

Dat sporten goed voor ons is dat is ons bekend. Velen denken bij sporten al snel aan duursporten zoals wandelen, fietsen en hardlopen. Maar velen weten niet dat ook krachttraining enorme voordelen biedt, zowel lichamelijk als geestelijk. Wat zijn de fysieke en mentale voordelen van krachttraining?

Wat is krachttraining?

Met krachttraining zorg je ervoor dat je door regelmatig je spieren zwaar te belasten je spierweefsel opbouwt. Met andere woorden hierbij doe je spierversterkende oefeningen. Door regelmatig te trainen zet je kracht op bepaalde spiergroepen, waardoor er kleine scheurtjes in die spieren ontstaan, die vervolgens herstellen. Dat herstellen vindt plaats boven het oorspronkelijke niveau, waardoor je de volgende keer weer iets zwaarder kunt trainen om vervolgens om de lange termijn meer spiermassa op te bouwen.

Krachttraining voor fysieke én mentale gezondheid

Het uitoefenen van spierversterkende oefeningen levert zowel lichamelijke- als geestelijke voordelen op. Wat zijn de lichamelijke voordelen?

Lichamelijke voordelen

Er zijn een aantal lichamelijke voordelen:

Verlaagt risico diabetes

Krachttraining verhoogt de gevoeligheid voor insuline en verlaagt je bloedglucosespiegel. Spieropbouw met behulp van krachttraining lijkt hiermee dus een belangrijke rol te spelen in het verlagen van het risico op diabetes type 2. Ook kun je met krachttraining heel gericht werken aan vetvermindering zoals biukvet. Minder buikvet betekent minder vet rond de organen. Hierdoor wordt de kans op suikerziekte ook kleiner.

Verbetert je lichaamshouding

Door het trainen van je rug-, buik- en schouderspieren versterk je je romp. Door deze spieren aan te sterken zul je automatisch een meer natuurlijke lichaamshouding aannemen.

Sterkere botten

Naast dat je je spieren traint, is krachttraining ook goed voor je botten. De sterkte en de dichtheid van de botten wordt beter als we ons inspannen of een bepaalde mate van overbelasting op onze botten uitoefenen. Door de botsterkte op deze manier te vergroten, verklein je de kans op osteoporose ook wel bekend als botontkalking. Vooral bij vrouwen is dat een reden voor botbreuken op wat latere leeftijd.

Verhogen rustmetabolisme

Door aan krachttraining te doen, bouw je relatief veel spierweefsel op en spierweefsel heeft energie nodig in tegenstelling tot vetweefsel wat een opslagplaats is van energie. Spiermassa leidt tot een hoger energieverbruik, ook in ruststand.

Gezondere hart en bloedvaten

Volgens het Radboud UMC blijkt dat wanneer je wekelijks minimaal een uur per week aan krachttraining doet dat dit het risico op hart- en vaatziekten met bijna 30% verlaagt. Door wekelijks aan krachttraining te doen maak je dus echt een groot verschil. Ook laten meerdere onderzoeken zien dat krachtsporters gemiddeld een lager cholesterolgehalte hebben. Een verlaagd cholesterolgehalte vermindert de kans op problemen aan je hart en bloedvaten.

Mentale voordelen krachttraining

Door te trainen verhoogt je lichaam op de afgifte van serotonine, dopamine en endorfine. Deze stofjes zijn onze belangrijkste gelukshormonen.

Goed voor je humeur

Ook lijkt het erop dat krachttraining een positieve invloed heeft op je humeur. De belangrijkste reden daarvoor is dat je tijdens het sporten endorfine aanmaakt. Dat is een stofje waar je meer blij en vrolijk van wordt.

Betere cognitieve functies

Het verbetert je cognitieve functioneren. Cognitieve functies zijn functies zoals: het geheugen, leervermogen, taalgebruik en het kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe dagelijkse handelingen. Ook wanneer je op latere leeftijd met het trainen begint, ook dan lijkt het erop dat het de effecten van Alzheimer vertraagt. Helemaal wanneer krachttraining gecombineerd wordt met wandelen.

Minder angst en stress

Het is gebleken dat bij bepaalde mensen door aan krachttraining de symptomen van angst en stress verbetert. Door het trainen wordt er meer endorfine aangemaakt, wat stress kan tegengaan en zelfs kan helpen om depressie te bestrijden.

Beter slapen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat krachttraining ervoor zorgt dat je beter slaapt. De deelnemers van één onderzoeken die in de ochtend trainden vielen ’s avonds sneller in slaap. De deelnemers die later op de dag trainden werden ’s nachts minder vaak wakker.

 

Bronnen: Droge Spieren, ASR en Fitsociety

Delen:  
4 reacties op “Krachttraining goed voor lichaam en geest
  1. Heel goed om te weten.

    Geschreven door Rafita op
  2. Ik heb COPD en kan niet sporten. Bij een flinke inspanning heb ik adem te kort en wordt dan kortademig. Mijn leeftijd is 76 en ben op zoek wat ik wel kan. Wandelen kan ik zonder kortademig te worden zo’n 2 tot hooguit 3 kilometer. Ik weeg 56 kilo maar mijn lichaam zakt en mijn dijbenen zijn in omvang elk 5cm toegenomen net als mijn buikomvang. Wat kan ik doen, wordt hier nogal radeloos van.

    Geschreven door Kitima op
    • Ga fitnessen/ krachtsporten. Je oefeningen doe je stationair, dus geen onverwachte bewegingen

      Geschreven door Smit op
    • Hallo ik zou bij het wandelen gebruik maken van nordic walking stokken u traint hierbij ook alle spieren, ook met copd is dat handig want u bepaald zelf uw doel en belastbaarheid.
      Wellicht ook belangrijk geen hoge kosten en overal en altijd uit te voeren

      Geschreven door Ing op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief