Waarom zwemmen gezond is

Waarom zwemmen gezond is

Spring wat vaker in het water, want zwemmen is niet alleen leuk het is ook nog eens heel gezond voor je. Waarom is zwemmen gezond?

Gezondheidsvoordelen van zwemmen

Je traint verschillende spiergroepen

Door te zwemmen kun je op een evenwichtige manier al je spiergroepen trainen. Niet alle zwemslagen bieden dezelfde voordelen, maar wanneer je zwemoefeningen afwisselt, dan kun je de spiergroepen trainen die je wilt.

Met schoolslag werk je aan de spieren van je benen, maar tegelijkertijd ook die van je biceps, borst, schouders en buik. Dat geldt ook voor een rug- en borstcrawl, waarbij hier ook de rugspieren en de triceps worden getraind. De vlinderslag is waarschijnlijk iets meer voor de geoefende zwemmer. Deze zwemslag moet technisch goed worden uitgevoerd, omdat je anders je rug kan overbelasten. Heb je deze slag technisch onder de knie, dan train je de spieren van je schouders, rug, buik en benen. We kunnen wel zeggen dat zwemmen een echte total body workout is.

Versterkt je botmassa

Met het ouder worden wordt onze botmassa langzaam afgebroken. Hierdoor kunnen botten sneller breken. Meestal worden onze gewrichten met het ouder worden ook gevoeliger voor slijtage. Door te bewegen kan deze afbraak voor een deel worden tegengegaan. Het is algemeen bekend dat gewicht dragende sporten zoals hardlopen de botdichtheid vergroten. De schokbelasting draagt bij aan het sterker maken van je botten door het verbeteren van je botdichtheid.

Vele jaren dacht men dat zwemmen niet voor een betere botdichtheid zorgde. Echter, volgens een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Applied Physiology blijkt dat ook zwemmen je botdichtheid vergroot. Wel in veel mindere mate dan gewicht dragende sporten.

Afvallen

Zwemmen is niet alleen maar goed voor je conditie, door te zwemmen verbrand je ook veel calorieën. Natuurlijk is dit afhankelijk van de intensiteit waarmee je zwemt. Wanneer je baantjes zwemt dan kun je al net zoveel calorieën verbranden als hardlopend op de loopband of door de weilanden. Met 10 minuten zwemmen verbrand je ongeveer 60 calorieën. Met de borstcrawl, 80 calorieën en 150 calorieën met de vlinderslag.

Vermindert stress

Eén van de meest effectieve manieren om je geestelijk te ontspannen is lichaamsbeweging. Door een paar keer per week te zwemmen kun je de cortisolwaarde verlagen. Je maakt met zwemmen namelijk de gelukshormonen dopamine en endorfine aan. Cortisol is het hormoon dat in je lichaam wordt aangemaakt als je stress hebt. Een langdurige overdosis cortisol verstoort echter veel processen in je lichaam, waaronder: slaapproblemen, overgewicht, darmklachten en oververmoeidheid.

Een bijkomend effect is dat je met zwemmen vet verbrandt. Belangrijk als je wilt afvallen, maar ook om de ophoping van vet rond de buikstreek. Hier zitten de meeste cortisolreceptoren. Door het verminderen van het buikvet zal de cortisolwaarde ook uiteindelijk afnemen.

Kan ook met blessures

Als je herstelt van een blessure, last hebt van astma of artritis, dan is zwemmen vaak nog steeds een optie. Zwemmen kan in sommige gevallen de pijn zelfs verminderen. Omdat het zwembad een vochtige omgeving is, is het ook nog eens fijn voor mensen met astma. Overleg wel met je arts of fysiotherapeut, zo weet je bijvoorbeeld of er bepaalde zwemslagen zijn die je maar beter niet toe kunt passen.

Vergroot je longcapaciteit

Daarnaast vergroot zwemmen je longcapaciteit, wat ook kan helpen om meer controle over je ademhaling te krijgen. De dichtheid van het water vraagt om een diepere ademhaling, waardoor de longcapaciteit en je uithoudingsvermogen verbeteren.

Beste sport voor je hart

Zoals je al hebt kunnen lezen is zwemmen goed voor je hele lichaam, maar als het om je hart gaat, dan kun je het beste zwemmen. Door te zwemmen train je je lichaam en dus ook je hart. Het verbetert de functie van je hart, waardoor het efficiënter werkt en je bloedvaten flexibeler worden. Door de druk van het water stroomt het bloed makkelijker terug naar je hart, waardoor het 10 tot 15% minder hard hoeft te werken. Maar door het ontspannende effect en doordat je je lichter voelt, daalt je rusthartslag ook.

Conclusie

Zwemmen is om een aantal redenen goed voor je. Niet alleen omdat je met zwemmen verschillende spiergroepen tegelijk traint, maar het heeft ook een ontspannende werking en helpt het tegen stress. Ook niet onbelangrijk: bijna iedereen kan deze sport beoefenen, ook mensen die last hebben van rugpijn of zere heupen of knieën.

 

Bronnen: Drogespieren, Medi-Mere en Sportadvies

 

Delen:  
4 reacties op “Waarom zwemmen gezond is
 1. Ik zwem zomers vaak in een duinmeer mits het zwemwater voldoende is opgewarmd zo rond de 20 graden. Meestal in de avond een uurtje heerlijk om te doen…..

  Geschreven door Peter op
  • In 10 minuten zwemmen verbrand je 60 calorieën.
   Is dat niet wat weinig?

   Geschreven door Toon op
 2. Klopt. Laatste 6 weken elke dag half uurtje gezwommen. 8 Kg verloren. Wel saaie sport.

  Geschreven door Adrie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief