Waarom koud douchen gezond is

Veel mensen vinden het heerlijk om lang en warm te douchen. Zeker wanneer de temperatuur buiten zakt. Maar denk ook eens aan koud douchen, dat brengt namelijk heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee.

Waarom is koud douchen gezond?

Activeert de vetverbranding

Door koud te douchen stimuleer je de stofwisseling. Ons lichaam bestaat onder meer uit twee soorten vetweefsel, namelijk wit en bruin vet. Wit vet is het soort vet dat we opslaan als we meer calorieën eten dan verbranden. Dit vet slaat zich veelal op bij je taille, rug, nek en dijen. Bruin vet is belangrijk voor ons lichaam. Het wordt geactiveerd bij extreme kou en houdt ons warm. Uit onderzoek is gebleken dat door koud te douchen de aanmaak van bruin vet wordt bevorderd. Door de combinatie van een goede doorbloeding en een verhoogde concentratie van bruinvet wordt het metabolisme (de stofwisseling) verhoogd en werken alle chemische processen in het lichaam sneller.

Goed voor je bloedsomloop

Het lichaam reageert op het koude water door de aderen samen te laten trekken, zodat er extra bloed naar bijvoorbeeld het hart, de hersenen en de lever stroomt en minder bloed naar de uiteinden van ons lichaam, de ledematen. Dit kan gezien worden als een natuurlijk beschermingsmechanisme. Door regelmatig een koude douche te nemen train je de spiertjes in de aderen en houd je de aderen in een goede conditie. Daarmee ontlast je ook je hart. Met koud douchen, stijgt ook de bloeddruk, waardoor het bloed met een veel hogere druk door onze belangrijke organen wordt gepompt. De cellen worden op die manier optimaal gevoed en voorzien van extra zuurstof.

Geeft je energie

Koud douchen geeft je energie. In eerste instantie komt dit door de adrenaline maar daarnaast ook door de vele signalen die je perifere zenuwuiteinden naar je hersenen sturen. Deze signalen hebben een opwekkend effect en geeft je dus energie.

Versnelt het spierherstel na het sporten

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het koud douchen (of in een ijsbad gaan zitten) een zeer effectieve manier is om spierpijn te verminderen en om beginnende spierpijn te voorkomen. Wanneer je na het intensief sporten je koud (af)doucht dan wordt de afbraak van de spier-eiwitten tegen gegaan wat erg goed is voor het herstel na het sporten. Het is zelfs zo dat wanneer de spieren tijdens het sporten overbelast zijn geweest, het koud (af)douchen een ontstekingsremmende werking heeft.

Verbetert je immuunsysteem

Zodra ons lichaam in aanraking komt met koud water, wordt het bloed effectiever naar de vitale organen gepompt. Dit voorkomt dat het hart en andere belangrijke organen onderkoeld raken. Maar je bloeddruk gaat ook naar beneden en je stofwisseling omhoog. Omdat je lichaam opeens wordt blootgesteld aan extreme kou, moet het zich verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost. Bepaalde onderzoeken beweren dat mensen die koud (af)douchen meer witte bloedcellen aanmaken. Witte bloedcellen zijn de virusbestrijders van ons lichaam.

Kan depressie verzachten

De uitkomst van een onderzoek wat in 2008 is gedaan is dat door het lichaam bloot te stellen aan koud dat er hierdoor noradrenaline vrijkomt. Noradrenaline is een hormoon dat depressie kan verzachten.

Kan stress verminderen

Uit een ander onderzoek bleek dat de proefpersonen die werden blootgesteld aan kou dat deze personen een verlaagd niveau aan urinezuur hadden. Een verhoogd niveau van urinezuur wordt vaak gemeten bij mensen met een hoge bloeddruk, nierproblemen en obesitas. Een laag niveau van urinezuur vermindert de kans op dit soort aandoeningen. Een hoge bloeddruk en stress zijn vaak aan elkaar gelinkt. Daarnaast hadden de proefpersonen juist een verhoging van glutathione. Glutathione is een sterk lichaamseigen antioxidant dat ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen.

Goed voor je huid

Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. De poriën sluiten beter af waardoor ze kleiner ogen. Er zijn ook mensen die er van overtuigd zijn dat koud douchen cellulitis tegen gaat. Warm water daarentegen kan je huid laten uitdrogen.

Zelf het effect van koud douchen ervaren?

Wanneer je zelf de effecten van koud douchen wilt ervaren zorg er dan voor dat je dit langzaam opbouwt. Start bijvoorbeeld met gewoon douchen om vervolgens kort af te douchen met koud water. Je kunt ook telkens de kraan iets kouder zetten. Je zult zien dat je iedere keer iets langer onder die koude douche kunt staan. Er zijn ook mensen die het graag omdraaien. Zij douchen eerst koud om vervolgens warm af te douchen.

 

Bronnen: sportrusten.nl en womenshealthmag.com

Delen:  
7 reacties op “Waarom koud douchen gezond is
 1. Euhm…

  – “Met koud douchen, stijgt ook de bloeddruk…”

  – “Maar je bloeddruk gaat ook naar beneden…”

  Hoe zit het nou?

  Overigens kunnen mensen met hartklachten of ademhalingsproblemen beter eerst een arts raadplegen voordat ze koud gaan douchen. Al die ‘activerende effecten’ kunnen bij deze mensen een ongewenst resultaat hebben.

  Geschreven door CriticEye op
 2. Ja, goede waarneming. Een contradictie in tekst. En leg nu maar eens uit beste tekstschrijver. Sauna is daarom goed en gezond. Koud douches of bad als einde. Pas op absoluut geen alcohol voor, tijdens of na!!!

  Geschreven door Analistic op
 3. Van mijn moeder en grootmoeder leerde ik hoe koud douchen heerlijk verfrissend werkt. Zelfs en juist als het koud weer is, je wordt er nl. warm van, oa omdat je bloed sneller gaat stromen. Zij deden dat volgens de Kneipp kuur, wat inhoudt dat je begint met je voeten, achterkant van je benen en dan verder omhoog, steeds het verste punt van je hart als eerste koud water geven. Hoofd als laatste. Je kunt er heel oud mee worden.

  Geschreven door Hermine op
 4. Beste,

  Zag dit ook in deze tekst staan, maar denk dat het logisch is dat je een hogere bloeddruk zal krijgen als je een koude douche neemt, het bloed zal sneller rond stromen, de circulatie zal verbeteren. Elk persoon kan fouten maken / schrijven, maar als je een beetje logisch redeneert dan zal je al snel begrijpen wat ie bedoelde.

  +

  @CriticEye

  Ik heb ademhalingsproblemen, en koud douchen in combinatie met ademhalingsoefeningen, helpen echt. Voor mensen met een slecht hart is het aan te raden om niet koud te douchen en te stoppen bij een te hoge hartslag. Source: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/117668-koude-douche-gezond-of-is-koud-douchen-juist-slecht.html

  Ik ga akkoord met wat er in het artikel staat.

  Koud douchen is echt geweldig.

  Geschreven door INTP op
 5. Ik denk dat ze bedoelen dat tijdens het douchen je bloeddruk stijgt, maar dat na het douhen je bloeddruk verlaagt. Dit lijkt me een logisch effect. Het staat er inderdaad niet zo handig geschreven.
  Dat koud water gezond is wisten we al heel lang van die mensen die in de winter een wak in het ijs slaan en daarin gaan zitten. Die mensen werden nooit ziek. Maar je moet het wel maar kunnen brrrrr…

  Geschreven door MEE op
 6. Inderdaad, denk ik ook. En da’s echt moedig van hun dat ze dat kunnen “in een bak ijs of in het gesmolten / kapot gemaakte deel van bevroren water gaan zitten of zwemmen”. Mentale / geestkracht en meditatie heb je hier sowieso voor nodig. Anders zal het je niet lukken. Lijkt me wel leuk om het ooit eens uit te proberen.

  Geschreven door INTP op
 7. Wij mijn man en ik douchen altijd met koud water !
  Al 12 jaar dus nooit meer warm douchen !
  Wij vinden het heerlijk vooral erna dan word je lekker warm !
  Echt een aanrader en het is een kwestie van wennen !!
  En nog goedkoop ook ha ha !!??

  Geschreven door M t W op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief