Daarom is koud douchen gezond

Daarom is koud douchen gezond

Volgens fervente voorstanders is koud douchen super gezond. Koud douchen zou verschillende positieve effecten hebben op onze gezondheid, maar wat zijn dan de gezondheidsvoordelen van koud douchen?

Gezondheidsvoordelen koud douchen

Er zijn indicaties dat dagelijks koud douchen een aantal mentale en fysieke gezondheidsvoordelen oplevert. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van koud douchen?

Verbetert de bloedcirculatie

Wanneer je koud doucht dan reageert je lichaam op deze temperatuursverandering. In eerste instantie wil je lichaam zo snel mogelijk weer warm worden. Eerst trekken de bloedvaten zich samen door de kou en daarna verwijden je bloedvaten om het lichaam op te warmen tegen de kou. Hierdoor gaat je bloed sneller rond en versnelt de bloedcirculatie.

Versterkt je weerstand

Uit een onderzoek van een team van artsen van het AMC is gebleken dat in de groep die iedere dag koud douchten het ziekteverzuim bijna 30% lager was. Er was geen verschil tussen de groepen die 30, 60 of 90 seconden koud douchten. Je zou dus kunnen zeggen dat door koud te douchen je je weerstand versterkt.

Goed voor je humeur

Het koude water zorgt voor een verhoogde aanmaak van bepaalde neurotransmitters zoals noradrenaline en endorfine. Beide stofjes zorgen voor een opwekkend en vrolijk gevoel.

Stressbestendig

Door koud af te douchen veroorzaak je een stressreactie in je lichaam. Door dit dagelijks te doen, kun je leer je je zenuwstelsel voorbereiden om een iets hoger stressniveau aan te kunnen. Zo kun je net iets beter met je dagelijkse portie stress om gaan.

Minder moe en spierpijn na training

Wanneer je na een goede hardlooptraining een koude douche pakt, dan kan dit verzachtend werken op pijn en een eventuele ontsteking. Op het moment van het hardlopen moet je bloed worden verdeeld over je huid, spieren en je hart. Het hart om je cardiale output te behouden, je spieren zodat je die inspanning kunt doen, en je huid om de warmte kwijt te raken. Wanneer je na je training koud doucht, dan komt er meer bloed beschikbaar voor gebieden voor onder andere je spijsvertering. Hierdoor kan de opname van vocht en voedingsstoffen beter verlopen. Het gevolg daarvan kan dan zijn dan je minder moe bent en minder spierpijn.

Meer onderzoek

Voor al deze gezondheidsvoordelen bestaat nog geen wetenschappelijk bewijs. Hiervoor zal er dus nog veel meer onderzoek naar gedaan worden.

 

Bronnen: Plos One, Orangefit. Gezondheid en Wetenschap en Runnersworld

 

Delen:  
4 reacties op “Daarom is koud douchen gezond
 1. Mijn man en ik doen dit al jaren en voelen ons er goed bij. Het is als zwemmen in de zee – je moet er altijd heel even doorheen en daarna is het gewoon fijn. Doen!

  Geschreven door Ria Mooij op
 2. Doe al jaren koud “douchen”, zeker al vanaf 1992 na het hardlopen de zee in en daarna een wandeling. Echt zomer en winter even erin. Deze zomers gebruik ik de koude douche thuis. Workshop Wim Hof was een eitje voor mij in 2013, kadootje van m’n dochter, zij deed het ook!! Knap als ongeoefende dame. Doet het nu ook. Tegenwoordig sinds 2019 een uur wandelen en daarna ……. Koud water!!!

  Geschreven door 73 jarige op
 3. Hoe kan dit nu, mij is verteld dat een WARME douch goed doet. Of bedoeld men: een warme douch doet goed, maar een koude douch is gezond.
  Met vriendelijke groet,
  Hans de Weerdt.

  Geschreven door Anoniem op
 4. mijn vraag is of het altijd voor iedereen gezond is?

  Geschreven door Anneke op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief