Waarom je het altijd koud hebt

Hoe komt het dat de één het altijd warm heeft en de ander op dat zelfde moment graag nog een extra truitje aantrekt? Het heeft niets te maken met aanstellen maar met lengte, sekse en nog veel meer dingen.

Temperatuurregeling

De temperatuurregeling begint in de hersenen en wordt gecontroleerd door hormonen. Op hun beurt houden die hormonen rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur van de buitenste huidlagen. Het hormoon oestrogeen maakt ook deel uit van dit temperatuursysteem. We zijn allemaal warmbloedig. Dat betekent dat onze lichaamstemperatuur zo rond de 37 graden schommelt. Toch kan dit per persoon sterk variëren. Wij hebben een aantal redenen op een rijtje gezet waarom de één het koud heeft en de ander juist niet.

Lengte

Het blijkt dat kleine mensen het sneller koud hebben dan grote mensen. De reden hier zou liggen in het feit dat kleine mensen een groter lichaamsoppervlak hebben in verhouding tot hun lichaamsinhoud, en door dat in verhouding grotere lichaamsoppervlakte verliest een kleiner iemand naar verhouding sneller warmte.

Sekse

Vrouwen hebben het over het algemeen sneller en vaker koud dan mannen. Er zijn een aantal duidelijke lichamelijke oorzaken aan te wijzen dat vrouwen het sneller koud hebben, dan mannen en dat vrouwen sneller koude handen en voeten hebben, dan mannen. Dit komt onder andere door oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon. Oestrogenen komen ook bij mannen voor maar dan in veel lagere concentraties. En oestrogenen beïnvloeden onze lichaamstemperatuur, waardoor deze gedurende de cyclus wisselt. Tijdens de menstruatie is de temperatuur van een vrouw ongeveer een graad lager.

Daarnaast speelt spiermassa een rol. Vrouwen hebben gemiddeld 20 tot 30 % minder spiermassa dan mannen. En spieren zorgen er onder andere voor dat het lichaam warmte opwekt. Dus wanneer iemand meer spieren heeft kan deze meer warmte opwekken. De reden dat vrouwen vaker koude handen en voeten hebben, komt omdat de handen en voeten van vrouwen minder goed doorbloed zijn, dan de die van mannen. Het bloed en de circulatie vervoert warmte vanuit de lichaamskern naar de handen en voeten. Als de doorbloeding van handen en voeten van vrouwen slechter is, dan van mannen, kan er ook minder warmte worden vervoerd, waardoor de handen en voeten van vrouwen sneller koud worden.

Gewicht

De onderhuidse vetlaag is een goede isolatielaag en houdt dus de warmte van het lichaam goed vast. Mensen die zwaarder zijn hebben een warmer gevoel omdat hun interne organen warmer zijn. Aan de andere kant zijn hun ledematen zijn weer kouder. Slankere mensen hebben het daarentegen vaker koud, omdat bloed dat door de ledematen stroomt eerst opgewarmd moet worden voor dat het terug gepompt wordt. Het onderhuidse vet zou je dus kunnen zien als een menselijke isolatielaag.

Sporten

Het blijkt dat mensen die regelmatig sporten het minder snel koud hebben dan mensen die weinig sporten en bewegen. Door te bewegen verhoogt de stofwisseling en dus ook de verbranding. Deze verbranding gaat ook door in rust toestand en wordt naverbranding genoemd. Bij dit verbranden komt extra warmte vrij ook wanneer je niets doet en hierdoor krijg je het minder snel koud.

Frisse lucht

Onze interne temperatuur wordt onder andere geregeld met cellen in onze huid. Deze cellen sporen kou op, en zorgen ervoor dat bij kou de haar- en bloedvaten verkleinen en de bloedcirculatie vertraagt. Bij rokers gebeurt dit sneller, terwijl actieve mensen het langer en vaker warm hebben. Mensen die weinig buiten komen zijn minder goed in staat om warmte op te wekken, dan mensen die veel buiten zijn. Mensen die veel buiten zijn, zijn wel in staat om de stofwisseling in een hogere versnelling te zetten en zo warmte op te wekken, als de lichaamstemperatuur dreigt te dalen. Het is dus een gewenning.

Schildklier

De schildklier functioneert indirect als thermostaat. Bij een schildklieraandoening zijn kouwelijkheid en benauwdheid dan ook bekende symptomen. Een schildklier die te snel werkt zorgt vaak voor hitte en een te langzaam werkende schildklier veroorzaakt veelal kou. Bij problemen met de schildklier kan iemand het heel snel koud hebben en vaak koude handen en voeten hebben.

Geluk

Daarnaast is ook het geluksgevoel van invloed op het feit dat iemand het koud heeft of altijd warm heeft. Uit een Canadese studie blijkt dat mensen die eenzaam zijn het kouder hebben dan mensen die omgeven worden door familie en vrienden en zich gelukkig voelen. Zij hebben het dus vaak warmer.

 

Bronnen: zowerkthetlichaam.nl en newscientist.nl

12 reacties op “Waarom je het altijd koud hebt
 1. En wat denkt u over polyneuropatie dokter,ik had het in benen en armen maar door een God”s wonder heb ik geen pijn meer. Maar wat beschadigt is aan zenuwen is kapot. ik had het dus motorisch en sensorisch.

  Geschreven door Leen op
 2. wat is schildklier,ik ben n man ik loop 10 km pd en heb altijd koude handen en voeten

  Geschreven door radouane op
 3. Ik herken dit Radouane een van mijn vorige werkgevers liep ook 10 km per dag,en had ook altijd koude handen hij vertelde me dat het kwam door het lopen,dat hij daardoor geen vet meer in z”n handen had om deze te beschermen tegen de kou.

  Geschreven door Leen op
 4. Ik ben 65 jaar en heb het altijd koud draag een t shirt met kortemouwen en shirt met lange mouwen en daar over heen een trui en dan nog lopen heel vaak de koude rillingen over mijn lijf wat zou de oorzaak kunnen zijn slaap met sokken en pyama anders wordt ik wakker van de kouden voeten

  Geschreven door ruud van dam op
 5. Een slechte schildklier heeft toch ook andere symptomen? Toch niet als je alleen koude voeten hebt? mvg Noura.

  Geschreven door Noura op
  • Daar zijn in de regel ook nog andere klachten bij.

   Geschreven door Tandor op
 6. Mijn collega’s hier hebben een jas aan, terwijl de kamertemperatuur zo rond de 24 graden schommelt. Is dit normaal?

  Geschreven door Meneer op
  • Ja Meneer, dat is volkomen normaal hoor.

   Geschreven door Oudere meneer op
 7. Ikheb altijd koude voeten en een koude neus en ja echt heel erg, ik voel me er ongelukkig door. Terwijl het in huis 21 gr. Is.

  Geschreven door Gajenixan op
 8. Een van die collega’s die met een jas aan zit (terwijl kamertemperatuur 24 graden is), vind het ook vaak te fris buiten zodra er een klein beetje wind staat…

  Geschreven door Meneer op
  • Update: momenteel is het 26 graden op de kamer en heeft 1 van de betreffende collega’s een overhemd met korte mouwen aan…

   Mogelijk is er een bepaald soort mentale grens rond de 25 graden?

   Geschreven door Meneer op
 9. Nou Meneer, ondanks dat het 26 graden op de kamer is én ik een overhemd met korte mouwen aan heb, én gigantisch op de tocht zit heb ik het bij vlagen erg warm. Ik denk dat dat gerelateerd is aan het feit dat ik tijdens de lunchpauze een bovenmenselijke prestatie heb geleverd door naar de viskraam te wandelen én ook weer terug.

  Geschreven door Oudere meneer op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief