Voordelen van koud douchen

Voordelen van koud douchen

Douchen is een hygiënische gewoonte die we dagelijks uitvoeren. Maar vaak hoor je dat koud douchen veel beter voor je is. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van koud douchen?

Voordelen van koud douchen

Meer energie

Door koud te douchen zorgt het koude water ervoor dat het je lichaam stimuleert, activeert en alert maakt. Een koude douche kan dus een goede manier zijn om je dag fris en vol energie te beginnen.

Stimuleert je immuunsysteem

Wanneer je koud doucht, dan reageert je lichaam door op te warmen. Dit is een natuurlijke reactie om ervoor te zorgen dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Dit zorgt er weer voor dat je immuunsysteem geprikkeld wordt. Je lichaam reageert hier namelijk op, door meer witte bloedcellen aan te maken. Witte bloedcellen gaan infecties en virussen te lijf om je te beschermen tegen griep en verkoudheid.

Gewrichtspijnen verlichten

Het lymfesysteem in het lichaam van de mens, helpt bij het ontdoen van afvalstoffen uit de cellen van het lichaam en beschermt je tegen ziektes. Echter, er ontstaat pas beweging in de lymfevaten op het moment dat de spieren zich samentrekken. Een koude douche zorgt ervoor dat de spieren zich samentrekken en dus voor meer beweging in de lymfevaten. Dit kan onder andere gewrichtspijn voorkomen en eventueel bestrijden.

Maakt je stressbestendiger

Men beweert ook dat een koude douche helpt tegen stress. Een verhoogde bloedcirculatie, samen met een daling in urinezuur en verhoging van glutathion, zouden hiervoor zorgen. Er treedt ook gewenning op aan oxidatieve stress, waardoor je meer bestendig wordt tegen allerlei negatieve of stressvolle ervaringen die je dagelijks meemaakt.

Goed voor huid en haar

Wanneer je een koude douche neemt dan trekken je huidporiën en haarschubben tijdelijk samen als reactie op het koude water. Het gevolg is dat je huid minder uitdroogt. Omdat de huideigen oliën niet gestript worden door het warme water, krijg je een bepaalde glans over je huid en haar.

Verlaagt de kans op depressie

Door te douchen op een temperatuur van maximaal 20 graden kan de kans op een depressie verminderen. Onderzoekers denken dat de hersenen door de koude sensoren in de huid, veel elektrische signalen ontvangen. Dit alles stimuleert je brein tot de aanmaak van noradrenaline, een hormoon dat depressie zou tegengaan. Ook wordt er meer endorfine in het bloed gemeten, doordat het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt. Endorfines kunnen zorgen voor fijne gevoelens.

Stimuleert je metabolisme

Ons vet bestaat uit 2 soorten vet; te weten wit en bruin vet. Als je een koude douche neemt, dan reageert je lichaam door zich op te warmen. Hiervoor wordt het metabolisme gestimuleerd. Het metabolisme zou het bruin vet als brandstof gebruiken om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Let wel; een koude douche alleen is niet genoeg. Thuis moet de thermostaat iets lager en je moet je minder dik aankleden wanneer je naar buiten gaat.

Bevordert het spierherstel

Het koud afdouchen of door wisselbaden te nemen zou spierpijn als gevolg van een grote inspanning kunnen verminderen. Door de koude douche verlaagt de temperatuur van de huid en de spieren. Dat leidt tot een vernauwing van je bloedvaten en daardoor voel je minder pijn en slinken eventuele zwellingen. Als je onder een koude douche stapt en de bloedvaten zich vernauwen, zal het bloed wegtrekken en daardoor zouden overtollig melkzuur en andere afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Echter, hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Verhoogde vruchtbaarheid bij mannen

De reden dat de testikels zich buiten het lichaam bevinden is omdat ze een lagere temperatuur bezitten dan de rest van het lichaam. Een warme douche betekent een hogere scrotum temperatuur waardoor de productie van zaadcellen vermindert. Koude douches leveren niet meer zaadcellen op, maar ze vormen geen bedreiging voor het sperma zoals het verhogen van temperatuur van de scrotum door een warme douche. Het kan dus de vruchtbaarheid verhogen.

Conclusie

Er zitten dus een aantal mooie gezondheidsvoordelen aan het koud douchen. Voor de meeste mensen in ieder geval dan. Het koud douchen wordt afgeraden in de volgende gevallen:

 • Wanneer je pas gegeten hebt. (Het is namelijk zo dat een volle maag te veel bloed naar zich toetrekt, waardoor je flauw zou kunnen vallen).
 • Wanneer je een hartpatiënt bent.
 • Wanneer je last hebt van aderaandoeningen.
 • Wanneer je koorts hebt.
 • Wanneer je serieus aan stress lijdt.

Ook is het verstandig om langzaamaan te wennen aan koude douches. Dus laat de overgang van warm naar koud geleidelijk verlopen. Het is de bedoeling dat je met wisselbaden begint. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 3 minuten warm douchen en 1 tot 2 minuten koud. Een warme douche is 37 tot 40 graden en een koude douche is maximaal 20 graden.

 

Bronnen : womenshealthmag.com en sportrusten.nl

Delen:  
20 reacties op “Voordelen van koud douchen
 1. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr………

  Geschreven door Oepie op
  • Het gevoel erna is zoooo lekker! Je staat echt aan! Stap eronder, adem uit en open die kraan. Doorademen en relax. Dit 2-3 min.

   Geschreven door André op
 2. Mijn man is voorstander van koud douchen. Is nu met de mountainbike door de duinen naar strand, doet daar ademhalings oefeningen, als hij thuis komt gaat hij koud douchen. Bevalt hem prima. Hij is 73 jaar. Ik ga niet mee. Haha

  Geschreven door Glassie 24 dec 9.27 uur op
 3. Het is idd geweldig om een koude douche na te nemen,dit doe ik al zeker 35 jaar.
  Sauna en dan een koud bad nemen 2 keer per week heerlijk,werkelijk een positieve verslaving.
  Dina

  Geschreven door Anoniem op
 4. Is elke dag een douche duurzaam voor ons milieu? Is gewoon wassen niet goed genoeg?

  Geschreven door Veenstra op
  • zeker! Mee eens.

   Geschreven door =Roberto op
 5. in plaats van gewoon wassen voor het milieu kan je ook gaan zwemmen. Milieu dit milieu dat. Het gezondste is helemaal niet eten, drinken en zelfs niet ademen. Onze voeding, water en lucht ziin verontreinigd. Gezondheid begint bij je goed voelen.

  Geschreven door Ivo op
 6. Ik begin zelf met lauw, niet al te koud water, dan warm en dan eindigen met lauw/koud water. Ijskoud is me wat te heftig.
  @Veenstra. Douchen is niet alleen jezelf schoonmaken maar is ook een energetische reiniging, om alles van je af te spoelen, plus dat het ontspant.

  Geschreven door Anoniem op
 7. Lecker

  Geschreven door Dode vogel op
 8. ik zou het graag proberen ,maar ik ben hartpatient

  Geschreven door AJ van Tol op
  • Niets zo fijn als een tuindouche ijskoud water en dan lekker douchen een paar minuten en een paar keer per dag eronder heerlijk

   Geschreven door Peter kersten op
 9. Ik douche me eerst met warm water, spoel me warm af, daarna in stappen van 5 graden naar zo koud mogelijk. Het bevalt mij zo goed.

  Geschreven door Douche op
 10. Ik douche eerst warm, daarna enkele minuten koud afdouchen, in één keer van warm naar koud, watertemperatuur ongeveer 12 graden in de winter.
  Ik mis nog een voordeel dat niet genoemd wordt: je spataders verdwijnen als sneeuw voor de zon en…blijven weg! Daar kan geen dermatologische behandeling tegenop…

  Geschreven door Anoniem op
 11. ik douche al 30 jaar koud. Altijd fris op.

  Geschreven door joop op
 12. Ik ben 68 jaar en douche al van af mijn 18e eerst warm dan koud.
  Begin met koud altijd bij je voeten.

  Geschreven door Alice 09 02 2020 op
 13. Koud douchen is heerlijk verfrissend. Elke dag begin ik met een koude douche na mijn uitlaatrondje. Maar doe het wel voordat je gaat eten.

  Geschreven door Ann op
 14. Ik doe het nu 2 week ,en voel me levendig vrolijk en fris. Ik had dit 20 jaar geleden al willen weten, maar ja

  Geschreven door marcel bakker op
 15. Ik douche me twee keer per dag ongeveer 5 minuten met alleen koud water, dus warme kraan wordt niet gebruikt. Doe dit 2 jaar en voel me er prima bij. O, ja ik ben 74

  Geschreven door willem K op
 16. Ik ben er kort geleden mee begonnen. Mijn douche gaat niet kouder dan 19 graden, helaas, maar het is toch steeds weer even naar adem happen. Dan 5 minuten eronder blijven staan en daarna voel je je heerlijk!

  Geschreven door Mo op
 17. Koud douchen is voor mij een primaire levensbehoefte geworden. Ik doe het iedere ochtend, na de ademhalingssessie ( Wim Hof methode) .
  Ik doe het nu een jaar of twee. Daarvoor was het uitgesloten dat ik het ooit zou doen. Een van mijn zonen begon ermee en toen vond ik dat ik niet achter kon blijven. Ik begon met 5 seconden en deed er meer dan een maand over om op 2 minuten uit te komen.
  Het was ieder dag weer een offer, het deed pijn, het was niet leuk, maar daarna voelde ik me fantastisch.
  Het is inspirerend om te kunnen vaststellen dat de geest sterker is dan het lichaam. Je kunt er zelfs een meditatief punt van maken, door het tijdelijk afzien op te dragen voor een bepaalde intentie.
  Je komt op een moment, dat het geen pijn meer doet en dat je er a.h.w. aan gewend raakt.
  Je bent dan al zover, dat je het nooit meer wilt missen.

  Geschreven door René H. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief