De gezondheidsvoordelen van een jacuzzi

De gezondheidsvoordelen van een jacuzzi

Sportartsen en andere medische deskundigen zijn het erover eens: het verblijf in een jacuzzi heeft niet alleen een ontspannend effect, maar is ook goed voor de gezondheid. Het borrelende water en de jets hebben verschillende positieve werkingen op het lichaam. De masserende waterstromen stimuleren de huid, spieren en weefsels en zorgen voor een verbeterde hartwerking, bloedsomloop en stofwisseling. Dit alles heeft een verkwikkende en verfrissende uitwerking. Een bad in een jacuzzi helpt ook tegen (chronische) pijnklachten en stress.

De Romeinen wisten al van de heilzame werking van bronwater

De Romeinen bouwden vroeger al prachtige baden, waarin bronwater voor een gunstig effect op lichaam en geest moest zorgen. Hier komt het Latijnse spreekwoord ‘Sanus per aquam’ vandaan, dat zoveel betekent als ‘gezondheid door water’. De gezondheidsvoordelen van een jacuzzi zijn gebaseerd op vier eigenschappen: de temperatuur van het water, het drijfvermogen, de waterdruk en de wrijvingsweerstand die door de massagejets wordt gecreëerd.

Betere doorbloeding en aangename ontspanning

De warmte van het water in de jacuzzi zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en een regulering van de bloeddruk. De doorbloeding van de huid en inwendige organen wordt verbeterd. Bovendien wordt het bloed beter in het lichaam verdeeld. Het water drukt van buiten gelijkmatig op het lichaam. De waterdruk zorgt voor een vorm van massage. Dankzij het natuurlijk drijfvermogen van het lichaam worden de gewrichten ontlast. In combinatie met het warme water – dat verwarmd wordt tot maximaal 40 graden – zorgt de spa voor een aangename ontspanning.

Spier- en gewrichtspijn verminderen of verhelpen en snel herstel bevorderen

Om spier- en gewrichtspijn te verminderen of sneller te verhelpen is een watertemperatuur tussen de 35 en 38 graden in de jacuzzi ideaal. De afbraak en afvoer van afvalstoffen in het spierweefsel wordt ondersteund door een verhoogde hartslag en snellere ademhaling. Met de verhoogde bloedstroom worden zuurstof en voedingsstoffen naar het weefsel getransporteerd. Dit draagt bij aan een sneller herstelproces.

De trillingen die door de waterstralen in de jacuzzi op het lichaam worden overgebracht, hebben een ontspannend effect op de spieren en gewrichten. Er zijn massagejets met hardere of zachtere sproeiers om verschillende spiergroepen aan te spreken.

Jacuzzi helpt tegen stress en zorgt voor een betere nachtrust

Stress heeft een negatief effect op het lichaam, als gevolg van een hardere hartwerking, een versnelde en oppervlakkige ademhaling en een tragere spijsvertering. Stress kan je ziek maken. De rust in het warme, borrelende water van de jacuzzi helpt je te ontspannen, vermindert stress én stimuleert een goede nachtrust. Door een verblijf in de jacuzzi val je beter in slaap, omdat de lichaamstemperatuur na het bad sterker daalt.

Het hele jaar door genieten van een buitenspa in de tuin of terras

Je kunt het hele jaar door genieten van je jacuzzi in de tuin of terras. In de koudere maanden van het jaar zijn de ontspannende en heilzame effecten zelfs het grootst, omdat de buitentemperatuur dan lager is dan de temperatuur van het water in de buitenspa. Al is het natuurlijk ook fijn om op een zwoele zomeravond in de jacuzzi plaats te nemen.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief