Beeldscherm en overgewicht

Overgewicht is een groeiend probleem, en niet alleen onder volwassenen maar ook onder kinderen. Volgens een groep artsen is een van de redenen het sterk toegenomen beeldschermgebruik door kinderen.

Volgens hen hebben kinderen die veel tijd naar een beeldscherm kijken een grotere kans op overgewicht, een verminderd concentratievermogen, lijden soms aan depressiviteit en zijn sociaal minder vaardig.

In het tijdschrift van de Nederlandse artsenfederatie staat dat buiten schooltijd een kind maximaal 2 uur per dag achter een beeldscherm zou moeten zitten. En het laatste uurtje voor het naar bed gaan ook het liefst beeldschermloos. Geen elektronische games, geen tv kijken en ook geen smart Phone. Artsen waarschuwen dat kinderen dik en ongelukkig kunnen worden van te lang achter een beeldscherm zitten.

Het directe effect van het felle licht van zo’n beeldscherm kan leiden tot slaapproblemen. En te weinig slaap kan weer zorgen voor slechter wordende prestaties op school, maar kan ook zorgen voor overgewicht en stemmingsstoornissen, stellen de artsen. Andere effecten kunnen branderige, droge of juist tranende ogen, hoofdpijn, wazig en dubbel zien zijn.

Het advies van de deskundigen aan de ouders is dan ook om de totale beeldschermtijd te maximaliseren tot hooguit twee uur per dag. En om daarnaast niet de kamers van de kinderen in te richten met een televisie en of de smart Phone ’s avonds mee naar boven te laten nemen naar de slaapkamer.

Artsen adviseren om alle kinderen tot twee jaar helemaal geen tv te laten kijken. Uit onderzoek uit 2013 blijkt dat bijna alle Nederlandse driejarigen tv, video of dvd kijken. Een echte cultuurverandering is dus nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief