Vapen: artsen slaan de noodklok

Vapen: artsen slaan de noodklok

De afgelopen weken zijn er artsen geweest die via social media aan influencers vragen om het vapen niet meer in hun content te laten zien. Door vapen in hun content te tonen normaliseren de influencers het gebruik ervan, vooral bij kinderen. Vapen wordt gepropageerd als een gezond alternatief voor de sigaret, maar dat is het niet.

Wat is vapen?

Vapen is een ander woord voor dampen wat je doet door elektrisch te roken met een elektronische sigaret. Een vaper, een elektronische sigaret of een e-sigaret zijn allemaal namen voor hetzelfde product. Het is een klein apparaat wat een vloeistof verhit tot damp. Deze damp kan dan door de gebruiker worden geïnhaleerd.

Gezondheidseffecten van vapen

Een elektronische sigaret is waarschijnlijk minder ongezond dan een gewone sigaret. Zo komt er bij een e-sigaret geen teer of koolmonoxide vrij. Echter, de damp van een e-sigaret bevat net als tabaksrook een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dan hebben we het over: nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehydes, nitrosamines en metalen.

Het inhaleren van deze stoffen kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en zorgt voor een verhoogde kans op kanker.

Verslavend effect?

Doordat er ook in e-sigaretten nicotine zit, is vapen minstens zo verslavend als het gewone roken. Fabrikanten ontwikkelen steeds nieuwe smaakjes die nieuwe ‘vapers’ moeten aantrekken. En hoe jonger je begint met vapen hoe makkelijker het is om langdurig verslaafd te raken. Daarbij speelt dat een verslaving aan nicotine vaak erg lastig is om vanaf te komen.

Populair onder jongeren

Steeds vaker zie je e-sigaretten met een leuk kleurtje en met smaken zoals aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito. Met deze kleurtjes en zoete smaken worden vooral jongeren verleid om te beginnen met vapen. En wanneer je eenmaal vapet, dan kan dat een nicotineverslaving opleveren waarbij de overstap naar een tabaksigaret in veel gevallen klein is.

De e-sigaret wordt helaas nog altijd gezien als iets onschuldigs. Jongeren denken dat het niet zoveel kwaad kan, maar artsen en het Trimbos Instituut denken dat het een makkelijk opstapje is naar het verslaafd raken aan echte sigaretten.

We praten hier over jongeren en sommige zijn dan ook erg jong. Qua wetgeving mag de e-sigaret alleen verkocht worden aan personen van 18 jaar en ouder. Echter, in de praktijk blijkt het erg gemakkelijk om aan een vape te komen. In sommige winkels vragen ze niet eens naar leeftijd (ook al zijn ze 11 – 12 jaar) en je kunt ze gemakkelijk online bestellen. De bestelling kun je ze thuis laten bezorgen of via een PostNL-punt of DHL-punt en daar kan je ze gewoon ophalen.

Smaakstoffen

Daarbij speelt dat er smaakstoffen gebruikt kunnen worden. Deze fruitsmaken zijn erg zoet, waarbij vaak de gedachte leeft dat als het zoet en lekker smaakt dat het niet zo slecht voor je kan zijn. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat een bepaalde combinaties van smaakstoffen voor extra risico zorgen, zeker als mensen hun eigen vulling maken.

Vanaf 1 oktober zijn alle e-sigaretten met een smaakje buiten tabakssmaak verboden in Nederland. Zo hoopt men dat een vape minder aantrekkelijk wordt, zeker voor jongeren.

Artsen slaan de noodklok

Om dit alles slaan artsen de noodklok en vragen zij aan influencers om video’s van hun social media te verwijderen waarin zij te zien zijn met een e-sigaret of waarin zij vapen. Deze vraag wordt gesteld omdat de creators in die filmpjes bewust of onbewust reclame maken voor de tabaksindustrie. Ook normaliseren creators, die toch als socials rolmodellen gezien worden, door velen waaronder jonge kinderen, het gebruik van e-sigaretten.

 

Bronnen: Radboud Universitair Medisch Centrum, Trimbos, Artsenslaanalarm en het RIVM

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief