Veel gehoorde klachten van vermoeidheid en hoe ga je er mee om?

Veel gehoorde klachten van vermoeidheid en hoe ga je er mee om?

Je bent moe, heel moe. Toch heb je voldoende nachtrust gehad. Is dit voor jou herkenbaar? Wellicht heb je een vitamine D3 tekort. Je kunt jezelf daar dagenlang moe, lusteloos of uitgeput door voelen.

Vitamine D3, ook wel ‘zon vitamine’ genoemd, hebben we nodig om gezond te blijven. Het zorgt onder andere voor sterke botten, tanden en een goede weerstand. Je lichaam maakt met behulp van zonlicht zelf vitamine D3 aan. Maar je krijgt ook D3 binnen via voeding. Je vindt deze vitamine bijvoorbeeld terug in vette vis, eieren, melkproducten of margarine.

Te weinig zonnestralen

In Nederland hebben we gedurende gemiddeld 7 maanden per jaar te maken met een lage zonkracht. Wanneer je lichaam te weinig in contact komt met zonnestralen, kan er een tekort aan vitamine D3 ontstaan. Er zijn ook mensen die zelf niet genoeg vitamine D3 aanmaken. Voor hen kan het nodig zijn om extra plantaardige vitamine D3 in te nemen om dit tekort aan te vullen. Het gaat hierbij om:

  • Ouderen, met name ouderen die weinig buiten komen.
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
  • Kinderen tot 4 jaar (in zuigelingenvoeding en opvolgmelk is al extra vitamine D toegevoegd).
  • Mensen die weinig daglicht zien, zoals degenen die nachtdiensten werken.
  • Mensen met een van nature donkere huidskleur.
  • Mensen die hun huid bedekken met kleding, zoals een sluier of hoofddoek.

Vitamine D3 tekort test

Ben je benieuwd of je inderdaad een tekort hebt aan vitamine D3? Vraag dan bij je huisarts een bloedonderzoek aan. Laat testen wat je serum waarde van vitamine D3 is om te achterhalen of je een tekort hebt. De huisarts kan je vervolgens een gericht advies geven. Je kunt dan vitamine D3 uit specifieke voeding halen of vitamine tabletten bij slikken. Onder de zonnebank gaan om je vitamine D3 tekort aan te vullen, is een fabeltje. Vitamine D3 wordt namelijk aangemaakt door UVB-licht, en niet door UVA-licht. Zonnebanken stralen met name UVA-licht uit, en soms een beetje UVB-licht. Maar dit is onvoldoende voor de extra aanmaak van vitamine D3.

Verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Als je langdurig last hebt van een vitamine D3 tekort, heb je meer kans op hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Veel mensen die in het ziekenhuis terecht komen vanwege hartproblemen, blijken een tekort aan D3 te hebben. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine D3 een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van het endotheel. Dit is een ééncellig laagje cellen dat de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten bekleedt. Wil jij zeker weten dat jouw hart- en bloedvaten gezond zijn? Laat dan een total body scan uitvoeren op hart- en bloedvaten. Daarmee heb je binnen één dag inzicht in je gezondheid en jouw individuele risicofactoren.

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief